Ένα τηλεφώνημα από το Ζάγκρεμπ χάλασε το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης «για όλα φταίνε οι επιχειρησιακοί της Αστυνομίας» στο φιάσκο της ΕΛΑΣ που οδήγησε στη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, στη Φιλαδέλφεια: το τηλεφώνημα του Κροάτη πρωθυπουργοί Αντρέι Πλένκοβιτς προς τον ημέτερο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η έκφραση συλλυπητήριων σ αυτό το επίπεδο, αυτομάτως αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης και καθιστά αναπόφευκτη την απόδοση πολιτικών ευθυνών σε κυβερνητικά πρόσωπα
Όσο και αν κρύβεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η απάθεια του Γιάννη Οικονόμου ότι επειδή ως υπουργός «είναι επιχειρησιακός» δεν επιλέγει τον «εύκολο δρόμο της παραίτησης», εκθέτει και τους δυο εξ ίσου.
Ο Μητσοτάκης δείχνει την αδυναμία του να εκπαραθυρώσει έναν ακόμη αποτυχόντα συνεργάτη του από τον έβδομο όροφο του ουρανοξύστη της Κατεχάκη. Για λόγους εμφανώς πολύ σημαντικότερους από την αποπομπή Μηταράκη- έτσι όπως προβλήθηκες τουλάχιστον.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσβάλει την κοινή γνώμη όταν λέει ότι «η ευθύνη μου είναι να δουλέψουμε σκληρά» και «αυτή την εντολή μας έδωσαν οι πολίτες». Λίγο ακόμη και θα έλεγε: πήραμε 41% μην μιλάτε ότι και αν -δεν – κάνουμε.
Η ευθύνη του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΛΑΣ προκύπτει ευθέως από την αποκάλυψη του ieidiseis.gr για την έγκαιρη ενημέρωση που είχε η ελληνική αστυνομική ηγεσία για την κάθοδο των δολοφονικών ταγμάτων της Κροατικής ομάδας.
Αυτό του άφηνε μόνο μια επιλογή: την καρατόμηση των επικεφαλής της ΕΛΑΣ. Είτε γιατί δεν τον ενημέρωσαν – κάτι που αποκλείουν γνωρίζοντες, και δεν ισχυρίσθηκε ούτε ο ίδιος είτε γιατί απέτυχαν ενώπιον μια προαναγγελθείσας δολοφονίας.
Η παραπλανητική επιχείρηση να διαχυθεί η ευθύνη με την επιβολή κυρώσεων σε χαμηλόβαθμους αξιωματικούς της… Τροχαίας – κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι χούλιγκαν της Δυναμό Ζάγκρεμπ -σχεδόν γελοιοποιεί την έννοια το πολιτικού προϊσταμένου .
Αντί να απαλλάσσει τον Οικονόμου, μεταθέτει το σύνολο της ευθύνης στον ίδιο, προσαυξημένη με τη μικροπολιτική προσπάθεια να καλυφθεί πίσω από απλούς αστυνομικούς- που ασφαλώς δεν είχαν την πληροφόρηση που είχε ο ίδιος. Ούτε καν έλαβαν οδηγίες ή εντολές από τους -ενήμερη- φυσική και πολιτική ηγεσία.
Προεξοφλούσαν τη δραματική εξέλιξη
Η ευθύνη αναδύεται και από τις υπηρεσιακές αναφορές- πχ Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους- που προεξοφλούσαν τη δραματική εξέλιξη από τη δράση των συγκεκριμένων χούλιγκανς, που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, χωρίς έλεγχο. Η εμπλοκή της Ιντερπόλ, βαρύνει ακόμη περισσότερο την ηγεσία της ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο.
Εν προκειμένω είναι αυταπόδεικτη ενοχή της αστυνομικής ηγεσίας που αδιαφόρησε στις , υπηρεσιακές, προειδοποιήσεις για την είσοδο των -νεοφασιστικών -ομάδων «φιλάθλων» μιας άλλη χώρας- και επέτρεψε την ελεύθερη δράστη τους επί ελληνικού εδάφους- γύρω από το γήπεδο της της ΑΕΚ – που κατέληξε σε δολοφονία και τραυματισμούς
Από την άλλη η κυβερνητική διαχείριση της παταγώδους αστυνομικής αποτυχίας – όχι μόνο στην αποτροπή αλλά και στην καταστολή- ώστε να απαλλαγούν από τις διοικητικές ευθύνες του οι υψηλά ιστάμενοι «κλαρούχοι» της αστυνομίας και μαζί τους ο υπουργός. Στο δικό του επίπεδο έδειξε ολιγωρία, στην «εισβολή» γνωστών ταραχοποιών, που θα εμφανώς θα κατέλυσε σε βία και επεισόδια.
Η παράπλευρη ευθύνη της ΕΥΠ, που υπάγεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό, είναι μια άλλη πλευρά που πρέπει να ερευνηθεί.
Πρόκληση από τον Οικονόμου
Συνιστά πρόκληση μετά τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από αλλοδαπούς χούλιγκανς να παραδέχεται ότι ο Γ. Οικονόμου ότι «είχαμε μια τραγική αποτυχία» και «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα» , αλλά να περιορίζει την ευθύνη σε κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Χωρίς να στιγματίζει καν την ηγεσία της- επειδή προφανώς τελούσε εν γνώσει του η απραξία της.
Το θανατηφόρο περιστατικό της Φιλαδέλφειας και η τραγελαφική εμφάνιση της ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της , είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την επανεκλογή της ως… δικαίωμα στην ατιμωρησία και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
Είναι η ίδια νοοτροπία πιο επιδείχθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, στις οποίες η κρατική παράλυση διεύρυνε την καταστροφή, αλλά ουδείς στην κλίμακα του «επιτελικού κράτους» λογοδότησε -ούτε καν μετά την πτώση του -παλαιού- πυροσβεστικού αεροσκάφους με τους δυο νεκρούς πιλότους.
Η κυβέρνηση της Δεξιάς, που έθυε, από το 2019 ,στο δόγμα «νόμο και τάξη», δημιούργησε συνθήκες παράλυσης του νόμου και διατάραξης της τάξης, από κάθε είδους παραβατικότητα. Το κοινό έγκλημα δρα χωρίς έλεγχο, και οι συμμορίες του ξεκαθαρίζουν τις διαφορές τους στους δρόμους, ενώ στη γηπεδική βία προστίθεται πλέον και οι εισαγόμενες συμμορίες.
Όσα συνέβησαν με πρωταγωνιστές τους ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκανς, δείχνουν ότι κυβερνητική ανικανότητα και η διάλυση ακόμη και των πιο οργανωμένων τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, αλληλοτροφοδοτούνται, με ολέθριες συνέπειες. Ειδικά σε πολιτικό επίπεδο η επίδειξη πολιτικής αναισθησίας ισούται με αντικειμενική υπόθαλψη της βίας και της εγκληματικότητας.
ieidiseis.gr
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις