Νέα NAVTEX με διάρκεια ενός μηνός προανήγγειλε η Τουρκία μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας για την ανατολική Μεσόγειο για υποτιθέμενες «επιστημονικές» έρευνες σε μια περιοχή όμως που φτάνει δίπλα από το Καστελόριζο.
Η τουρκική κίνηση έρχεται σε μια περίοδο όπου επικρατεί κλίμα εσωτερικής διάλυσης, απόρροια των κυβερνητικών χειρισμών, η οποία ξεκίνησε με τι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, συνεχίστηκε με το κλίμα πολίτικης αβεβαιότητας μετά τον ανασχηματισμό και αναμένεται να ενταθεί με το θέμα του αναγκαστικού εμβολιασμού στις ΕΔ.
Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε ναυτική αναγγελία για «επιστημονικές» έρευνες του ερευνητικού σκάφους Yunus από σήμερα έως και στις 30 Σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός – εκτείνεται «εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και εντός διεθνών υδάτων».
Ωστόσο όπως προκύπτει από τις συντεταγμένες, η περιοχή «επικάθεται» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές.
Οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX και η περιοχή που δεσμεύεται:
Όπως είναι γνωστό οι επιστημονικές έρευνες επιτρέπονται στα διεθνή ύδατα αλλά η άδεια, μέσω της NAVTEX δίνεται από το αρμόδιο κράτος και εν προκειμένω από την Ελλάδα, καθώς μέρος της προδιαγεγραμμένης περιοχής ανήκει στο Καστελλόριζο, δηλαδή στην Ελλάδα
googqscp.init([[[[null,500,99,2,9,null,null,null,1]]]]);
Το μόνο σίγουρα είναι πως η Τουρκία ετοιμάζεται για νέο γύρο επιθετικών ενεργειών στο Αιγαίο και όσο στο εσωτερικό της χώρας θα επικρατούν φυγόκεντρες δυνάμεις τόσο αυτές θα εντείνονται.