Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ η μείωση είναι πολλαπλάσια από ό,τι συμβαίνει στην ευρωζώνη
Εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το μαζικό κλείσιμο τραπεζών άρχισε η ΟΤΟΕ. Παρά τις εντονότατες διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων, που κάποιες από αυτές φτάνουν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω των κυβερνητικών βουλευτών, οι συστημικές τράπεζες συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση να κλείνουν υποκαταστήματα όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και σε περιοχές της περιφέρειας, όπου οι κάτοικοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης.
Μάλιστα, το σχετικό ενημερωτικό κείμενο με 7 ερωτήσεις – 7 απαντήσεις στάλθηκε από την ΟΤΟΕ στα συναρμόδια υπουργεία, τα πολιτικά κόμματα, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, την ΚΕΔΕ, τους υπόλοιπους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα επιμελητήρια.
Σε αυτό καταδεικνύεται η μεγάλη «σφαγή» που έχει συντελεστεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια τόσο σε επίπεδο καταστημάτων και ΑΤΜ όσο και σε επίπεδο τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες, που στάθηκαν στα πόδια τους με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων ουκ ολίγες φορές στα χρόνια των Μνημονίων, δεν το κάνουν για να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αντιθέτως, τα έχουν ξεπεράσει και συνεχίζουν, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος και δεν αισθάνονται καμία υποχρέωση προς το κοινωνικό σύνολο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο αριθμός των καταστημάτων στην ευρωζώνη μειώθηκε από το 2010 έως το 2011 κατά 37,4% και στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα κατά 61%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ΑΤΜ το ίδιο διάστημα στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 10,2% και στη χώρα μας κατά 33,3%. Τέλος, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε στις χώρες της ζώνης του ευρώ κατά 18,6%, όμως στην Ελλάδα έγινε «σφαγή»: από 63.408 εργαζομένους σε τράπεζες το 2010, έχουν απομείνει μόλις 30.998, δηλαδή μειώθηκαν κατά 51,1%.
Κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτει η ΟΤΟΕ, δεν ακολουθεί καμία λογική, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναλογία κατοίκων ανά τραπεζοϋπαλλήλους στην ευρωζώνη υπήρξε μεταβολή κατά 32,2%, ενώ στην Ελλάδα έγινε… Αρμαγγεδώνας καθώς το ποσοστό είναι 96,6%.
Ενα από τα επιχειρήματα των τραπεζιτών είναι η διάδοση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται. Αντιθέτως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων είναι μέσης ή μεγάλης ηλικίας έχουν ελάχιστη επαφή με το αντικείμενο, άρα είναι αναγκασμένοι να… αναζητούν τραπεζικά καταστήματα για τις συναλλαγές τους, για τα οποία σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας πρέπει να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα!
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 55-64 ετών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι 31,95% (στην ευρωζώνη είναι 10%) και το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65-74 ετών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο είναι 62,5% (στην ευρωζώνη είναι 25%).
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις