Την Μεγάλη Τρίτη ψηφίζεται η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Τεράστιες αντιδράσεις για τον χειρισμό της κυβέρνησης.

«Φωτιά» στην πολιτική σκηνή έβαλε η πρωτοφανής μετωπική και δημόσια αντιπαράθεση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος Χρήστου Τζανερίκου με την κυβέρνηση, για τη νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία, επιχειρείται να «δεθεί» περισσότερο το μπλόκο του κόμματος του Κασιδιάρη από τις εκλογές, με αποτέλεσμα, στην αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της Βουλής, αύριο, Μεγάλη Τρίτη, όλες οι πλευρές να ετοιμάζονται για σφοδρή αντιπαράθεση.

Το κλίμα ήταν ούτως ή άλλως τεταμένο, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών και της απόφασης να καταθέσει αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα κόμματα, νέα νομοθετική ρύθμιση, μόλις έναν μήνα μετά την ψήφιση της προηγούμενης, με αφορμή την εκλογή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλου στην προεδρία του νεοναζιστικού μορφώματος «Ελληνες». Διαχείριση, που άφησε πεδίο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάει για προχειρότητα και να εμφανίζεται δικαιωμένος για την απόφασή του να μην υπερψηφίσει την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Την Μεγάλη Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας

Με τη νέα τροπολογία που θα ψηφιστεί αύριο Τρίτη και προβλέπει ότι θα αποφασίσει η Ολομέλεια του τμήματος του Αρείου Πάγου (10 δικαστές ) και όχι πέντε δικαστές όπως ίσχυε με την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, δόθηκε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση φοβάται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θέλει να διασφαλίσει περισσότερο το αποτέλεσμά της.

Εκεί, άλλωστε, επικέντρωσε και τη σφοδρή, δημόσια παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκος, ο οποίος μίλησε για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», ενώ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω χαρακτηρίζοντας τη διάταξη «φωτογραφική» που έχει στο ‘στόχαστρο’ τον ίδιο!».

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος απάντησε ότι «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Οι αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιπολαιότητα επισημαίνοντας παράλληλα ότι με αυτή την τακτική η κυβέρνηση προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά στον Ηλία Κασιδιάρη και έτσι φουσκώνει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς, ενώ λίγο αργότερα, ο κ. Χάρης Καστανίδης, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο παζλ των εξελίξεων, προστέθηκε χθες και η παρέμβαση του κ. Ευαγγ. Βενιζέλου, ο οποίος πρότεινε τη σύγκλιση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ έκρινε ως αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».

Η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου έχει διχάσει τον νομικό κόσμο της χώρας, που πάντως, αντιλαμβάνεται, όπως και η πλειονότητα των εκπροσώπων της βουλής ότι η όλη διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ανεξαρτήτως απόφασης του Αρείου Πάγου για την κάθοδο ή μη του νεοναζιστικού μορφώματος, ενισχύει τη δυναμική της ακροδεξιάς.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις