Το οκταθέσιο Cessna που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Ντίλιαν, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Αεροσκάφος που συνδέεται με ισραηλινό μεγιστάνα του κατασκοπευτικού λογισμικού παραδίδει τεχνολογία παρακολούθησης από την ΕΕ σε διαβόητη σουδανική πολιτοφυλακή. Μία έρευνα-αποτέλεσμα της συνεργασίας του inside story με τον ερευνητικό δημοσιογραφικό οργανισμό Lighthouse Reports και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ένα θαμπό πρωινό του Μαΐου στο Χαρτούμ, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος τροχοδρόμησε και σταμάτησε κάτω από τον καυτό ήλιο. Δύο τζιπ με φιμέ τζάμια βρίσκονταν εκεί, για να το υποδεχτούν – ανήκαν σε μια από τις πιο διαβόητες και τρομακτικές πολιτοφυλακές στον κόσμο, τις Δυνάμεις Ταχείας ΥποστήριξηςRapid Support Forces (Rapid Support Forces – RSF).

AOJ71H 18 May 2022 10:26 Khartoum DOF/220518 C750 -LCLK -HSSK

Το κομψό λευκό Cessna, που είχε έρθει από την Κύπρο, παρέμεινε στο έδαφος της πρωτεύουσας του Σουδάν για μόλις 45 λεπτά – αρκετά για να τραβήξει μια ανατριχιαστική γραμμή που συνδέει τον άγριο ανταγωνισμό για την εξουσία στο Σουδάν με ένα σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού που συγκλονίζει την Ελλάδα.

 

may18khartoum.jpg

Η πτήση του Cessna στις 18 Μαΐου από τη Λάρνακα στο Χαρτούμ, όπου έμεινε στο έδαφος για 45 λεπτά. [flightradar24.com]

 

Οι λεπτομέρειες για την άφιξη του Cessna, τους επιβάτες και το φορτίο του επρόκειτο να παραμείνουν μυστικές – καταγράφηκαν σε μια απρόσιτη τοποθεσία, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες. Η μυστικότητα ήταν μια απόδειξη της δύναμης του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, γνωστού ως Χεμέντι, του πλουσιότερου ανθρώπου του Σουδάν και ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού στρατού που είναι συνεχιστής της δολοφονικής κληρονομιάς των ΤζαντζαγουίντJanjaweed, διαβόητων για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας“Men With No Mercy” | Human Rights Watch στην ταραγμένη δυτική περιοχή του Σουδάν, το Νταρφούρ.

Σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες πηγές, το φορτίο ήταν τεχνολογία παρακολούθησης υψηλών προδιαγραφών, κατασκευασμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυνατότητα να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουδάν χάρη στην ικανότητά της να μετατρέπει τα smartphones σε οπτικοακουστικούς πληροφοριοδότες ενάντια στους κατόχους τους. Όταν η είδηση της άφιξής του έφτασε στους αντιπάλους του Χεμεντί, ο εξοπλισμός θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνος που ένας διοικητής των RSF, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι μεταφέρθηκε λαθραία από το Χαρτούμ στο προπύργιο της πολιτοφυλακής στο Νταρφούρ, για να αποτραπεί η κατάσχεσή του από τον στρατό.

 

rsf000_1km6gq.jpg

Μέλη των σουδανικών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) πανηγυρίζουν καθώς οδηγούν δεκάδες Αφρικανούς υπηκόους, που συνελήφθησαν καθώς προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στη Λιβύη, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. [ASHRAF SHAZLY/AFP]

 

Το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής πριν από τον εμφύλιο πόλεμο και τη διχοτόμηση, βρίσκεται σε εύθραυστη μετάβαση που ακολουθεί δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας υπό τον Ομάρ αλ Μπασίρ – που τώρα βρίσκεται στη φυλακή περιμένοντας πιθανή έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κύματα λαϊκών διαδηλώσεων στο Χαρτούμ το 2019 οδήγησαν σε ένα πολιτικό συμβούλιο που μοιράζεται την εξουσία άβολα με τον στρατό. Στα χαρτιά, ο Χεμέντι είναι δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν. Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης της πολιτοφυλακής προσπαθεί να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας. Διοικεί τη βιομηχανία χρυσού του Σουδάν, οι στρατιώτες του πολεμούν έναντι αμοιβής σε ξένες συγκρούσεις και έχει δημιουργήσει δεσμούς με τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner Group. Ο Χεμέντι συναντήθηκε επίσης με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίεςIsraeli security delegation visits Khartoum at invitation of Rapid Support Forces | madamasr.com δύο φορές από τον Ιούνιο του 2021 – με ένα ιδιωτικό τζετScoop: Sudan’s civilian leaders ask U.S. for help talking to Israel | axios.com που χρησιμοποιείται από τη Μοσάντ και εντοπίστηκε στο Χαρτούμ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι μαχητές του RSF έχουν εμπλακεί σε βίαιες εξαφανίσεις διαδηλωτών στο Χαρτούμ και σε αδιάκριτους πυροβολισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στο Νταρφούρ.

Η πτήση στο Χαρτούμ άνοιξε ένα σπάνιο παράθυρο σε μια μυστική και επικερδή επιχείρηση, συνδέοντας την αιματοβαμμένη σουδανική πολιτοφυλακή με μια κλίκα ανθρώπων που ασκούν εξουσία στην Ελλάδα, ένα εταιρικό δίκτυο που εκτείνεται στην Κύπρο, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Ιρλανδία, και κυρίως με μια κρίση που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ – την ευρεία διαθεσιμότητα εξελιγμένου λογισμικού που μπορεί να εντοπίζει και να χακάρει κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως, απειλώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Lighthouse ReportsLighthouse Reports και οι συνεργάτες του, HaaretzHaaretz στο Ισραήλ και το ελληνικό inside story, ερευνούν τις δραστηριότητες της Intellexa, μιας εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού, οι δραστηριότητες της οποίας εξαπλώνονται από την Ευρώπη σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Νότου. Μήνες σκαψίματος στα αρχεία της εταιρείας και συνεντεύξεων με εμπιστευτικές πηγές σε πολλές χώρες αποκάλυψαν ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον Ταλ Ντίλιαν, έναν πρώην πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αγόρασε μια σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης και κατοχύρωσε ένα πάτημα στην ΕΕ, μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η έρευνα στα αγγλικά
Οι σύνδεσμοι της έρευνας στο Lighthouse ReportsFlight of the Predator | Lighthouse Reports και την αγγλική HaaretzFlight of the Predator: Jet Linked to Israeli Spyware Tycoon Brings Surveillance Tech From EU to Notorious Sudanese Militia | Haaretz.

Το οκταθέσιο Cessna, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Ντίλιαν, αποκαλύφθηκε από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν μηχανικό της Intellexa – μια selfie που έδειχνε το υποκείμενό της πάνω σε ένα αεροσκάφος με εσωτερικό από γκρι δέρμα και μαόνι, που άφησε αρκετά ψηφιακά ίχνη ώστε να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο αεροπλάνο. Το Lighthouse Reports και οι συνεργάτες του ανέλυσαν και διασταύρωσαν εκατοντάδες αρχεία πτήσεων, συνδέοντας το αεροπλάνο με τοποθεσίες-κλειδιά για τις δραστηριότητες της Intellexa, και χτένισαν δεκάδες λίστες επιβατών, μαζί με εταιρικά αρχεία, αρχεία απασχόλησης και άλλα εμπιστευτικά και ανοικτά δεδομένα. Τα ευρήματα συνδέουν οριστικά το αεροπλάνο με τον Ντίλιαν, τους γνωστούς συνεργάτες του και τους υπαλλήλους της εταιρείας του – συμπεριλαμβανομένου του Μερόμ Χαρπάζ, ενός κεντρικού προσώπου στο επιχειρηματικό του δίκτυο.

 

rintellexa_mgz_el_1.jpg

[Infographic: Haaretz. Φωτογραφίες: Yiannis Kourtoglou/Reuters, Ints Kalnins, Yiannis Panagopoulos/AP, Wikipedia]

 

Οι Intellexa, Ταλ Ντίλιαν και Μερόμ Χαρπάζ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Όσον αφορά τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, εστάλησαν ερωτήματα σε μία διεύθυνση για αιτήματα Τύπου αλλά δεν ελήφθη απάντηση.

Μέσα από τον εντοπισμό των κινήσεων του Cessna τους τελευταίους μήνες, καθώς διέσχιζε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, διαφαίνεται το περίγραμμα ενός διεθνούς σκανδάλου που αποσταθεροποιεί τις χώρες στις οποίες προσγειώνεται, ενώ παράλληλα διοχετεύει κάποιες από τις πιο επικίνδυνες τεχνολογίες του κόσμου στα χέρια μερικών από τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα.

«Ο εξοπλισμός των RSF με εξελιγμένη τεχνολογία παρακολούθησης όχι μόνο θα επιδεινώσει τη βάναυση καταστολή και τη δολοφονία των εξαιρετικά γενναίων διαδηλωτών του Σουδάν και θα εξανεμίσει τις ελπίδες για δημοκρατία στην περιοχή», δήλωσε στην έρευνα αυτή η Ανέτε Χόφμαν,Anette Hoffman | Clingendael ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Clingendael. «Ένα τέτοιο προηγμένο κατασκοπευτικό λογισμικό στα χέρια των RSF θα γείρει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας αδίστακτης πρώην πολιτοφυλακής και συμμάχου της Ρωσίας, φέρνοντας το Σουδάν ένα βήμα πιο κοντά σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου».

AOJ71H 18 May 2022 15:09 Larnaca DOF/220518 C750 -HSSK -LCLK

Επιστρέφοντας από το Χαρτούμ εκείνο το απόγευμα, το Cessna προσγειώθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου και σταμάτησε έξω από την έδρα μιας τοπικής εταιρείας συμβούλων αερομεταφορών, της Pegasus Flight Centre. Λιγότερο από μια ώρα οδήγησης μακριά, σε ένα αριστοκρατικό προάστιο της Λεμεσού, βρίσκεται μια πολυτελής βίλα με μια δελεαστική πισίνα σε σχήμα νεφρού, την οποία ο εκατομμυριούχος Ισραηλινός επιχειρηματίας, Ντίλιαν, μοιράζεται με τη σύζυγό του, Σάρα Χάμου, μια Πολωνή που ειδικεύεται στην εξωχώρια μεταφορά εταιρικών εργασιών.

 

may18backtolarnaca.jpg

Επιστροφή από το Χαρτούμ στη Λάρνακα, με στάση έξω από το Pegasus Flight Centre. [flightradar24.com]

 

Από τότε που εγκατέλειψε το επίλεκτο τμήμα πληροφοριών Unit 81 του ισραηλινού στρατού, του οποίου ήταν διοικητής, ο Ντίλιαν έχει ειδικευτεί στα εργαλεία παρακολούθησης. Με έδρα την Κύπρο, δημιούργησε αρχικά μια πρωτοποριακή εταιρεία παρακολούθησης τηλεφώνων με την ονομασία Circles, την οποία πούλησε το 2014. Ξεκίνησε επίσης επιχειρηματικές δραστηριότητες με έναν ηγέτη της ισραηλινής κοινότητας στην Κύπρο, τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, συνιδιοκτήτη του Pegasus Flight Centre.

Για τον Άβνι, η αεροπλοΐα είναι ένα κομμάτι ενός πολυποίκιλου χαρτοφυλακίου. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «οραματιστή επιχειρηματία, επενδυτή και φιλάνθρωπο», τα ενδιαφέροντα του οποίου καλύπτουν ευρύ φάσμα: ιατρικές υπηρεσίες, ρομποτική, αυτόνομα drones και προϊόντα πληροφοριών για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Σε συνεργασία με την εταιρεία CIS του Άβνι, ο Ντίλιαν δημιούργησε μια εταιρεία υποκλοπής wifi με την ονομασία WiSpear και εξόπλισε ένα βανAs Israel Reins in Its Cyberarms Industry, an Ex-intel Officer Is Building a New Empire | Haaretz με εργαλεία παρακολούθησης αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο άρχισε να εκθέτει σε εμπορικές εκθέσεις του κλάδου το 2017.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ντίλιαν και ο Άβνι ξεκίνησαν ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο: μια «συμμαχία πληροφοριών», σχεδιασμένη για να «καλύπτει πλήρως» τις ανάγκες των κυβερνητικών υπηρεσιών. Το δελτίο τύπου ανακοίνωνε ένα «one-stop-shop», έναν όμιλο εταιρειών που θα μπορούσε να προσφέρει μόλυνση συσκευών και εξαγωγή δεδομένων, υποκλοπή wifi, επεξεργασία δεδομένων ανοικτού κώδικα, κρυφές δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γεωγραφικό εντοπισμό τηλεφώνου, μαζί με υψηλής ισχύος ανάλυση μεγάλων δεδομένων για να βγάζουν νόημα όλα αυτά.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αυτό, ο Ντίλιαν είχε προχωρήσει σε ένα όργιο δαπανών. Αγόρασε την Cytrox, μια ουγγρική και βορειομακεδονική νεοσύστατη επιχείρηση που ανέπτυξε το λογισμικό παρακολούθησης τηλεφώνων με την ονομασία PredatorPegasus Spyware Maker NSO Has 22 Clients in the European Union. And It’s Not Alone | Haaretz. Μεσολάβησε για μια συμφωνία μάρκετινγκ με τη γαλλική εταιρεία υποκλοπών Nexa και επένδυσε σε άλλες εταιρείες στον τομέα της κυβερνοπληροφόρησης.

Με τη συνένωση των δυνατοτήτων διαφορετικών εξειδικευμένων βιομηχανικών κλάδων κάτω από μία στέγη, ο Ντίλιαν ήλπιζε να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά μισθοφορικού κατασκοπευτικού λογισμικού‘We’re on the U.S. Blacklist Because of You’: The Dirty Clash Between Israeli Cyberarms Makers | Haaretz – ιδίως τον ισραηλινό όμιλο NSO, που είναι πλέον διαβόητος για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.U.S. Blacklists Israeli Cyberarms Firms NSO, Candiru for Harming ‘National Security and Interests’ | Haaretz Η νέα συμμαχία επρόκειτο να ονομαστεί Intellexa.

Κληθείσα να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ NSO και Intellexa, μια ανώτερη πηγή στη βιομηχανία επιθετικού κατασκοπευτικού λογισμικού του Ισραήλ δήλωσε: «Η NSO εργαζόταν σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο και κατά καιρούς ακόμη και για λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ. Ηθικά τόσο η εταιρεία αυτή όσο και η ισραηλινή πολιτική ήταν αμφισβητήσιμες, καθώς οι πωλήσεις γίνονταν σε καταπιεστικά καθεστώτα – αλλά ήταν ρυθμιζόμενες. Η Intellexa από την άλλη πλευρά δεν ακολουθεί την ισραηλινή νομοθεσία και πουλάει σε παρόμοιους αλλά και χειρότερους πελάτες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούν κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα του ίδιου του Ισραήλ. Μια εταιρεία που δεν τηρεί την ισραηλινή νομοθεσία και δεν υπόκειται σε καμία ρυθμιστική αρχή είναι εκ των πραγμάτων μια πειρατική οργάνωση».

Σαν προμήνυμα όσων θα ακολουθούσαν, ο ερχομός της Intellexa στον κόσμο συνοδεύτηκε από χάος. Ο Ντίλιαν προφανώς σκόπευε να έχει την έδρα της στην Κύπρο, σύμφωνα με μια μη χρονολογημένη καταχώρηση ονόματος στο σύστημα εταιρικών αρχείων της χώρας. Αλλά πριν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, το σχέδιο ανατινάχθηκε στα μούτρα του. Τον Αύγουστο του 2019 έδωσε μια συνέντευξη στην κάμερα του Forbes, στην οποία διαφήμισε το κατασκοπευτικό βαν των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε να «χακάρει ένα smartphone και να κατασκοπεύσει όλα τα μηνύματα μέσα σε αυτό» – ακόμη και εκείνα που προστατεύονταν από κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Signal. Έστειλε μερικούς συναδέλφους του για μια βόλτα έξω από το βαν, ανακοινώνοντας ότι «θα τους εντοπίσουμε, θα τους υποκλέψουμε, θα τους μολύνουμε». Το βίντεο, στο οποίο διακρίνεται και ο Χαρπάζ, δεν έτυχε καλής υποδοχής από ορισμένα τμήματα του κυπριακού κατεστημένου, που ανησύχησαν ότι η επιχείρηση του Ντίλιαν ανταγωνιζόταν την εθνική υπηρεσία πληροφοριών.

 

 

Εν μέσω ισχυρισμών για παράνομη συλλογή δεδομένων, οι υπάλληλοι του Ντίλιαν συνελήφθησαν, έγιναν έφοδοι στα γραφεία και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός. Καθώς εκδίδονταν εντάλματα για τον ίδιο και τον Άβνι, σηματοδότησε την πρόθεσή του να μεταφέρει τη βάση των επιχειρήσεών του αλλού. «Καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανεχθεί ένα ασταθές επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον, το οποίο δεν παρέχει καμία προστασία από φήμες που επηρεάζουν τις εταιρικές δραστηριότητες», δήλωσε.

Αντιμέτωπος με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, ο Ντίλιαν επιθυμούσε διακαώς μια νέα εταιρική στέγη και είχε ήδη θέσει τα θεμέλια από το 2019 στην Ελλάδα – σε απόσταση μιας σύντομης πτήσης με αεροπλάνο. Καθώς η αστυνομική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητές του στην Κύπρο επιταχυνόταν, ο Ντίλιαν ήδη αναδιοργάνωνε την επιχείρησή του και έβαζε την Intellexa να εργαστεί‘Great Alarm’: First Detected Use of Mysterious Israeli Spyware on EU National | Haaretz για λογαριασμόEuropean Lawmaker Targeted With Israeli-made Predator Spyware | Haaretz των νέων οικοδεσποτών του. Η έρευνα στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με την επιβολή προστίμου στην WiSpear.

AOJ71H 12 April 2022 18:41 Athens DOF/220412 C750 -LCLK -LGAV

Το Cessna έφθασε στην Αθήνα την επομένη της έναρξης ενός σκανδάλου που θα κλόνιζε ολόκληρη την πολιτική ελίτ της Ελλάδας, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της και μια χούφτα άλλων επωνύμων. Το φυτίλι ήταν ο Θανάσης Κουκάκης, ένας βετεράνος επιχειρηματικός δημοσιογράφος που περιγράφεται από τους συναδέλφους του ως «επίμονος», ο οποίος έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Financial Times.

 

apr12-athens-fromfr24.jpg

Μετά την αναχώρηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στάσεις στο Τελ Αβίβ και τη Λάρνακα, το αεροπλάνο προσγειώνεται στην Αθήνα στις 12 Απριλίου: μία ημέρα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. [flightradar24.com]

 

Ο Κουκάκης υποψιαζόταν από καιρό ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείτο, αλλά αντ’ αυτού ανακάλυψεΠοιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη; ότι ήταν επίσης μολυσμένο με το λογισμικό Predator της Intellexa. Ενώ η κατασκοπία ενάντια σε έναν δημοσιογράφο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει κατακραυγή κάπου αλλού στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην κατάταξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσηςΚατακρημνίζεται χρόνο με τον χρόνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, που δημοσιεύει το διεθνές παρατηρητήριο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Ο Κουκάκης απευθύνθηκε στο inside story, εταίρο στην έρευνα αυτή και μία από τις λίγες ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στην Αθήνα. Επαλήθευσαν τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου, συγκέντρωσαν τα στοιχεία και έβγαλαν την ιστορία στη δημοσιότητα – αλλά αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε γνώση για το Predator, κατηγορώντας ιδιωτικούς φορείς, ενώ οι υποστηρικτές της στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς του Κουκάκη για ένα βαθύτερο σκάνδαλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άλλα θύματα. Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη του Predator εμφανίστηκε μια δεύτερη έρευναΕχθρός του Κράτους: Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη | Reporters United, αυτή τη φορά από τους Reporters United – έναν άλλο πυλώνα της εκκολαπτόμενης ερευνητικής σκηνής της Ελλάδας. Δημοσίευσε έγγραφα που έδειχναν ότι ο Κουκάκης είχε παρακολουθηθεί από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ), έναν χρόνο πριν από τη μόλυνση του τηλεφώνου του με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να διευκρινίσει τις ανησυχίες για την «εθνική ασφάλεια», που την ώθησαν να υποκλέψει τις κλήσεις ενός σεβαστού δημοσιογράφου. Και η σύνδεση με την ΕΥΠ ήταν ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αλλάξει τον νόμο μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας το 2019 για να θέσει την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο και την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου – ένα γραφείο που εποπτευόταν από τον ίδιο τον ανιψιό του Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Πρόκειται για τον ίδιο Δημητριάδη, για τον οποίο ανώτερες πηγές στην ισραηλινή βιομηχανία του κυβερνοχώρου ανέφεραν ότι είχε προηγουμένως συνομιλήσει με την NSO, τον προμηθευτή του Pegasus.

Ο Κουκάκης δεν πίστεψε ποτέ ότι ήταν ο μόνος που είχε μπει στο στόχαστροΔεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας: «Από την αρχή θεωρούσα απίθανο ότι μια τόσο περίπλοκη τεχνική δομή παρακολούθησης όπως το Predator θα είχε δημιουργηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για να παρακολουθεί μόνο έναν δημοσιογράφο».

 

koukakis000_32gl8e3.jpg

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που ξεκίνησε νομική διαδικασία ισχυριζόμενος ότι κατασκοπεύτηκε από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες με τη χρήση του λογισμικού Predator, φτάνει στον Άρειο Πάγο, στις 16 Αυγούστου 2022. [Angelos Tzortzinis/AFP]

 

Η υπόνοια ότι το Predator στόχευσε ένα μόνο άτομο έγινε ακόμη λιγότερο πειστική υπό το πρίσμα ενός συμπλέγματος διαδικτυακών domains, που αποδόθηκε στη θυγατρική της Intellexa, την Cytrox, και αποκαλύφθηκε από ερευνητές των Meta και Citizen Lab, που στεγάζονται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Αυτό περιλάμβανε δεκάδες domains που μιμούνταν ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το Lighthouse Reports χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων πληροφοριών domain για να καταγράψει τις ημερομηνίες δημιουργίας των ελληνικών ψευδεπίγραφων ιστοσελίδων και ανακάλυψε μια συνεχιζόμενη εκστρατεία καταχώρησης ψεύτικων ιστοσελίδων ειδήσεων, η οποία διαρκεί από το καλοκαίρι του 2020. Ενώ τα domains μεταμφιέστηκαν σε έγκυρες ειδησεογραφικές πηγές, στην πραγματικότητα ήταν κακόβουλοι ιστότοποι που εισήγαγαν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές των ανυποψίαστων επισκεπτών. Το τηλέφωνο του Κουκάκη μολύνθηκε αφού έκανε κλικ σε έναν από αυτούς τους συνδέσμους.

Τα έγγραφα που είδε η έρευνα δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα μολυσμένα domains είχαν καταχωρηθεί από έναν προγραμματιστή και γνωστό συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν στην Τσεχική Δημοκρατία. Εν τω μεταξύ, τα αρχεία της εταιρείας δείχνουν ότι, καθώς μετέφερε το γραφείο του από την Κύπρο, ο Ντίλιαν είχε συγκεντρώσει ένα χαοτικό μωσαϊκό από εταιρείες που συνδέονται με την Intellexa και εκτείνονται σε πολλές άλλες χώρες.

Ο Ντίλιαν δημιούργησε το εταιρικό του δίκτυο μέσω μιας σειράς μεσαζόντων – κυρίως της Χάμου, πρώην ανώτερης συμβούλου σε μια εταιρεία που ειδικεύεται σε υπεράκτια καταπιστεύματα, αλλά και του Φέλιξ Μπίτζιου, ενός επιχειρηματία του οποίου η δουλειά σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Κουκάκη το 2019. Τρεις εταιρείες με την επωνυμία Intellexa ήταν εγγεγραμμένες, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Και οι τρεις ανήκαν σε μια ιρλανδική εταιρεία συμμετοχών, την Thalestris. Καθώς το inside story έψαχνε στα μητρώα εταιρειών στην Ελλάδα και την Κύπρο, διαπίστωσε ότι η Thalestris ήλεγχε επίσης εταιρείες με τις ονομασίες Apollo, Hermes, Mistrona, Dernova, Lorenco και Feroveno – μερικές από τις οποίες φαίνεται ότι ήταν εγγεγραμμένες σε ένα ερειπωμένο κενό οικόπεδο στο κέντρο της Λεμεσού. Η Thalestris, με τη σειρά της, εξαρτιόταν εν μέρει από τα χρήματα μιας άλλης οντότητας των Παρθένων Νήσων, της Chadera Enterprises, η οποία –πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας– ελεγχόταν τελικά από τον Ντίλιαν και δύο συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που διέρρευσαν.

Παρόλο που η εταιρεία συμμετοχών Thalestris διατηρούσε τον έλεγχο των περισσότερων από αυτές τις ελληνικές και κυπριακές θυγατρικές, υπήρξαν δύο εξαιρέσεις, όταν δόθηκε ένα κομμάτι της πίτας σε βασικούς συνεργάτες των δραστηριοτήτων του Ντίλιαν στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν τα εταιρικά αρχεία. Η Lorenco πουλήθηκε στο κορυφαίο στέλεχος της Intellexa στην Ελλάδα, Μερόμ Χαρπάζ, ενώ ένα μερίδιο 35% της ελληνικής εταιρείας Intellexa πήγε στον μεσάζοντα του Ντίλιαν, Φέλιξ Μπίτζιο, μέσω μιας άλλης εταιρείας με έδρα την Κύπρο, της Santinomo.

Η περίπλοκη δομή χρησίμευσε για να συσκοτίσει τους δεσμούς μεταξύ του Ντίλιαν και της Intellexa, καλύπτοντας τους λογαριασμούς του ομίλου με ένα σχεδόν αδιαπέραστο προπέτασμα καπνού. Αλλά επί του πεδίου, ορισμένα γεγονότα παρέμειναν τα ίδια όπως και πριν. Η Feroveno, για παράδειγμα, μοιράζεται τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου με τον προσωπικό βοηθό του Άβνι – ο οποίος αλληλογραφούσε με στελέχη της ιταλικής Hacking TeamΤο διαχρονικό ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για λογισμικά κατασκοπίας για την αγορά λογισμικού υποκλοπής το 2013· ο οποίος έγραψε εκ μέρους του Ντίλιαν ζητώντας τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης για το κλείσιμο μιας συμφωνίας με τις Κάτω Χώρες το 2019· και ο οποίος επίσης ενεργεί ως διευθυντής επιχειρήσεων του Pegasus Flight Centre, έξω από το οποίο στάθμευσε το λευκό Cessna κατά την επιστροφή του από το Σουδάν.

Μετά από μήνες σχολαστικής γραφειοκρατίας, η άφιξη του Ντίλιαν στην Ελλάδα φάνηκε να στέφεται με επιτυχία. Το ελληνικό γραφείο της εταιρείας κοντά στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο και τον πρώην προσφυγικό καταυλισμό, στο Ελληνικό, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς και έφτασε να απασχολεί δώδεκα υπαλλήλους. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κέντρο κατάρτισης και διέθετε ακόμη και χώρο με στρώματα προσευχής για όσους προέρχονταν από μουσουλμανικές χώρες. Τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι το Cessna εκτελούσε τακτικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας, Λάρνακας και δυνητικών πελατών στη Μέση Ανατολή και αλλού.

AOJ71H 15 June 2022 8:01 Prague DOF/220615 C750 -LCLK -LKPR

Καθώς το λευκό Cessna στάθμευε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, δεν ήταν μόνο του στην πίστα. Οι σύνεδροι του ISS WorldISS World Europe, που φιλοξενείται σε ένα επιβλητικό επιχειρηματικό ξενοδοχείο ανατολικά του ιστορικού κέντρου της Πράγας, έφταναν με αεροπλάνο για την κορυφαία εμπορική έκθεση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ευρώπη. Ορισμένες φορές γνωστή ως το «σουκ των κατασκόπων», είναι μια πολυσύχναστη αγορά που απευθύνεται στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών από όλον τον κόσμο, προκειμένου να αγοράσουν τα νέα εργαλεία που τους επιδεικνύουν οι εταιρείες υποκλοπής. Η συμμετοχή είναι αυστηρά περιορισμένη σε κυβερνητικούς υπαλλήλους και εργολάβους, οι οποίοι συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις πάνω από πολύχρωμα smoothies, κομψά ποτήρια αφρώδους κρασιού και νόστιμα γλυκά.

 

jun15prague.jpg

Το αεροπλάνο φτάνει στην έκθεση ISS στην Πράγα στις 15 Ιουνίου. [flightradar24.com]

 

Η φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξημένης ευρωπαϊκής ανησυχίας για τη βιομηχανία παρακολούθησης. Το προηγούμενο καλοκαίρι, μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης είχε ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στο λογισμικό PegasusPegasus Project (investigation) του ομίλου NSO, δείχνοντας πώς αυτό είχε χρησιμοποιηθεί αδιακρίτως από τους πελάτες της εταιρείας για την παραβίαση των τηλεφώνων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικών και δημοσιογράφων. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία είχε τιμωρηθεί με κυρώσεις από τις ΗΠΑU.S. Blacklists Israeli Cyberarms Firms NSO, Candiru for Harming ‘National Security and Interests’ | Haaretz και τώρα –μαζί με τον κλάδο στο σύνολό του– αποτελεί στόχο έρευνας που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοPEGA Committee of inquiry | European Parliament. Στην τελετή έναρξης στην Πράγα, ωστόσο, το μαύρο πρόβατο του κλάδου καλωσορίστηκε θερμά ως «ο πολύ διάσημος όμιλος NSO».

 

clarion.jpg

Το Clarion Congress Hotel στην Πράγα, όπου έγινε το συνέδριο ISS World Europe.

 

Πίσω από κλειστές πόρτες, οι πωλητές έκαναν στους κυβερνητικούς αντιπροσώπους επιδείξεις για το πώς τα προϊόντα τους μπορούν να συλλέγουν δεδομένα επαφών στο WhatsApp, να μαζεύουν αρχεία περιήγησης στο διαδίκτυο και να παρακολουθούν και να χακάρουν τηλέφωνα. Στον χώρο υπήρχαν τόσες πολλές συσκευές υποκλοπής που τα τηλέφωνα των αντιπροσώπων δεν λειτουργούσαν σωστά. «Έχω μόνο 2G σήμα», παραπονέθηκε ένας από τους εκπαιδευτές, αναφερόμενος στην υποβάθμιση του σήματος κινητής τηλεφωνίας που συχνά συνοδεύει τις προσπάθειες αρπαγής προσωπικών δεδομένων από μια συσκευή. Άλλοι προτίμησαν απλώς να αφήσουν τα τηλέφωνά τους στο σπίτι. Σλόγκαν σε όλη την αίθουσα υπόσχονταν την πρόληψη «παρελθοντικών και μελλοντικών εγκλημάτων», έναν ασφαλέστερο κόσμο και τον τελικό θρίαμβο της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Η Intellexa, ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης, μοιράστηκε ένα κατάμεστο παρασκήνιο με αντιπάλους όπως οι Rayzone, Septier, Cleartrail και NSO.

Μια επιχειρηματική πρόταση που διέρρευσε –με ημερομηνία λίγο μετά την έκθεση της Πράγας– περιέγραφε τις δυνατότητες της νέας ναυαρχίδας του Ντίλιαν. Το Predator επεκτάθηκε και μετονομάστηκε σε Nova Remote Intelligence and Analytics Solution. Το σύστημα περιελάμβανε «μια πλήρως λειτουργική αυτόνομη πλατφόρμα πληροφοριών στον κυβερνοχώρο με εργαλεία κοινωνικής μηχανικής». Αυτή είναι η ορολογία του κλάδου για να περιγράψει τα εργαλεία που ξεγελούν τους ανθρώπους ώστε να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους, νομίζοντας ότι προέρχονται από φίλους ή άλλες αξιόπιστες πηγές. Προσέφερε «μόλυνση με ένα κλικ μέσω πολλαπλών φορέων επίθεσης», με άδεια χρήσης για 10 στόχους ταυτόχρονα, με «έναν γεμιστήρα 100 επιτυχημένων μολύνσεων». Η τιμή, συμπεριλαμβανομένης της «απομακρυσμένης εξαγωγής δεδομένων», της διαχείρισης του έργου και της 12μηνης εγγύησης, ήταν 8 εκατομμύρια δολάρια.

Η Intellexa έκανε πολλά μίλια στον αέρα για την αναζήτηση πελατών. Τους μήνες που προηγήθηκαν της Πράγας, το λευκό Cessna ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Κύπρο για να επισκεφθεί το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ. Εμπιστευτικά έγγραφα που είδαν το Lighthouse Reports και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι η εταιρεία πίεζε επίσης πολύ για συμφωνίες στην Αφρική και είχε προσλάβει ένα δίκτυο γνωστών εμπόρων όπλων για να προσφέρει τα προϊόντα της σε όλη την ήπειρο. Εκτός από το Σουδάν, το πελατολόγιο-στόχος περιελάμβανε τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα, την Κένυα και την Ισημερινή Γουινέα.

Εντός της ΕΕ, οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι ελέγχουν κάθε πώληση τεχνολογίας παρακολούθησης σε άλλες χώρες. Ωστόσο, οι αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν προσεγγίστηκαν για την παρούσα έρευνα, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν η Intellexa ή οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν λάβει τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα για να πραγματοποιήσουν πράγματι πωλήσεις εκτός ΕΕ.

Στο πιο πρόσφατο σετ δημοσιευμένων λογαριασμών της Thalestris, της ιρλανδικής εταιρείας συμμετοχών της Intellexa, δηλώνονται πωλήσεις ύψους 35,6 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων πάνω από τα τρία τέταρτα αφορούσαν τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δύο πηγές με γνώση των οικονομικών της εταιρείας δήλωσαν ότι τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποίησε πωλήσεις που ήταν πιο κοντά στα 200 εκατ. δολάρια.

Ενώ οι μετοχές της Intellexa ήταν ψηλά στην εκδήλωση του κλάδου στην Πράγα, οι δραστηριότητές της στο πεδίο αποσταθεροποιούσαν για άλλη μια φορά τη χώρα υποδοχής της. Από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη τον Απρίλιο, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλημμένα οποιονδήποτε ρόλο ή γνώση της επιχείρησης κατασκοπίας. Όμως οι μικροί ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Ελλάδας αρνούνταν να αφήσουν την ιστορία να πέσει και οι διαψεύσεις της κυβέρνησης έμοιαζαν όλο και πιο φθαρτές.

AOJ71H 4 August 2022 15:12 Tel Aviv DOF/220804 C750 -LGKR -LLBG

Η άφιξη του λευκού Cessna στο Τελ Αβίβ δεν ήταν ασυνήθιστη. Μαζί με την Αθήνα και τη Λάρνακα, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ήταν ο πιο τακτικός σταθμός του. Όμως αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς το αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για 10 εβδομάδες. Πίσω στην Αθήνα, αυτό που γινόταν πλέον γνωστό ως «το Watergate της Ελλάδας» έφτανε σε σημείο βρασμού.

 

aug4telaviv.jpg

Επιστρέφοντας στις 4 Αυγούστου, το Cessna παρέμεινε στο Τελ Αβίβ για 10 ολόκληρες εβδομάδες, καθώς το «ελληνικό Watergate» έφτασε σε σημείο βρασμού. [flightradar24.com]

 

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Κουκάκης ως μεμονωμένο θύμα κατέρρευσε στις 26 Ιουλίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έλεγξε το τηλέφωνό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο ελέγχου ασφαλείας. Διαπιστώθηκε ότι η συσκευή είχε λάβει το ίδιο μολυσμένο μήνυμα με τον Κουκάκη. Τρεις ημέρες αργότερα η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών παραδέχθηκε ότι είχε επίσης κατασκοπεύσει τον Ανδρουλάκη, αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, για μια περίοδο το 2021 – ήταν μια επανάληψη της «διπλής» υποκλοπής που υπέστη ο Κουκάκης.

Εν τω μεταξύ ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού, de facto επικεφαλής του γραφείου του και επόπτης της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, είχε ταυτιστεί ως η σύνδεση της κυβέρνησης με το σκάνδαλο κατασκοπείας στις αρχές Ιουνίου.

Τώρα, καθώς το Cessna καθόταν στην πίστα του Μπεν Γκουριόν, οι Reporters United παρουσίαζαν στοιχείαΜεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator | Reporters United για τις επιχειρηματικές του διασυνδέσεις με τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον τοποτηρητή του Ντίλιαν και συνιδιοκτήτη της Intellexa στην Ελλάδα.

Ο «ψηλός», όπως αναφέρεται ο Δημητριάδης στον ελληνικό Τύπο, παραιτήθηκε χωρίς να δώσει τον λόγο στις 5 Αυγούστου. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, ακολούθησε το παράδειγμά του. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η αποχώρηση του Δημητριάδη είχε σχέση με τις δραστηριότητες της Intellexa και δήλωσε ότι ο Κοντολέων παραιτήθηκε λόγω αστοχιών στις νόμιμες δραστηριότητες παρακολούθησης.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Φέλιξ Μπίτζιος δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι δύο αποχωρήσεις προκάλεσαν σοκ, αφού μια σειρά από νωχελικές εγχώριες έρευνες είχαν παρακάμψει το βασικό ζήτημα του ποιος χειριζόταν το λογισμικό Predator στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, μία από τις τρεις επίσημες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμαΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator ότι δεν υπήρχε σύμβαση μεταξύ του κράτους και της Intellexa, αλλά το έκανε αυτό χωρίς να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Intellexa. Καθυστέρησε δύο μήνες προτού επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας και δεν συναντήθηκε με κανέναν από τους νόμιμους εκπροσώπους της. Παρόμοιες ελλείψεις χαρακτήρισαν την κοινοβουλευτική έρευνα, υπό την ηγεσία μελών του κυβερνώντος κόμματος, η οποία αρνήθηκε να καλέσει βασικούς μάρτυρες και τον Οκτώβριο απάλλαξε τον πρωθυπουργό από κάθε γνώση της υπόθεσης κατασκοπίας.

Η αναδυόμενη κρίση στην Ελλάδα παρέσυρε επίσης την προσοχή μιας ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής επιτροπής μακριά από το σκάνδαλο του Pegasus, το οποίο είχε συσταθεί για να διερευνήσει. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η έρευνα της επιτροπής PEGA διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ακρόαση για τα γεγονότα στην ΕλλάδαΤον λόγο στους Έλληνες δημοσιογράφους δίνει η επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές, όπου ο Κουκάκης έδωσε κατάθεση.

 

pegaelizakoukakis.jpg

Η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Θανάσης Κουκάκης στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. [European Parliament Multimedia Centre]

 

Στις αρχές Νοεμβρίου τα μέλη της PEGA πέρασαν τέσσερις ημέρεςΌλο και πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης των υποκλοπών για την κυβέρνηση στην Ελλάδα και την Κύπρο αναζητώντας στοιχεία για το αν είχαν παραβιαστεί οι ευρωπαϊκοί νόμοι. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, συνόψισε την περιφρόνηση με την οποία πραγματοποιήθηκε η αποστολή: «Κατουράμε πάνω στην PEGA», είπε.

Η εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν ‘τ Βελντ, χαρακτήρισε τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης «απίθανες» και ρώτησε γιατί δεν έχει γίνει αστυνομική έρευνα για το Predator. Όπως είναι η κατάσταση, «είναι σαν να πιάνεις κάποιον με τα χείλη του καλυμμένα με σοκολάτα και ψίχουλα, να ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ποτέ κοντά στο βάζο με τα μπισκότα». Η αγορά κατασκοπευτικού λογισμικού, είπε, αποτελεί απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. «Αυτό το πράγμα είναι σαν γάγγραινα. Θα μολύνει ένα μέρος του σώματος και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί. Δεν μπορείς να το περιορίσεις».

Με την οποιαδήποτε στρατηγική για τον περιορισμό του σκανδάλου να έχει πλέον διαλυθεί και με τις έμμεσες αποδείξεις να υπερκαλύπτουν σχεδόν όλες τις επανειλημμένες αρνήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, η διαβρωτική επίδραση της ισχυρής τεχνολογίας spyware ακόμη και στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες είναι σε πλήρη επίδειξη. Στις 5 Νοεμβρίου η εφημερίδα ταμπλόιντ Documento δημοσίευσε τα πρώτα 35 ονόματα αυτού που ισχυρίζεται ότι είναι ο πλήρης κατάλογος των στόχων του Predator στην Ελλάδα. Κάθε Κυριακή ο κατάλογος συμπληρώνεται και περιλαμβάνει πλέον εν ενεργεία υπουργούς, τον στενό κύκλο ενός ισχυρού μεγιστάνα της ναυτιλίας και των μέσων ενημέρωσης, έναν δημοφιλή κωμικό, φίλους της συζύγου του πρωθυπουργού, ανώτερα στρατιωτικά στελέχη και τον πιο σεβαστό εκδότη εφημερίδας της χώρας. Ο κατάλογος συνεχίζεται.

Ενώ αυτό το νέο κυριακάτικο τελετουργικό είναι γεμάτο με σεξ, ψέματα και εκβιασμούς, δεν παρέχει σχεδόν κανένα από τα στοιχεία και τις πηγές που χαρακτήριζαν προηγούμενες ανεξάρτητες έρευνες. Μέχρι στιγμής κανένας από τους κατονομαζόμενους δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως αν έχει μολυνθεί.

 

30_oct22_415.jpeg

Το Cessna στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

 

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ορκιστεί να επιβάλει κάποιας μορφής απαγόρευση της πώλησης spyware, αλλά δεν έχει κινηθεί με σοβαρότητα για να κλείσει τον φορέα εκμετάλλευσης spyware που βρίσκεται στο κατώφλι της. Το λευκό Cessna συνέχισε τα δρομολόγιά του με σύντομες στάσεις στη Βόρεια Αφρική και την Ελβετία. Τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα και ανατολικότερα, στο Τζεμπέλ Μάρα του Σουδάν, την οροσειρά που υψώνεται πάνω από το Νταρφούρ, πηγές επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα παρακολούθησης, που αγοράστηκε από εταιρεία με έδρα την ΕΕ, είναι πλέον λειτουργικό.

Εικόνα cblack
Senior reporter at Lighthouse Reports
Εικόνα omerbenjakob
Ο Ομέρ Μπενγιάκομπ είναι ο δημοσιογράφος παραπληροφόρησης και κυβερνοχώρου της Haaretz. Ήταν μέλος της κοινοπραξίας ερευνητικής δημοσιογραφίας Project Pegasus και επικεντρώνεται στη διασταύρωση μεταξύ τεχνολογίας και πολιτικής. Γράφει επίσης για τη Wikipedia.
Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.
Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).
insidestory.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις