Ο «μάστερ» των λαθραίων ανασκαφών και πληροφοριοδότης της ΕΛΑΣ Χάγερ Μπουφίδης! Η μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με αναφορές στην οικογένεια Μητσοτάκη που «ζουν σήμερα» τα δικαστήρια και είναι εξαφανισμένη από τα ΜΜΕ. Τα 185.000 ευρώ για «αγορά» πληροφοριών και ο «ρουφιάνος» που ισχυρίζεται ότι πήρε μόνο 10 χιλιάρικα. «Βαθύ Λαρύγγι» του π. υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχάλη Νηστικάκη (ανθρώπου της Αγίας Οικογένειας) ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

 

Του ειδικού συνεργάτη
 

Αυτή την περίοδο στις αίθουσες του εφετείου της Αθήνας αλλά και της Πάτρας βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη, (ένα μέρος της) για ένα τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων με διεθνείς διασυνδέσεις σε πέντε χώρες της Ευρώπης, που εξάρθρωσε τον Οκτώβριο του 2016 η υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών. Η δικογραφία είναι «μπουκιά και συχώριο» για κάθε δημοσιογράφο όταν την μελετήσει. 

Στην υπόθεση αυτή κατηγορούνται 42 άτομα και εμπλέκονται τέσσερις οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού.

«Εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, φέρονται είναι, ένας 76χρονος Ελληνογερμανός, αποκαλούμενος ως «παππούς», μαζί με την 58χρονη Γερμανίδα σύζυγό του. Επίσημα εμφανίζονται ως φιλότεχνοι, αλλά, μαζί με τον γιό τους που βρίσκεται στη Γερμανία, κατηγορούνται ότι κινούσαν τα νήματα της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πρόκειται για τον Χάγερ Μπουφίδη που θεωρείται ο «μάστερ» της Αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα με τις καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη.

Μαζί τους στο εδώλιο, θα κάτσουν ως συγκατηγορούμενοι, 39 Ελληνες από πολλές περιοχές της χώρας και κάποιοι αλλοδαποί, που φέρονται να είχαν ρόλους τυμβωρύχων, μεσαζόντων και εμπόρων αρχαιοτήτων. Κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ότι εμπλέκονται σε υποομάδες ή κατά περίπτωση, σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας περίπου 1000 αρχαίων αντικειμένων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων, κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, αγάλματα και άλλες αρχαιότητες.

ΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

Στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις διεθνείς οίκοι δημοπρασιών από την Ελβετία, την Αυστρία, την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία. Ιδιοκτήτες, μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι κατονομάζονται στο βούλευμα, όμως, κανένας εξ’ αυτών δεν θα βρεθεί στο εδώλιο, γιατί το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, έκρινε ότι «δεν υπήρξαν αποχρώσες- επαρκείς ενδείξεις» για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.
Πρόκειται για μια συνταρακτική υπόθεση, με δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές, για την διαλεύκανση της οποίας έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες, ενώ ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας και ταυτοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, πλήθος αρχαίων νομισμάτων και αρχαιολογικοί θησαυροί μεγάλης αξίας, που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα.

Η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, μετά την ανεύρεση δύο μαρμάρινων μεσαιωνικών αγαλμάτων, ενός πολεμιστή και μιας γυναίκας, που εντοπίστηκαν από την αστυνομία, μέσα σε ένα πηγάδι βάθους 8 μέτρων γεμάτο με νερό, σε αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας. Οι αρχαιοκάπηλοι τα είχαν κρύψει εκεί, για να τα πουλήσουν στο ζευγάρι των Ελληνογερμανών, φερόμενων ως εγκεφάλων του διεθνούς κυκλώματος, που θα τα διοχέτευε στη συνέχεια, σε οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό ή σε κάποιον ιδιώτη συλλέκτη.

Οι Ελληνες λαθρέμποροι, για να παρουσιάσουν τα αρχαία αντικείμενα στους καταλόγους δημοπρασιών, προσκόμιζαν στους οίκους πλαστούς τίτλους κατοχής, τους οποίους δέχονταν άκριτα και στην ουσία «ξέπλεναν» τα κλεμμένα αρχαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, στις δημοπρασίες αυτές, λάμβαναν μέρος οι ίδιοι οι αρχαιοκάπηλοι, προκειμένου να ανεβάζουν τεχνητά το ποσό της προσφοράς, εν γνώσει των ίδιων των οίκων δημοπρασίας.

Στην υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν και κάποιοι αλλοδαποί ιδιώτες, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που αγόραζαν απευθείας αρχαιότητες από τους Έλληνες λαθρέμπορους. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, φέρεται να είναι Βούλγαρος ολιγάρχης, γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων στην πατρίδα του.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2015 οι αστυνομικοί, είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές κλήσεις υπόπτων για αρχαιοκαπηλία. Σε κάποιες από τις ηχογραφήσεις τους άκουγαν επί το έργον.

Ένα χρόνο αργότερα, η αστυνομική έρευνα οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις. Από ελέγχους σε σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα κατασχέθηκαν 2.024 νομίσματα και 126 αρχαία αντικείμενα, ενώ έπειτα από μεθοδικές προσπάθειες διεκδίκησης επαναπατρίστηκε το 2017 από την Γερμανία, μέρος της λείας που είχε καταλήξει στο εξωτερικό.

Στις 2.546 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος περιγράφεται διεξοδικά η αλυσίδα της διακίνησης και αναλύεται ο ύποπτος ρόλος μεγάλων οίκων δημοπρασιών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ορισμένοι οίκοι δάνειζαν χρήματα σε Έλληνες λαθρεμπόρους για να προβαίνουν σε παράνομες αγορές, επέτρεπαν εικονικά χτυπήματα σε δημοπρασίες για να χειραγωγηθεί η τελική τιμή ενός αντικειμένου και αποδέχονταν χωρίς πολλές ερωτήσεις πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης.

Στις 29 Μαΐου του 2016 σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Καλαβρύτων και στην συνέχεια στο χωριό Καμενιάνους Αροανίας, συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρο, τέσσερα άτομα από την Αχαΐα, να διενεργούν παράνομη ανασκαφή με ανιχνευτές μετάλλων, κατά την οποία αποκάλυψαν και αφαίρεσαν πέντε αρχαία νομίσματα.

Η υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών, έφτασε στα ίχνη τους, μετά από πληροφορίες, ότι ομάδα ανδρών, πραγματοποιεί λαθρανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και την ημέρα εκείνη επρόκειτο να συναντηθούν σε καφετέρια στην οδό Ακρωτηρίου στην Πάτρα και από εκεί, να μεταβούν στην ορεινή Αχαΐα για να ψάξουν για αρχαία.

Το πρωί της 29ης Μαΐου, ομάδα αστυνομικών τους έθεσε υπό παρακολούθηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι διενήργησαν παράνομη έρευνα και ανασκαφή στο «Κάστρο» Καλαβρύτων, που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πιάστηκαν στο χωριό Καμενιάνους Αροανίας Αχαΐας, να διενεργούν έρευνα με την χρήση ανιχνευτών μετάλλων όπου και συνελήφθησαν.

Στο εσωτερικό των δύο αυτοκινήτων που κατείχαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων καθώς επίσης και πέντε αρχαία νομίσματα που είχαν αποκαλύψει και αφαιρέσει από κοινού.
Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ενός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ως πειστήρια, αρχαία νομίσματα, ξενόγλωσσοι κατάλογοι δημοπρασιών αρχαίων νομισμάτων και ένας ψηφιακός δίσκος DVD ο οποίος περιείχε βιντεοληπτικό υλικό, όπου ο δράστης κατέγραφε παράνομες ανασκαφές του, μαζί με άλλο άτομο. Όπως πληροφορηθήκαμε η υπόθεση αυτή έβγαλε από τον κουμπαρά των μυστικών κονδυλίων 185.000 ευρώ για αγορά πληροφοριών. Στην συνέχεια όμως εμφανίστηκε ο πληροφοριοδότης και ισχυρίστηκε ότι έχει πάρει μόνο 10.000 ευρώ για την υπόθεση αυτή και τις πληροφορίες που έδωσε, ενώ όπως ισχυρίζεται σε εξώδικο του οι αρχές του χρωστούν άλλες 130.000 ευρώ για παλαιότερες υποθέσεις που … είχε «δώσει»! Αν απορείτε βέβαια που πήγαν όλες αυτές οι δεσμίδες η απάντηση είναι απλή: Εκεί που πάνε κάθε φορά και λένε δήθεν οι αξιωματικοί – χειριστές των πληροφοριοδοτών ότι πήγαν για τις «πηγές» τους.

Το όνομα του Χάγερ Μπουφίδη για πρώτη φορά έγινε γνωστό στους Ελληνικούς κύκλους πέρα της παρουσίας του ως πληροφοριοδότη της ΕΛΑΣ το 1993 όταν είχε αποκαλυφθεί ότι είχε ταξιδέψει με τον τότε υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γερμανία.

Μάλιστα λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαν αναδειχθεί υπόνοιες ότι ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματικός είχε εμπλακεί –αθωώθηκε τελικώς– σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με έδρα ξενοδοχείο στην Λεωφόρο Ποσειδόνος. Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επισκεπτόταν το ξενοδοχείο όπου γίνονταν παράνομες αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων και είχε υποστηρίξει ότι «δεν προχώρησα σε παράνομη ενέργεια αλλά έψαχνα τα αρχαία του μουσείου της Κορίνθου που είχαν κλαπεί τρία χρόνια νωρίτερα». Οι αρχαιότητες βρέθηκαν τελικώς επτά χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ.

Το φθινόπωρο του 1993 είχε αποκαλυφθεί ότι ο εν λόγω Μπουφίδης μαζί με τον τότε υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συνταξιδέψει στις 13 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο Μόναχο, που θεωρείτο κέντρο δράσης των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας.Ηταν μάλιστα αυτός που είχε εκδώσει από ταξιδιωτικό γραφείο στα νότια προάστια και τα εισιτήρια του ανώτατου αξιωματικού.

Ο συνταξιδιώτης του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και «εγκέφαλος» στην προκείμενη δικογραφία  είχε κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία αρκετές φορές. Μία από αυτές ήταν τον Απρίλιο του 1977 όταν οι αρχές είχαν εντοπίσει αρχαία αντικείμενα στη βίλα του στη Φιλοθέη.

Το 1980 κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με άλλα 62 άτομα για συμμετοχή στη μεγάλη συμμορία αρχαιοκαπήλων με αρχηγό το περιβόητο οργανωτή αυτών των κυκλωμάτων Στέφαν Γκέριγκε. Η συγκεκριμένη ομάδα αρχαιοκαπήλων κατηγορήθηκε ότι την περίοδο 1976-79 προχωρούσε σε μαζικές λαθρανασκαφές στην περιοχή Σπάτων και Κορωπίου για τον εντοπισμό και την πώληση εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων.

Στη διάρκεια της περαιτέρω έρευνας για το ταξίδι στο Μόναχο το 1993 ο τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι «αυτό έγινε για να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη δράση των οργανώσεων 17Ν και ΕΛΑ από τα αρχεία της Stasi».

Από την άλλη πλευρά, ο Μπουφίδης στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει για να πέσει στα μαλακά ότι «πήγαινα στη Γερμανία για οικογενειακούς λόγους και διευκόλυνα τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο γνώριζα επειδή του έδινα πληροφορίες για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας».

edolio5.blogspot.com

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις