Αν τον χειμώνα δεν έχουμε βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, η κατάσταση με τη λειψυδρία πηγαίνει «στο κόκκινο», προειδοποιεί η ΕΥΔΑΠ.

 

Η παρατεταμένη λειψυδρία στην Αττική οδηγεί την ΕΥΔΑΠ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (25/8), να ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης για το λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι «πηγές» αυτές είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης, γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

 

«Ο κόσμος δεν πρέπει να σπαταλά νερό»

Ακόμα, όπως τόνισε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με τη λειψυδρία αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση. Έχουμε κάνει – όπως είπε – από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του. Ωστόσο, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί».

Πάντως, σύμφωνα με τον Χάρη Σαχίνη, τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Σαχίνης, ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανές εκδοχές»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, τόνισε την Κυριακή (25/8) ότι «έχουμε προετοιμαστεί για όλες τις πιθανές εκδοχές του φαινομένου της λειψυδρίας».

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του στον Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3», ο κ. Στεργίου επεσήμανε πως «δεν βρισκόμαστε σε σημείο τέτοιο που πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές λύσεις». Ακόμα, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ είπε ότι «απαιτείται και από τους κάτοικους της Αττικής να ευαισθητοποιηθούν – να μην χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για πλύσιμο μπαλκονιών η αυτοκίνητου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους».

Συναγερμός για Μόρνο, φράγμα Αποσελέμης και λίμνη Πηνειού

Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 διαπιστώνεται σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Συγκεκριμένα, στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα, και στο φράγμα Αποσελέμης, στην Κρήτη, έπειτα από ανάλυση που εφάρμοσε το Beyond EO Centre NOA με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2. Όπως εξηγεί η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ ΕΑΑ, παραθέτοντας σχετικούς χάρτες, «είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση, το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους δύο χάρτες».

Από την πλευρά της, η σελίδα Climatebook – λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2 – στις 2 Ιουλίου 2023 διαπίστωσε ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε σε περίπου 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.

«Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης και σημειώνεται ότι η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας», επισημαίνει το Climatebook.

 

 

Τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει» καμπανάκι και για την Αττική. «Ο Μόρνος έχει φτάσει στο όριο των 700 εκατομμυρίων κυβικών, που σημαίνει ότι τα καμπανάκια έχουν βαρέσει», επεσήμανε η Μαρία Μιμίκου, συμπληρώνοντας το εξής: «Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα μπορεί να αντέξει με την ίδια κατανάλωση και χωρίς μέτρα άλλα δύο χρόνια δεν ξέρω. Είναι ήδη οριακά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε άλλο ένα τέτοιο έτος χωρίς να σκεφτούμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, και κυρίως για το αγροτικό νερό, καθώς το 80% διατίθεται για αγροτική παραγωγή».

Βέβαια, την ίδια ώρα, σημαντική μείωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Climatebook και λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η σελίδα από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 22 Ιουλίου 2023 (έναν χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στις 21 Ιουλίου 2024 υπολογίστηκε σε περίπου 9,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε σύγκριση με τη μέση τιμή από το 2010, η έκταση της λίμνης σήμερα είναι κατά 35-40% μικρότερη.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις