Αν το δούμε ΚΑΙ αυτό ,τότε θα πρόκειται για ακόμη μία τεράστια ήττα της ελληνικής «εξοπλιστικής» διπλωματίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι Γάλλοι πούλησαν οπλικό σύστημα που είχε αγοράσει η Ελλάδα και στην Τουρκία. Αναφερόμαστε στους πυραύλους Meteor. Τώρα φαίνεται ότι προκύπτει και θέμα με Rafale!
Το δημοσίευμα του Al Monitor:
Με την επερχόμενη κυβέρνηση έτοιμη να αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας, οι αναλυτές συζητούν για το αν θα καταφέρει να επιβιώσει και προτείνουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς, οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν η νέα ηγεσία θα εγκρίνει τη συμφωνία πώλησης αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Ενώ ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι το υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Μερτς θα προχωρήσει στην πώληση των Eurofighter, άλλοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές ευαισθησίες σχετικά με τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να εκτροχιάσουν τη διαδικασία.
Το Al-Monitor ανέφερε ότι η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, αποφάσισε να αφήσει την τελική απόφαση για την πώληση στη νέα κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ορκιστεί στις 6 Μαΐου.
Η γερμανική Handelsblatt είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι η αναβολή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες για τη δημοκρατία στην Τουρκία, ιδίως στη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιου για την προεδρία από το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Ιμάμογλου τον Μάρτιο με την κατηγορία της διαφθοράς και συνεχίζουν να τον κρατούν εν αναμονή της απαγγελίας κατηγοριών. Οι επικριτές της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η σύλληψή του είχε πολιτικά κίνητρα, με στόχο τον παραγκωνισμό ενός βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν ισχυρισμό που οι Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται σθεναρά.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Ο Χαρούν Ρεσίτ Αϊντίν, τουρκογερμανός γεωπολιτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός του γερμανικού στρατού, υποστηρίζει ότι η πώληση θα κυλήσει ομαλά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μερτς.
«Ο Μερτς δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις και τα εμπάργκο γενικά, καθώς υποσχέθηκε να αναζωογονήσει τη γερμανική βιομηχανία όπλων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών», δήλωσε ο Αϊντίν στο Al-Monitor. «Και ενώ δεν είναι σαφές ποιο κόμμα θα πάρει συγκεκριμένα υπουργεία, θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσει σε τέτοιες κυρώσεις».
Ο Μερτς έχει υποστηρίξει τη στενότερη αμυντική συνεργασία με την Τουρκία ως συστατικό στοιχείο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας, σημειώνοντας τον Φεβρουάριο πριν από τις εκλογές: «Η Τουρκία έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ και επομένως είναι απαραίτητη για την αμυντική μας κοινότητα». Η επερχόμενη καγκελάριος έχει επίσης αντιταχθεί στη διακοπή των γερμανικών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ λόγω της διεξαγωγής του πολέμου στη Γάζα από τον στρατό του.
Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στο ΝΑΤΟ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, απολαμβάνει σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Γερμανία. Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας το 2023 ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με πλεόνασμα περίπου 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Γερμανίας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης. Επίσης, η Γερμανία πωλεί προηγμένα υποβρύχια με ντιζελοκινητήρες στην Τουρκία και δεν εμποδίζει την Άγκυρα να αναπτύξει τα δικά της ναυτικά συστήματα για αυτά, προσαρμοσμένα στα γερμανικά σχέδια.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
«Πριν από αρκετούς μήνες, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Γερμανία ήθελε να πουλήσει τα Eurofighters, ορισμένα στοιχεία στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν προβλέψει ότι η πώληση δεν θα γινόταν ποτέ», δήλωσε ο Αϊντίν. Τα δημοσιεύματα τότε αναφέρονταν σε ανησυχίες σχετικά με το κακό ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ήταν πέρυσι που η Τουρκία ανακοίνωσε δημοσίως την προσφορά της για την απόκτηση 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού αρχικά διαφώνησε με την πώληση, η Γερμανία, η μόνη αρνητική πλευρά της ομάδας, συμφώνησε τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσαν τότε Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο Αϊντίν πιστεύει ότι το υπουργικό συμβούλιο Σολτς ίσως επεδίωξε να γλιτώσει την κριτική από ορισμένους στη γερμανική αριστερά, σταματώντας να εγκρίνει επίσημα την πώληση μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου. Ο Σολτς χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα τη σύλληψη «καταθλιπτική για τη δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά σίγουρα και καταθλιπτική για τη σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας».
Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, άφησε να εννοηθεί ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Μερτς θα μπορούσε να είναι ανοιχτή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Η Γερμανία δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση για την πώληση του Eurofighter», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Al-Monitor. «Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών μπορεί να είναι διαφορετική, ανάλογα με το ποιο κόμμα παίρνει ποιο υπουργείο».
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να ηγηθούν του Υπουργείου Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι οι όποιες γερμανικές αμυντικές πωλήσεις στην Τουρκία θα συνοδεύονται από όρους που αφορούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.
Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τον Σολτς, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μια σχετικά συντηρητική προσέγγιση στις πωλήσεις όπλων, ο Μερτς αναμένεται να επιδιώξει λιγότερους περιορισμούς στις πωλήσεις εκτός Ευρώπης. Για παράδειγμα, η Γερμανία υπό τον Σολτς είχε αντιταχθεί στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, προτού εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της τον Ιανουάριο, αφού το Ριάντ έπαιξε ρόλο στην αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων των Χούτι με στόχο το Ισραήλ.
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση Σολτς σταμάτησε να εκδίδει άδειες για νέες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, αλλά αντίθετα, ο Μερτς έχει ορκιστεί να δώσει το πράσινο φως. Οι Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν ότι η πολιτική της Γερμανίας για τις εξαγωγές όπλων θα πρέπει να δίνει πιο δυναμικά προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα και να δίνει μικρότερη βαρύτητα στο πώς οι χώρες μπορεί να διεξάγουν τις εσωτερικές υποθέσεις τους.
Ο Γιασάρ Αϊντίν, συνεργάτης ερευνητής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Μελετών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, κράτησε έναν πιο προσεκτικό τόνο.
«Το τεχνικό στάδιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμη συζητήσεις εντός της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε στο Al-Monitor, προσθέτοντας ότι, παρά τις τουρκικές προσδοκίες, η Ευρώπη δεν θα αγνοήσει απλώς τη δημοκρατική οπισθοχώρηση της Άγκυρας.
«Διαφωνώ με την αισιόδοξη στάση της Τουρκίας, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στο “η Ευρώπη θα μας δώσει αυτό που θέλουμε ό,τι κι αν γίνει”», δήλωσε ο Αϊντίν. Η σύλληψη του Ιμάμογλου έχει αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας στη Γερμανία, τόνισε.
Μια αμερικανική ή γαλλική εναλλακτική λύση;
Οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Σολτς παραιτήθηκε από την έγκριση ενόχλησαν τους κύκλους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να ανησυχούν ότι η πώληση μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.
«Ο τομέας μιλάει γι’ αυτό – ότι οι Γερμανοί έκαναν ένα βήμα πίσω», δήλωσε στο Al-Monitor ένας εμπειρογνώμονας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αν αυτό είναι αλήθεια, θα πρέπει να πιέσουμε περισσότερο για να πάρουμε πρώτα τα F-16 από την Αμερική και μετά να λύσουμε την υπόθεση των F-35».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την Τουρκία να αποκτήσει F-35 το 2019 λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα του ρωσικής κατασκευής αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 εκείνο το έτος. Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία το 2017 το νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions) για την αποτροπή αμυντικών συναλλαγών με τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι διοικήσεις Ερντογάν και Τραμπ συζητούσαν πώς να απαλλάξουν την Τουρκία από τις διατάξεις της CAATSA που απαγορεύουν την πώληση F-35 σε αυτήν.
Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η πώληση του Eurofighter, ο Τούρκος εμπειρογνώμονας της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε: «Οι Γερμανοί θέλουν να δείξουν την αφοσίωσή τους στους Αμερικανούς, μη υπονομεύοντας τις διαπραγματεύσεις τους με την Τουρκία για τα F-16 και F-35».
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Το Eurofighter αναμένεται να κοστίζει 130 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, γεγονός που το καθιστά ακριβότερο από το F-16 Fighting Falcon, στα 80 εκατομμύρια δολάρια, αν και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τα πρόσθετα, όπως ραντάρ, αισθητήρες και οπλισμό. Το ευρωπαϊκό μαχητικό απαιτεί σημαντική συντήρηση σε σύγκριση με το Falcon, τη ραχοκοκαλιά του πολεμικού στόλου της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Eurofighter είναι μια ικανή πλατφόρμα εναέριας μάχης και συχνά ξεπερνά το F-16 σε αεροπορικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Η απόκτηση του δικινητήριου, υπερηχητικού Eurofighter θα ήταν κάτι περισσότερο από ένα «προσωρινό» μέτρο για την Τουρκία μέχρι να μπορέσει να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα F-16, να αποκτήσει F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτύξει το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς, το MMU Kaan. Το σημερινό απόθεμα μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας αποτελείται από περίπου 250 F-16, με την πιο πρόσφατη παρτίδα να έχει αποκτηθεί το 2012.
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας της αμυντικής βιομηχανίας προσέφερε μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν για τα F-35. «Δεν θα με εξέπληττε αν καταλήξουμε να καθίσουμε κάτω με τους Γάλλους για να συζητήσουμε την αγορά του Rafale», είπε.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Το Rafale της Dassault Aviation, ένα εξαιρετικά ικανό μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς με σχεδίαση πτέρυγας παρόμοια με αυτή του Eurofighter, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στις ευρωπαϊκές και άλλες εξαγωγικές αγορές.
«Οι Γάλλοι είναι καταπληκτικοί στις πωλήσεις αμυντικών προϊόντων. Αν τους τηλεφωνούσαμε αυτή την εβδομάδα, θα εμφανίζονταν στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα με μια αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Τούρκος εμπειρογνώμονας.
Μαζί με την αγορά των Eurofighter, η Τουρκία συζητά την προμήθεια πυραύλων αέρος-αέρος Meteor από την MBDA, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία με έδρα τη Γαλλία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της τουρκικής άμυνας τον Φεβρουάριο. Η κοινοπραξία αποτελείται από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Al Monitor-miitaire.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις