Τη μπάλα στην εξέδρα της δικαστικής και πειθαρχικής διερεύνησης των γεγονότων στο Πέραμα πετά η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο απώλειας ψήφων από όλες τις πλευρές
Στη δικαστική και πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων στο Πέραμα παραπέμπει η κυβέρνηση, καθώς από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις αστυνομικών και σκληρών δεξιών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει ούτε το εκλογικό κοινό των Ρομά, ούτε τους κεντρώους και μετριοπαθείς πολίτες, που ζητούν απαντήσεις για τη στάση της Αστυνομίας.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά απάντησε καταρχάς ότι τα γεγονότα στο Πέραμα είναι πλέον στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, καθώς είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση. Υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ την επιχειρησιακή αξιολόγηση του όλου χειρισμού μέσα σε πέντε ημέρες, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη ο πειθαρχικός έλεγχος. Και ζήτησε “εμπιστοσύνη στα όργανα της πολιτείας, ψυχραιμία και καταλλαγή”, μέχρι να βγουν τα συμπεράσματα των τριών αυτών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη.
Πόσο λεπτή είναι η θέση της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο κ.Θεοδωρικάκος δέχθηκε πυρά τόσο εξ αριστερών και από το μετριοπαθές κέντρο για την επίσκεψη του στους κρατούμενους αστυνομικούς, όσο και εκ δεξιών, γιατί δήλωσε πως η κίνηση αυτή ήταν “καθαρά συμβολική”.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε βέβαια εξαρχής την υπεράσπιση των αστυνομικών, κάνοντας λόγο (ΣΚΑΪ) για “δικαιολογημένη άμυνα”. Έσπευσε δε να βγάλει το πόρισμα ότι δεν υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο, υποστηρίζοντας ότι ήταν αδύνατον μέσα στη νύχτα οι αστυνομικοί να γνωρίζουν την καταγωγή των ατόμων που επέβαιναν στο ΙΧ. Βέβαια το ηχητικό των διαλόγων των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με το Κέντρο τη νύχτα της καταδίωξης στο Πέραμα, διαψεύδει τον κ. Γεωργιάδη και τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ, καθώς οι άνδρες της ΔΙΑΣ γνώριζαν ότι επρόκειτο για Ρομά, αγνόησαν εντολές και ουδείς τους είχε τραυματιστεί κατά την καταδίωξη.
Ο κ. Γεωργιάδης εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ μερίδας σκληρών δεξιών ψηφοφόρων, άφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι είχε δοθεί στους άνδρες της ΔΙΑΣ εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη. Εξέφρασε ειδικότερα με μάλλον απειλητικό τρόπο την αμφιβολία ότι υπάρχει αξιωματικός της Αστυνομίας που θα έδινε μια παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, εντολή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης αγνοεί βέβαια το γεγονός ότι οι μονάδες ΔΙΑΣ δεν έχουν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να χειριστούν περιστατικά καταδίωξης αυτοκινήτων, για λόγους ασφαλείας πρώτα από όλα των ίδιων των αστυνομικών που επιβαίνουν σε μηχανές. Στην ίδια γραμμή με τον κ.Γεωργιάδη όμως κινήθηκε και ο γνωστός και μη εξαιρετέος συνδικαλιστής της Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, χαρακτηρίζοντας 101% λάθος να έχει δοθεί εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Γραμμή, που εντάσσεται σε μία πολιτική σπέκουλα πως δήθεν οι αστυνομικοί εμποδίζονται να κυνηγήσουν το έγκλημα!
Και ενώ η ΝΔ από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τη δίψα μερίδας δεξιού ακροατηρίου για “νόμο και τάξη” ακόμη και με αίμα, από την άλλη η κυβέρνηση προφανώς και δεν θέλει να συνεχιστούν οι εντάσεις με ομάδες Ρομά ανά την επικράτεια με αφορμή το θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, αλλά ούτε και να αποξενώσει κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που δεν θεωρούν ότι συμβάλλει στη δημόσια ασφάλεια η ομοβροντία πυρών σε κατοικημένη περιοχή.
Οι ίδιοι οι αστυνομικοί όμως αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο κοινό, που παραδοσιακά θεωρείται δεξιό, και το οποίο δεν είναι ευχαριστημένο που αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρα το μέρος της Αστυνομίας. Όπως φάνηκε και από τη στάση του κ.Μπαλάσκα, που εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κράτηση των επτά εμπλεκόμενων στην υπόθεση αστυνομικών.
news247.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις