Η αύξηση στους μισθούς θα είναι ύψους 2,56%, όταν ο επίσημος πληθωρισμός το 2023 ήταν 3,6%, ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν άνω του 15,5%.

Αυξήσεις μεγαλύτερες από… 2,56% στον βασικό-εισαγωγικό μισθό υπόσχεται η κυβέρνηση από τον Απρίλιο.

Η… διακήρυξη αφορά στην άνοδο του κατώτατου μισθού σε επίπεδο άνω των 800 ευρώ από τον μεθεπόμενο μήνα, έναντι 780 σήμερα. Μια διαδρομή, ωστόσο, μόλις 20 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κ.Χατζηδάκη.

Ο «φειδωλός» όμως υπουργός φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψιν του την «κατάσταση της εργατικής τάξης» σήμερα, τη συγκυρία με τους αγρότες και την μερική υποχώρηση του Μαξίμου έναντι των διεκδικήσεων (την στιγμή που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να αποφύγει τα μπλόκα στάση δρόμους) και την διοργάνωση της πρώτης, εδώ και πολύ καιρό, μεγάλης Γενικής Απεργίας της ΓΣΣΕ στις 17 Απρίλιου. Τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με το προεκλογικό κλίμα και το «γκριζάρισμα» πολλών ποιοτικών στοιχείων στην δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης, αλλάζουν τα δεδομένα.

Εξάλλου, αντίστοιχη «γαλαντομία» επέδειξε η κυβέρνηση και τον Ιανουάριο του 2022, ότανανακοίνωσε αυξήσεις 2% στον βασικό μισθό (από 650 στα 663 ευρώ), αλλά καθώς ο πληθωρισμός «έτρεχε» ήδη με διψήφιο ποσοστό από τον Αυγούστα του 2021 (πριν καν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία), υποχρεώθηκε σε νέα προσέγγιση (νέα αύξηση κατά 7,5% από την Πρωτομαγιά του 2022).

Η κυβέρνηση τώρα δηλώνει υπερήφανη(;) πως θα χορηγήσει αυξήσεις ύψους άνω του 2,56%. Και αυτό θεωρείται επαρκές προκειμένου να προκαλέσει ευφορία στους μισθοσυντήρητους. Όταν:

-Μόνο ο επίσημος πληθωρισμός το 2023 ήταν 3,6%, ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν άνω του 15,5%.

-Οι τιμές των ενοικίων έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια.

-Ένας στους 3 εργαζόμενους (ένας πληθυσμός 840.000 μισθωτών) συνεχίζουν να αμείβονται με (μεικτές) αποδοχές κάτω των 800 ευρώ λόγω μερικής απασχόλησης, χαμηλής εξειδίκευσης θέσεων εργασίας που δημιουργεί η ελληνική οικονομία και «παγώματος» των 3ετιών για 12 έτη (ουσιαστικά έχει διαγραφεί η προϋπηρεσία από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2023).

-Ο βασικός εισαγωγικός μισθός υπόκειται ήδη φόρο. Και αυτό λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας (8.636 ευρώ αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους). Έτσι, ο βασικός μισθός των 650 ευρώ του 2019 πληρώνει φόρο και το ένα από τα τέσσερα ευρώ της νέας αύξησης (25%) θα παρακρατηθεί από την εφορία (22% για ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ) και τον ΕΟΠΥΥ (και περίπου 3% από την αμοιβή του μισθωτού υπέρ υγείας).

-Με δεδομένο ότι η καθαρή μηνιαία αμοιβή στα κατώτατα επίπεδα είναι 665 ευρώ το μήνα (780 ευρώ μεικτά) και το βασικό ημερομίσθιο ανέρχεται στα 34,84 ευρώ (29,61 καθαρά), εάν τηρήσει τον λόγο της κυβέρνηση και αυξήσει τους βασικός μισθούς μόλις κατά 2,56% ώστε απλώς να ξεπεράσουν τον πήχη των 800 ευρώ, θα πρόκειται για αναπροσαρμογής μόλις 0,89 ευρώ την ημέρα! (Από 34,84 ευρώ το ημερομίσθιο στα 35,73 ευρώ).

-Η εργατική αμοιβή είναι η μόνη αξία ή αγαθό που βρίσκεται υπό αυστηρή κρατική-κυβερνητική διατίμηση στην Ελλάδα. Ο μισθός διαμορφώνεται κεντρικά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (σ.σ. ουσιαστικά δηλαδή με απόφαση του πρωθυπουργού….). Καθώς η κυβέρνηση αρνείται να επαναχορηγήσει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στην ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικός Ενώσεις (ΣΕΒ, Έμποροι, Επαγγελματοβιοτέχνες-ΓΣΕΒΕ και Ξενοδόχοι).

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις