Συνεχίζεται η εκπαίδευση των ειδικών επιστημόνων για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου στη Ρωσία, αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος, ειδικευμένος σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, atomic-energy.ru.
Ηδη, προστέθηκαν και άλλοι Τούρκοι που σπουδάζουν πάνω σε αυτό το αντικείμενο, σε μεταπτυχιακά προγράμματα ρωσικών Πανεπιστημίων, με σκοπό να στελεχώσουν τον πυρηνικό σταθμό, Ακουγιού.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης προσωπικού, που ξεκίνησε το 2011, 186 Τούρκοι απόφοιτοι ρωσικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου.
Σήμερα, 85 Τούρκοι φοιτητές συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «Ακούγιου Nuclear», αναφέρει το site, στο πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών στο Ρωσικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα συμμετάσχουν 24 Τούρκοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών με ειδικότητα «Θερμική ενέργεια και Θερμομηχανική» και «Ηλεκτρική Ενέργεια και Ηλεκτρομηχανική».
Οι συγκεκριμένες σπουδές στο Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης, αναφέρει το site, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ρωσίας στον τομέα της τεχνολογίας, που ιδρύθηκε το 1899, είναι διετείς. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Παράλληλα, τα μελλοντικά στελέχη του πυρηνικού σταθμού θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας.
Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος, προσθέτει το atomic-energy.ru, οι απόφοιτοι θα απασχοληθούν στο σχέδιο του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, Ακούγιου.
Πυρηνική δύναμη;
Να σημειωθεί πως, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η Τουρκία έχει μεγαλύτερες «πυρηνικές φιλοδοξίες», καθώς και ότι αποσκοπεί να μετατραπεί στο μέλλον σε «πυρηνική δύναμη», αποκτώντας και πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εκπαίδευση Τούρκων ειδικών από τη Ρωσία έχει γίνει πολλάκις αντικείμενο τριβών ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, προ ετών, ευθέως ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε θέσει το πρόβλημα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας την εντονότατη ανησυχία της Ελλάδας, και τονίζοντας ότι η Αθήνα θεωρεί άκρως αρνητικό το γεγονός ότι η Ρωσία εκπαιδεύει μαζικά Τούρκους πυρηνικούς επιστήμονες.
Να σημειωθεί ότι για τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στη Νότιο Τουρκία, έχουν εδώ και πολλά χρόνια εκφραστεί ανησυχίες τόσο σχετικά με τους κινδύνους εξαιτίας της σεισμογενούς ευρύτερης περιοχής, όσο και λόγω των φιλοδοξιών που φέρεται να έχει η Τουρκία για να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη.
Στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας, όπως είναι φυσικό, ρόλο – κλειδί αναμένεται να παίξουν οι πυρηνικοί επιστήμονές της, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη Ρωσία. Κατά πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες, περί τα πεντακόσια άτομα.
Ο σταθμός
Η συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού υπεγράφη στις 12 Μαΐου 2010.
Το σχέδιο του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού προβλέπει την κατασκευή των τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, ισχύος 1200 MW, συνολικής ισχύος 4800 MW.
Ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο σταθμός θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 60 χρόνια, ενώ θα καλύπτει το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα απασχολήσει 3.500 άτομα. Θα παράγει αδιάκοπα ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις