Η νέα ηγεσία της Συρίας και η Τουρκία κατέληξαν σε κοινή θέση ότι οι κουρδικές δυνάμεις, συγκεκριμένα το YPG, συνιστούν ξένο σώμα για τη Συρία, το οποίο έχει καταλάβει εδάφη και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να παραδοθεί ή να εξοντωθεί.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και ο ηγέτης της νέας συριακής κυβέρνησης, Άχμετ Ελ Σαράα, συμφώνησαν στην ανάγκη εξάλειψης αυτών των οργανώσεων και αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Ο Χ. Φιντάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί την παρουσία «τρομοκρατικών» ομάδων στα συριακά εδάφη, καθώς αυτές διαταράσσουν τη σταθερότητα της περιοχής, λεηλατούν τους πόρους της χώρας και καταπιέζουν τον τοπικό πληθυσμό. Παράλληλα, ο Ελ-Σαράα δεσμεύθηκε για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ενωμένου εθνικού στρατού, ο οποίος θα αναλάβει τον έλεγχο των εδαφών και θα απομακρύνει κάθε παράνομη ένοπλη ομάδα.
Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι η επόμενη φάση θα επικεντρωθεί στη σταδιακή διάλυση του PKK/YPG και στην ενσωμάτωση των περιοχών που ελέγχει στο κεντρικό κράτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επαναπατρισμού των εκτοπισμένων Σύριων πολιτών και στην αποκατάσταση των υποδομών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.
Η άρση των κυρώσεων και το «ευχαριστώ» του Ελ Σαράα
Σύμφωνα με τον Φιντάν, η διεθνής κοινότητα οφείλει να στηρίξει τη νέα συριακή ηγεσία, τόσο με άρση των κυρώσεων όσο και με οικονομική βοήθεια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία στη χώρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παρέχει τεχνική και οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση των θεσμών και την ενίσχυση των κρατικών δομών της Συρίας.
Ο Ελ Σαράα, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο και υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η φίλη χώρα Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του λαού της Συρίας από την αρχή της επανάστασης. Δεν θα το ξεχάσουμε». Η δήλωση αυτή, που εκφράζει έντονη ευγνωμοσύνη, ενισχύει τις απόψεις όσων θεωρούν ότι η νέα ηγεσία της Συρίας λειτουργεί ως «μαριονέτα» της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές στέλνουν σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να στηρίξει την προσπάθεια αυτή με κάθε δυνατό μέσο, διασφαλίζοντας ότι η Συρία θα μπορέσει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από χρόνια συγκρούσεων και αναταραχών.
Ανησυχία σε Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον
Ωστόσο, η στάση που αναμένεται να τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δημιουργεί ανησυχίες, δεδομένης της μέχρι τώρα υποστήριξής τους προς τους Κούρδους της Συρίας. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το YPG ως βασικό σύμμαχο στη μάχη κατά του ISIS, ενώ το Ισραήλ βλέπει τους Κούρδους ως έναν παράγοντα εξισορρόπησης απέναντι σε αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Οποιαδήποτε απόπειρα αποδυνάμωσης του YPG πιθανόν να συναντήσει αντίσταση από τις δύο αυτές χώρες, καθιστώντας δύσκολη την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από την πτώση του Ασσαντ, η Τουρκία και η Συρία δεν «παίζουν» μόνες τους και θα πρέπει να διαχειριστούν με προσοχή τις αντιδράσεις και των άλλων «παικτών», προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση των ήδη αυξημένων εντάσεων.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις