Ο πρωθυπουργός δηλώνει συνεχώς ότι επιθυμεί μια σταθερή κυβέρνηση και ως εκ τούτου αυτοδύναμη. Πόσο απέχουν όμως αυτά που θέλει από εκείνα που μπορεί;
Όπως ακούσαμε χθες από τον πρωθυπουργό (και είναι βέβαιο πως θα το εμπεδώσουμε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου) είναι υπέρ των «σταθερών κυβερνήσεων». Οι οποίες κατά την εκτίμησή του είναι κατά βάση αυτοδύναμες. Όπως άλλωστε «εκμυστηρεύθηκε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη κατά την τελευταία του συνέντευξη, όταν πηγαίνει στις Βρυξέλλες οι άλλοι πρωθυπουργοί του λένε πως ζηλεύουν το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που έχει η Ελλάδα (εκτός από τις επόμενες εκλογές βέβαια).
Ας εξετάσουμε τώρα τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση για να θεωρείται σταθερή. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα ποια είναι η σχέση του στόχου που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δυνατότητες του να τον επιτύχει.
Προϋπόθεση πρώτη: Μια κυβέρνηση «σταθερή» οφείλει να διαθέτει μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Έτσι ώστε να μπορεί να επικαλεστεί με ευχέρεια την «αρχή της δεδηλωμένης» και να μην κινδυνεύει με πτώση σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία για ένα άρθρο νομοσχεδίου η μια πρόταση δυσπιστίας. Ακόμη και αν πραγματοποιηθεί (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο) η προσδοκία του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει ένα «αυτοδύναμο» ποσοστό στην δεύτερη κάλπη του κλιμακωτού μπόνους εδρών θα διαθέτει σίγουρα λιγότερους βουλευτές από τους σημερινούς 156. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή θα πετύχει απλά μια οριακή πλειοψηφία. Αυτά σε μια 4ετία όπου η χώρα θα πρέπει – σύμφωνα με όσα έχει διαλαλήσει το οικονομικό επιτελείο – να πετυχαίνει κάθε χρόνο πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 2%. Με απλά λόγια να εφαρμόζει πολιτική λιτότητας. Πράγμα που σημαίνει πως όχι απλά δεν θα μπορεί να διαγράφει «Πάτσηδες» και «Μπογδάνους», που είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν, αλλά θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει την πλειοψηφία του.
Προϋπόθεση δεύτερη: Σε μια κυβέρνηση σταθερή το κόμμα που κυβερνά πρέπει να έχει εσωτερική συνοχή. Σε αυτό το πεδίο τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λόγω της προεκλογικής περιόδου πολλά πράγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ έχουν «θαφτεί κάτω από το χαλί». Ας μην ξεχνάμε όμως πώς η «καραμανλική» πτέρυγα βρίσκεται σε κινητικότητα λόγω των τελευταίων εξελίξεων, η «σαμαρική» πτέρυγα έχει σαφείς ενστάσεις για την εξωτερική πολιτική ενώ πολλοί στην Ν.Δ έχουν κουραστεί από τα όσα κάνει η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, ιδίως μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Άλλωστε ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί «γκρίνιες» υπουργών και βουλευτών για υπουργούς που δεν στήριξαν την κυβέρνηση μετά την τραγωδία των Τεμπών. Δεν συζητείται βέβαια πως όλα αυτά θα πολλαπλασιαστούν αν η ηγεσία της Ν.Δ επιχειρήσει να ενισχύσει μετεκλογικά την πλειοψηφία της είτε με «δάνεια» βουλευτών από άλλα κόμματα ή πολύ περισσότερο από κάποια συμμαχία με την Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου.
Προϋπόθεση Τρίτη (και σημαντικότερη): Μια σταθερή κυβέρνηση θα είναι «σταθερή» μόνον αν οι επιλογές της έχουν την στήριξη (έστω και την ανοχή) της πλειοψηφίας των πολιτών. Κάτι που είναι βέβαιο ότι δεν διασφαλίζουν τα εκλογικά συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής που αντικειμενικά αναδεικνύουν κυβερνήσεις μειοψηφίας. Επίσης την τρέχουσα περίοδο έχει καταστεί σαφές πως κάτι τέτοιο όχι απλά δεν ισχύει, αλλά η ρήξη της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία ολοένα και μεγαλώνει. Ακόμη και με κοινωνικά τμήματα στα οποία είχε ενισχυμένη επιρροή και στα οποία βάσισε την έλευσή της στην εξουσία, όπως η μεσαία τάξη.
Φυσικά θα ήταν αφελές – ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα – να αφήσουμε «έξω» από την «εξίσωση της σταθερότητας» τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχει αποδειχθεί ότι για βραχείες περιόδους η στήριξη τους και μόνον, μπορεί να διατηρήσει μια κυβέρνηση στην εξουσία. Παρόλα αυτά η επιλογή ενός κυβερνητικού σχήματος από τα οικονομικά συμφέροντα δεν έχει πρωτίστως στοιχεία πολιτική προτίμησης αλλά …περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα. Όταν αναζητούν μακροπρόθεσμες διαχειριστικές λύσεις οι οικονομικοί παράγοντες θα επιλέξουν το κυβερνητικό σχήμα που θα διευκολύνει «την δουλειά τους» και την απρόσκοπτη υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους. Γιατί όταν λένε ότι επιθυμούν σταθερότητα το εννοούν και δεν παίζουν με τις λέξεις.
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις