Όταν οι «τεχνοκράτες» αποδεικνύονται «μπιζιμπόντηδες»
Είναι από τις περιπτώσεις που παρατηρείται μία απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας αλλά και μία συγκάλυψη.
Ο λόγος για την ρήξη Σταϊκούρα – Σκυλακάκη, η οποία δεν είναι «κόντρα προσώπων», ούτε καν κόντρα πολιτικών. Είναι η απόδειξη του πολιτικού χάους που χωρίζει τα δύο «πολιτεύματα» τα οποία έκαστος εκ των δύο εκπροσωπεί. Διότι οι διαφορετικές απόψεις των δύο αρμοδίων για την οικονομία, βασίζονται κυριολεκτικά σε δύο διαφορετικά συστήματα διακυβέρνησης και όχι σε κάποια προσωπική αντιπαράθεση.
Ο Σταϊκούρας είναι της άποψης ότι άπαξ και το κράτος με τις αποφάσεις του προκαλεί απώλεια τζίρου στις επιχειρήσεις και απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους, οφείλει να τους αποζημιώσει. Αυτό είναι βασική αρχή της «αστικής δημοκρατίας».
Ο Σκυλακάκης αντίθετα, υπεραμύνεται της επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού, όπου προκειμένου να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα, το κράτος μπορεί να παραβιάσει τις βασικές αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Ένα σοσιαλιστικό μοντέλο τύπου Τσαουσέσκου, όπου ο κρατικός προϋπολογισμός ήταν πάντα ισοσκελισμένος και η κοινωνία εξαθλιωμένη. Με την διαφορά ότι παρά την συντριβή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια δημόσιου χρέους, σε αντίθεση με την σοσιαλιστική Ρουμανία.
Για να μην ψάχνουμε όμως παραδείγματα από το εξωτερικό, η αντίθεση απόψεων Σταϊκούρα – Σκυλακάκη παραπέμπει στις διαφορετικές θεωρήσεις Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. Και οι δύο πολιτικοί για παράδειγμα έδωσαν δημόσιο χρήμα στις τράπεζες. Ο Καραμανλής όμως υποχρέωσε τις τράπεζες να κατευθύνουν τις ενισχύσεις που έλαβαν, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ ο Παπανδρέου έδωσε πολλαπλάσιες ενισχύσεις χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην πραγματική οικονομία.
Και όμως, ο Κώστας Καραμανλής εκείνη την εποχή, είχε δαιμονοποιηθεί ως καταστροφέας της οικονομίας, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος κατέστρεψε την Ελλάδα, προβαλλόταν ως μεταρρυθμιστής! Λεπτομέρεια; Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εάν και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έπαιρνε το μέρος του Γιώργου Παπανδρέου! Με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα.
Η ιστορία φυσικά δικαίωσε τον Κώστα Καραμανλή, καθώς οι πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου οδήγησαν στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους και τον εκτροχιασμό του ιδιωτικού. Παρόλα αυτά, σήμερα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προβάλλεται ως «τεχνοκράτης», ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας ως «πολιτικάντης». Από το ίδιο μιντιακό σύστημα το οποίο προπαγάνδιζε το PSI ως «μέγιστη επιτυχία» για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Φυσικά, αυτό το μιντιακό σύστημα δεν πείνασε, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες επιτηδευματίες που έβαλαν λουκέτο. Αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία που με τις «συνταγές Σκυλακάκη» είδε να ακρωτηριάζεται το ¼ του Α.Ε.Π.
Η σύγκρουση λοιπόν Σταϊκούρα – Σκυλακάκη είναι βαθύτατα πολιτική και εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της οικονομίας. Το σκοτεινό 2010 άλλωστε, το πληρώνουμε ακόμα…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις