Αποτελεί η διαφθορά συστημικό πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας; Όσα βγαίνουν στο φως, συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι το πρόβλημα της διαφθοράς γίνεται συστημικό, όταν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια μεμονωμένα περιστατικά επίορκων αστυνομικών.

Η βρετανική σειρά “Στο βωμό του καθήκοντος” (Line of duty) αναφέρεται στη δράση μια ειδικής μονάδας για την καταπολέμησης της διαφθοράς εντός του αστυνομικού σώματος. Πεποίθηση της ηγεσίας της μονάδας είναι ότι η διαφθορά αποτελεί συστημικό πρόβλημα της βρετανικής αστυνομίας. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μεμονωμένες περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών. Όντως στο σίριαλ βλέπουμε το οργανωμένο έγκλημα να τοποθετεί ανθρώπους του εντός της αστυνομίας, οι οποίοι ξεκινάνε από τους κατώτερους βαθμούς και φτάνουν σε νευραλγικά πόστα.

Οι υποκλοπές

Το “Στο βωμό του καθήκοντος” το σκέφτηκα διαβάζοντας τους διαλόγους μαφιόζων με αστυνομικούς, που δημοσίευσε το Βήμα. Θα μπορούσε πολύ άνετα να αποτελεί μέρος του σίριαλ ένας διάλογος σαν τον ακόλουθο:

– Διοικητής αστυνομικού τμήματος: «Καλημέρα».

– Νονός-έμπορος καυσίμων: «Αφού έχουμε έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο και στο Εκβιαστών, να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ; Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία».

Διάλογος απίστευτος αλλά αποκαλυπτικός σχετικά με την ύπαρξη μιας πολυπλόκαμης εγκληματικής οργάνωσης εντός των αρχών ασφαλείας που έχει σα στόχο την προστασία τους οργανωμένου εγκλήματος. Διάλογος που δείχνει την αστυνομία αγκαλιά με τη μαφία.

Όλοι αθώοι!

Αλλά και η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τα πλημμελήματα της Greek Mafia (τα κακουργήματα θα δικαστούν σε άλλη δίκη) μοιάζει βγαλμένη από σίριαλ. Όλοι αθώοι, παρά το πλήθος καταγεγραμμένων συνομιλιών για λαδώματα αστυνομικών από μαφιόζους.

Και πώς να μην αθωωθούν όταν πέντε χρόνια μετά την έναρξη της υπόθεσης οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ δεν… βρήκαν το χρόνο να ολοκληρώσουν τις απομαγνητοφωνήσεις και στο δικαστήριο; Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, στο δικαστήριο ήρθαν μόνο οι… αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις των πρακτόρων της ΕΥΠ που έκαναν τις παρακολουθήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Greek Mafia αποτελεί ένα τεράστιο κύκλωμα στο οποίο συνεργαζόταν το οργανωμένο έγκλημα με αστυνομικούς. Τα κέρδη του μπορεί να ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο το μήνα.

Αν λοιπόν δεν συνιστούν αυτές οι μεθοδεύσεις μια οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης των ενόχων, τότε δεν ξέρω τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οργανωμένη συγκάλυψη. Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν ληφθεί υπόψη ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση όχι μόνο παρέμειναν στην ΕΛΑΣ, αλλά ανεβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια στην ιεραρχία. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατιούνται δηλαδή…

Συστημικό πρόβλημα

Αποτελεί λοιπόν η διαφθορά συστημικό πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας; Όσα βγαίνουν στο φως, συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Διότι το πρόβλημα της διαφθοράς γίνεται συστημικό, όταν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια μεμονωμένα περιστατικά επίορκων αστυνομικών, αλλά με ολόκληρους μηχανισμούς που δρουν εντός αστυνομίας για να προστατεύουν το οργανωμένο έγκλημα.

Και η κυβέρνηση που υποσχέθηκε νόμο και τάξη, τι ακριβώς κάνει για τη διαφθορά στην αστυνομία; Η απάντηση είναι προφανής: ελάχιστα πράγματα. Είτε με υπουργό τον Θεοδωρικάκο είτε με τον Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία ασχολείται με το να κυνηγάει τη νεολαία και άλλους «επικίνδυνους πληθυσμούς». Την ίδια στιγμή ο πόλεμος μεταξύ των μαφιών κλιμακώνεται (θα μάθουμε ποτέ ποιος σκότωσε τον Καραϊβάζ;), ενώ για την πολιτική ηγεσία του ΠΡΟΠΟ η διαφθορά δεν τίθεται καν ως ζήτημα.

Όπως και να το κάνουμε, αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς στην αστυνομία γεννάει τεράστια ερωτήματα. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με την όξυνση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις