Πρόσω ολοταχώς για φιάσκο με την παραλαβή των γερμανικών Marder.

Η ανταλλαγή των τεθωρακισμένων BMP -1 με γερμανικά Marder, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη – Σολτς, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς μεγάλο φιάσκο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία, με τη Δύση να δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της Ουκρανίας.

Προς το παρόν, η Ελλάδα από τα 40 γερμανικά άρματα μάχης, που προέβλεπε η συμφωνία έλαβε μόνο 14, την ώρα που έχει παραδώσει στην Ουκρανία 20 BMP-1. Το χρονικό όριο, δε, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την μεταφορά των υπολοίπων Marder στη χώρα μας παραμένει άγνωστο.

Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι πως μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπ. Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Bild, η Ελλάδα θα παραλάβει κι άλλα άρματα μάχης, χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός. Παράλληλα, ακόμη μία παρτίδα BMP – 1 θα σταλεί στην Ουκρανία.

Ανησυχητική είναι, δε, και η δήλωση μη κατονομαζόμενου Έλληνα υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου στην γερμανική εφημερίδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί καθυστέρηση στις παραδόσεις των Marder, εάν η Γερμανία επιθυμούσε να παραδώσει οχήματα πρώτα στην Ουκρανία και ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας δεν θα επηρεαστεί από τυχόν καθυστέρηση των παραδόσεων.

Άλλωστε, πρόθεση της Γερμανίας είναι να παραχωρήσει 40 Marder στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023.

Εάν, δε, συνυπολογιστούν και τα προβλήματα που παρουσίασαν τα Puma, οι αντικαταστάτες των Marder, είναι σχεδόν σίγουρο πως το εξοπλιστικό φιάσκο βρίσκεται προ των πυλών.

Στρατηγική της Δύσης η ενίσχυση της Ουκρανίας

Ενδιαφέρον, έχουν οι λεπτομέρειες που φέρνει στο «φως» ο Δήμος Βερύκιος σε σημερινό του άρθρο στο iEidiseis, στο οποίο παρουσιάζει το παρασκήνιο πίσω από τη νέα τροπή που λαμβάνει η υπόθεση.

Όπως γράφει, «η προτεραιότητα που δίνει η Καγκελαρία στην Ουκρανία, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως στρατηγική κίνηση της Δύσης και όχι μεμονωμένα της Γερμανίας. Στην στρατηγική της Δύσης προέχει η Ουκρανία και όχι η Ελλάδα. Άλλωστε για το ΝΑΤΟ «πραγματικός εχθρός είναι η Ρωσία και όχι η Τουρκία».

«Ο ακριβής τύπος μοντέλου Marder που θα αποσταλεί στην Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο η Δύση κυρίως με επισημάνσεις αναλυτών μέσω του παγκόσμιου αμυντικού τύπου κλείνουν το μάτι στην Γερμανία να αποστείλει γρήγορα τα Marder στην Ουκρανία που τα έχει απόλυτη ανάγκη και όχι στην Ελλάδα!

Ενδεικτική η χτεσινή ανάλυση στο BREAKING DEFENSE. Ο αμερικανός αναλυτής κατηγορεί την Καγκελαρία ότι η γερμανική κατασκευάστρια εταιρία RheinmetAll αναλώνεται στο να επισκευάζει και να εκσυγχρονίζει τα Marder 1A, από τα παλαιά γερμανικά αποθέματα για να αποστέλλονται στην Ελλάδα αντί στην Ουκρανία, ενώ με την σειρά της η Ελλάδα αποστέλλει στην Ουκρανία τα παμπάλαια οχήματα της Σοβιετικής εποχής», συνεχίζει.

Η ανάλυση στην αμερικανική ιστοσελίδα έχει ως τίτλο «Χερσαίες επιχειρήσεις στο Ουκρανικό μέτωπο:

Από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και το Παρίσι, μια ξαφνική εισροή αρμάτων μάχης και πάνοπλων τεθωρακισμένων οχημάτων με προορισμό την Ουκρανία».

Οι αναλυτές του BREAKING DEFENSE παρατηρούν ότι οι τρεις κυβερνήσεις (ΗΠΑ , Γαλλία , Γερμανία) που διαχειρίζονται την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνουν σταδιακά την υποστήριξη τους στο Κίεβο.

Και όπως επισημαίνουν: «Αρχικά οι δυτικοί ηγέτες ήταν διστακτικοί για να στείλουν προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, αποφεύγοντας κλιμάκωση της έντασης και των συγκρούσεων πέραν των συνόρων του ΝΑΤΟ».

Προφανώς άλλαξε η κοινή γραμμή της τρόικας. Με την αυγή του 2023 Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Παρίσι δηλώνουν ταυτόχρονα ότι θα στείλουν προηγμένα τεθωρακισμένα στο Κίεβο, υποδηλώνοντας ότι η στρατηγική της Δύσης αναβαθμίζεται στο ουκρανικό μέτωπο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς υπέγραψε το διάταγμα για μεταφορά στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένων οχημάτων German Care Claying Careging (IFV) και ενός συστήματος αεροπορικής άμυνας ΠΑΤΡΙΟΤ.

Την ίδια μέρα, η Ουάσινγκτον συμφώνησε για πρώτη φορά να στείλει 50 οχήματα M2A2 Bradley. Ενώ η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διαθέσει στην Ουκρανία με επιθετικά οχήματα αναγνώρισης emx-10RC.

Αμερικανικά Bradleys είχε ζητήσει ο Ελληνικός Στρατός τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί. Αυτά που τώρα οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην α Ουκρανία εντάσσονται στο νέο πακέτο αμερικανικής αμερικανικής αξίας 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα Bradleys, θα συνοδεύονται στην Ουκρανία με 500 αντιαρματικούς πυραύλους και 250.000 πυρομαχικά 25 mm. Επίσης από τις ΗΠΑ θα αποσταλούν εκατό τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 και 36 ρυμουλκούμενα 105mm.

Την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στο Πεντάγωνο, η Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία Laura Cooper, δήλωσε ότι ο χρόνος είναι ώριμος για αυτές τις παραδόσεις λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης προς τις ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.

Η Λάουρα Κούπερ αποκάλυψε επίσης ότι η αποστολή των αμερικανικών αρμάτων Bradley στο Ουκρανικό μέτωπο “συμπληρώνει” αντίστοιχες γαλλικές και γερμανικές κινήσεις.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι “Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ουκρανία να επωφεληθεί από τις δυνατότητες των αμερικανικών αρμάτων Bradleys για να αλλάξει η δυναμική στο πεδίο της μάχης.

Αυτό που κοιτάζουμε τώρα είναι να παρέχουμε στη Ουκρανία ότι χρειάζεται και όταν το χρειάζονται.

Οι γαλλικές και οι γερμανικές κυβερνήσεις αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες τοποθετήσεις ως προς την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.
Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν και επικρίνουν την ατολμία της γερμανικής κυβέρνησης ώστε εγκαίρως να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς την αποστολή αμυντικής δυτικής Βοήθειας προς την Ουκρανία και όχι να της το υπαγορεύει η Αμερική.

Οι ΗΠΑ ήταν θυμωμένες με τη Γερμανία από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Το Βερολίνο αφυπνίστηκε μόνο όταν είδε την Γαλλία να δηλώνει ότι θα αποστείλει AMX-10RC για αποστολές υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων. Η Γερμανία δηλώνει τώρα ότι θα αποστείλει τα τεθωρακισμένα Marder IFV για να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά μέσα κατά ρωσικών αρμάτων μάχης και ΤΟΜΠ με το ολοκληρωμένο πυραυλικό σύστημα που διαθέτει με το αυτόματο κανόνι 20 mm.

Ο ακριβής τύπος μοντέλου Marder που θα αποσταλεί στην Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο η Δύση κυρίως με επισημάνσεις αναλυτών μέσω του παγκόσμιου αμυντικού τύπου κλείνουν το μάτι στην Γερμανία να αποστείλει γρήγορα τα Marder στην Ουκρανία που τα έχει απόλυτη ανάγκη και όχι στην Ελλάδα! Ενδεικτική η χτεσινή ανάλυση στο BREAKING DEFENSE. Ο αμερικανός αναλυτής κατηγορεί την Καγκελαρία ότι η γερμανική κατασκευάστρια εταιρία RheinmetAll αναλώνεται στο να επισκευάζει και να εκσυγχρονίζει τα Marder 1A, από τα παλαιά γερμανικά αποθέματα για να αποστέλλονται στην Ελλάδα αντί στην Ουκρανία, ενώ με την σειρά της η Ελλάδα αποστέλλει στην Ουκρανία τα παμπάλαια
οχήματα της Σοβιετικής εποχής.

Η Γαλλία αναμένεται να αποστείλει στην Ουκρανία τουλάχιστον τριάντα τεθωρακισμένα οχήματα AMX10-RC τα οποία χτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τη γαλλική εταιρία GIAT που το 2006 μετονομάστηκε σε NEXTER. Ήταν επαναστατικό όχημα για εκείνη την εποχή καθώς διαθέτει ένα όπλο 105mm τοποθετημένο σε ένα θωρακισμένο όχημα 17,6 τόνων.

Αλλά δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί από του Ουκρανούς στρατιώτες εάν δεν έχει προηγηθεί κατάλληλη εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα γρήγορο, τροχοφόρο όχημα με μεγάλο όπλο, που απαιτείται εξειδίκευση ως προς την τακτική χρήσης, διότι αν προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν σαν ένα σοβιετικό όχημα θα αποτύχουν.

Ο Γάλλος Στρατός διαθέτει 248 AMX10-RC τα οποία αντικαθιστά αργά αλλά σταθερά από το ERBC (Engin de Reconnaissance et de Combat) Jaguar από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί τριάντα οκτώ (38).

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς να διατηρηθούν τα οχήματα αυτά λειτουργικά. Αυτό είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα.

Στο μεταξύ αυτή την βδομάδα η Πολωνία αξιολογεί ένα αίτημα από την Ουκρανία για αποστολή γερμανικών αρμάτων, ενώ Φινλανδός βουλευτής δήλωσε προχτές ότι ήρθε η ώρα να αποσταλούν άρματα Leopard 2 στο Κίεβο δεδομένης της επικράτησης των Leopard 2 σε όλη την Ευρώπη καθώς πάνω από 2.000 Leo υπάρχουν σε περισσότερες από 13 ευρωπαϊκά έθνη. Επομένως σύμφωνα με το φινλανδό βουλευτή θα μπορούσε να υπάρξει ροή θωράκισης προς τη βοήθεια της Ουκρανίας.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις