Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την τελευταία εκτόξευση ρωσικού ερευνητικού σκάφους – σταθμού στον φυσικό δορυφόρο της Γης, το φεγγάρι. Τώρα, η Ρωσία έστειλε τον «Luna 25» («Σελήνη 25») στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Η εκτόξευση, όπως ήταν αναμενόμενο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Μερίδα Δυτικών ΜΜΕ απέδωσαν την εκτόξευση σε ρωσική «επίδειξη ισχύος».

Σε σχόλιό του, στο Politico, ο διάσημος συγγραφέα Tim Marshall, ο οποίος έγραψε το βιβλίο, The Future of Geography, αφιερωμένο στη γεωπολιτική του διαστήματος, ανέφερε: «Αν τα καταφέρουν, θα είναι ένα τεράστιο τεχνολογικό και επιστημονικό επίτευγμα. Η επιτυχής προσγείωση των Ρώσων και η έρευνα θα σηματοδοτήσουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης με την Κίνα μέχρι τη δεκαετία του 2030».

 

 

Νερό στο φεγγάρι;

Η εκτόξευση του σταθμού Luna-25 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 11ης Αυγούστου, ώρα Μόσχας, στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι» (Vostochny) στην περιοχή Αμούρ (Amur). Η αποστολή Luna 25 έχει αναβληθεί πολλές φορές από το 2015.

Οπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, τώρα, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το σκάφος θα προσγειωθεί στο φεγγάρι μεταξύ 21 και 24 Αυγούστου και θα διεξάγει έρευνα στον ελάχιστα μελετημένο Νότιο Πόλο για ένα χρόνο.

Στον Νότιο Πόλο της Σελήνης παρατηρούνται συσσωρεύσεις πάγου – νερού. Στο μέλλον, οι πάγοι θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή οξυγόνου για τις σεληνιακές βάσεις.

Σύμφωνα με τη NASA, το Luna 25 (ονομάζεται και Luna-Glob-Lander) είναι μια ρωσική αποστολή προσεδάφισης στη Σελήνη. Στοχεύει στη νότια πολική περιοχή της Σελήνης. Υπάρχουν δύο κύριοι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής: η μελέτη της σύνθεσης του πολικού ρεγολίθου και η μελέτη των συστατικών πλάσματος και σκόνης της σεληνιακής πολικής εξώσφαιρας (Ρηγόλιθος).

Νότιος Πόλος

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, προγραμματίζονται άλλες τρεις πτήσεις ερευνητικών σταθμών την επόμενη δεκαετία. Εκτός από τη συλλογή και την ανάλυση ρεγολίθου, ο σταθμός θα μελετήσει την εξώσφαιρα και τη σεληνιακή σκόνη για την ασφάλεια των μελλοντικών αποστολών, όπως η ακτινοβολία.

Πάντως, και η προσελήνωση αυτή καθεαυτή στον Νότιο Πόλο θα είναι ένα σημαντικό βήμα. Πόσο μάλλον, αφού μέχρι στιγμής κανείς στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να το κάνει.

Luna 25: Η εκτόξευση – Εντυπωσιακό βίντεο

Παρελθόν

Ο προηγούμενος διαπλανητικός σταθμός, Luna-24, εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο, Μπαϊκονούρ, στις 9 Αυγούστου 1976 και στις 18 Αυγούστου έκανε μια ήπια προσγείωση στη νοτιοανατολική περιοχή της «Θάλασσας της Κρίσης». Αποστολή του ήταν η λήψη ρεγολίθου (σεληνιακό έδαφος) και η μεταφορά του στη Γη.

Συνολικά, στο διάστημα 1969 – 1976, 11 σκάφη εκτοξεύτηκαν στη Σελήνη. Το Luna 24 αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο. Μετέφερε 170 γραμμάρια σεληνιακού εδάφους στη Γη. Από τις έρευνές τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι υπάρχει νερό στη Σελήνη.

Δυτικά ΜΜΕ

«Ο κύριος στόχος της εκτόξευσης ήταν να αποδείξει η Ρωσία την ικανότητά της να στείλει μια αποστολή στη Σελήνη, παρά τις προηγούμενες αποτυχίες της, την αλλαγή στις γενιές των επιστημόνων και την επιβολή δυτικών κυρώσεων», γράφει ο Guardian.

«Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να την απομονώσουν, η Ρωσία ως απάντηση προσπαθεί να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς της δεσμούς με μη δυτικές χώρες. Μία από αυτές τις προσπάθειές της είναι το διαστημικό πρόγραμμα», σημειώνουν οι New York Times.

Στην περιοχή Χαμπάροφσκ (30 χιλιόμετρα από τα κινεζικά σύνορα), βρέθηκαν τα απομεινάρια του πυραύλου, Soyuz-2.1b, ο οποίος μετέφερε στο διάστημα το ερευνητικό σκάφος.

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις