Η «πολιτική ΔΕΘ» του Κυριάκου Μητσοτάκη - Συνεχιζόμενη αδυναμία της ΝΔ να αναστρέψει την πορεία φθοράς
Η πορεία φθοράς της ΝΔ και όσα θέλει να «αποκρούσει» στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βλέμματα το Σάββατο θα είναι στραμμένα στην ομιλία του πρωθυπουργού για την οικονομία και στο καλάθι των «στοχευμένων παροχών» που προαναγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει όμως και η… «πολιτική ΔΕΘ» του Κυριάκου Μητσοτάκη». Η ατζέντα της μάλιστα είναι φέτος επιβαρυμένη για το κυβερνών κόμμα ως αποτέλεσμα του απροσδόκητα αρνητικού για τη ΝΔ αποτελέσματος των ευρωεκλογών και ο πρωθυπουργός αναμένεται να κληθεί να απαντήσει κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου της Κυριακής, σε μείζονα ερωτήματα που πέραν της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων αφορούν και στον πολιτικό σχεδιασμό της επόμενης περιόδου.

Η επιλογή που θα κληθεί να κάνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέσα σε κλίμα εσωκομματικών πιέσεων για πρόσωπο από την κεντροδεξιά, οι προθέσεις του όσον αφορά τον εκλογικό νόμο μπροστά στα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιούργησαν οι ευρωεκλογές, οι συνεχιζόμενες χαμηλές πτήσεις της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και η γαλάζια εσωστρέφεια που έχει αγγίξει και ζητήματα φυσιογνωμίας του κυβερνώντος κόμματος, συνιστούν πολιτικά ζητήματα που θα βρίσκονται ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα στο πολιτικό προσκήνιο.

Oι χαμηλές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού

Την ίδια ώρα, διαρκή πολιτική πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου ασκούν οι χαμηλές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού και κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο. Η πυρκαγιά που έφθασε μέχρι τον αστικό ιστό θα αποτελέσει μάλιστα και το έναυσμα για την πρώτη εφ’ όλης κοινοβουλευτική αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την διαχείριση της πυρκαγιάς στην Αττική, ότι θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, όταν η αντιπυρική περίοδος θα βαίνει προς το τέλος της ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ο σχετικός απολογισμός. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας και ο κ. Μητσοτάκης- ο οποίος στην διυπουργική σύσκεψη για την πυρκαγιά στην Αττική είχε κάνει λόγο για βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων- έχει διαμηνύσει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει στην Πολιτική Προστασία».

Όσον αφορά την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας- συζήτηση που έχει ανοίξει από τοποθετήσεις βουλευτών της ίδιας της ΝΔ οι οποίοι αντιτάσσονται στο ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου η κ. Σακελλαροπούλου και ζητούν να επιλεγεί υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά- ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως είναι «εξαιρετικά πρόωρη». Αυτό επισήμανε προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτημα για πρόσφατα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης επιλογής του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα μέσα Ιουλίου, ότι η συζήτηση αυτή θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025, τονίζοντας μάλιστα πως «θα ήταν θεσμικά πολύ άκομψο» να πει οτιδήποτε για το ζήτημα πριν λήξει η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει και ότι «δεν θα αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού» ως προς τον εκλογικό νόμο.

«Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και με αυτούς θα πάμε», είχε δηλώσει με αφορμή σενάρια για αλλαγές στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, εκτιμώντας μάλιστα ότι «όσο μιλάμε για το ζήτημα αυτό, τόσο δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί και η διαιώνιση της θητείας μας και όχι τα πραγματικά προβλήματα».

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της ΝΔ να αναστρέψει την πορεία φθοράς που ακολουθεί, έστω και παραμένοντας πρώτο κόμμα, έχει επαναφέρει ωστόσο εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγές που αφορούν και σε αύξηση του ποσοστού εισόδου στην Βουλή από 3% σε 5%.

Κατά την περσινή συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει αφενός ότι «ως προς τις εθνικές εκλογές, δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο» και αφετέρου ότι «δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο».

Μένει να φανεί εάν θα επιμείνει σε αυτές. Το σίγουρο είναι πάντως ότι τυχόν αλλαγή στάσης υπό την πίεση των νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, θα συνιστά πλήρη παραδοχή πως η ΝΔ έχει απωλέσει το αίσθημα πολιτικής κυριαρχίας που της δημιουργούσε το 41% των εθνικών εκλογών.

Τάση εδραίωσης των νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό μετά το αρνητικό και για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, διαφαίνεται και από τα πρώτα ευρήματα των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων. Ως απάντηση το Μέγαρο Μαξίμου προβάλει την εντατικοποίηση της ενασχόλησης με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση πατάει γκάζι για την εφαρμογή του προγράμματός της και θα κριθεί γι’ αυτό το 2027.

Ταυτόχρονα επιλέγει να βλέπει το ποτήρι… “μισογεμάτο” επιμένοντας στην ανάγνωση ότι οι πολίτες έστειλαν στις ευρωεκλογές- και συνεχίζουν προφανώς να στέλνουν στις δημοσκοπήσεις- μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους και γι’ αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευση δεν αποκομίζουν οφέλη.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις