Αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πλέον πολύτιμη κάθε ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας, από τις ΑΠΕ έως τα πυρηνικά, το λιγνίτη και τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.

Για πρώτη φορά μετά από τρία σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης κατά τα οποία, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί επίσημα, η κυβέρνηση δεν έβλεπε θερμά το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων, κατά το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα όποια εθνικά κοιτάσματα αερίου.

«Αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας μια αλλαγή πορείας, εξαιτίας προφανώς της βαθειάς ενεργειακής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο βαθμό που έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πλέον πολύτιμη κάθε ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας, με πρώτες βεβαίως τις Ανανεώσιμες Πηγές, των οποίων η εγκατάσταση θα επιταχυνθεί. Ωστόσο χρειάζονται και συμπληρωματικές λύσεις για αρκετά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. ευνοεί τη διατήρηση των πυρηνικών κιαι ανθρακικών σταθμών αλλά και την επέκταση της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση ότι έχουν ενταθεί ήδη οι κινήσεις για νέα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα.

Το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μετά από μια δυναμική αφύπνιση προ δεκαετίας περίπου και μετά την προσέλκυση μεγάλων διεθνών ονομάτων του κλάδου, ειδικά για τις περιοχές Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια «φυτοζωούσε», ενώ η αίσθηση στην αγορά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ευνοούσε την ταχεία εξέλιξή του. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούσαν πολιτικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ρητές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα πράγματα τώρα φαίνεται ότι αλλάζουν στο πλαίσιο της αναδιάταξης της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «αύριο το πρωί» θα προχωρήσει η χώρα σε άντληση φυσικού αερίου. Αντίθετα χρειάζονται πολλά χρόνια ερευνών για να διαπιστωθεί αρχικά το αν υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα (και μάλιστα αξιοποιήσιμα) για να μιλάμε στη συνέχεια για πιθανό πρόγραμμα εκμετάλλευσης.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στην ύπαρξη στόχων φυσικού αερίου στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ), ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ).

Διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean), ενώ στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται σε μία περίοδο με ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς:

– Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ξαναβλέπουν το project του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

– H ExxonMobil έχει σε εξέλιξη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί μεταξύ 140 και 220 BCM

-H Energean έχει ξεκινήσει γεωτρητική καμπάνια στο Ισραήλ με στόχους έως 110 BCM, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή από τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Αίγυπτο

-Η Κύπρος αναζητεί τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη (εκτίμηση για 120 ΒCM)

Θοδωρής Παναγούλης

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις