Με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό ακροατήριο, αλλά και στον μουσουλμανικό κόσμο, απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «προειδοποιήσεις», «έμμεσες απειλές» και «παραινέσεις» προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Σαφής η επιδίωξή του να εμφανίσει την Τουρκία, αντί για δύναμη εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, «εγγυήτρια δύναμη ειρήνης και ασφάλειας».

Σε συνέντευξη εφόλης της ύλης που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, Habertürk, έδωσε έμφαση στις πρόσφατες δηλώσεις – «προειδοποιήσεις» του ηγέτη του λιβανέζικου κινήματος, «Χεζμπολάχ», Σεΐχ Χασάν Νασράλαχ, ότι η «Κύπρος εμπλέκεται στις εξελίξεις στη Γάζα».

Ο Χ. Φιντάν, μάλιστα, προέβαλε ως δεδομένο γεγονός ότι, «βάσει πληροφοριών που έχει συλλέξει η Αγκυρα», η Κύπρος «έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων» υπέρ του Ισραήλ. Προειδοποίησε, δε, την Κύπρο και την Ελλάδα ότι η χρήση της μεγαλονήσου αλλά «και των ελληνικών νησιών για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) ούτε την Ελλάδα».

Ο … σουρεαλισμός στη Διπλωματία

Υπό αυτές τις συνθήκες, πάντως, είναι απορίας άξιον γιατί θα συναντηθούν (εφόσον οριστικοποιηθεί) οι Μητσοτάκης – Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, στις 10 Ιουλίου, και τι θα συζητήσουν.

Εξίσου, εντελώς σουρεαλιστική θα είναι και η εικόνα, από τη μια να συναντώνται οι δυό τους στην Ουάσιγκτον, και από την άλλη, στις 20 Ιουλίου, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, αλλά δεν έχει επιβεβεβαιωθεί, ο ένας να είναι στα κατεχόμενα για τις στρατιωτικές παράτες της εισβολής και ο άλλος στην ελεύθερη Κύπρο για εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις της 20ής Ιουλίου. Κατά τον τουρκικό Τύπο, οι εορτασμοί στα κατεχόμενα πρόκειται να ξεκινήσουν τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου, ενώ οι εκδηλώσεις που οργανώνει η Λευκωσία θα γίνουν το βράδυ.

Εικόνα παντελώς οξύμωρη, τη στιγμή μάλιστα που προωθείται ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» και εξαπολύονται εκατέρωθεν των παραλίων του Αιγαίου «επιθέσεις φιλίας και αγάπης». Μέχρι και κοινούς υποψηφίους για τον ΟΑΣΕ κατέθεσαν Ελλάδα και Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, AKP, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε γι αυτό: Οι εξελίξεις στο Αιγαίο, οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι πάντα στην ατζέντα μας. Φυσικά, τα προβλήματα συνεχίζονται, αλλά υπάρχει συνεργασία σε ένα νέο θέμα στην ατζέντα μας και η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται. Στο πλαίσιο της τουρκοελληνικής συνεργασίας, λοιπόν, επετεύχθη μια σημαντική εξέλιξη και υπεβλήθησαν από κοινού υποψηφιότητες στον ΟΑΣΕ».

Τα μηνύματα Φιντάν

Οι δηλώσεις Φιντάν κατ’ αρχήν φαίνεται ότι έχουν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριό του στην Τουρκία, όπου υπάρχει σφόδρα αντι-ισραηλινό κλίμα. Κι’ ας συνεχίζει να κάνει μπίζνες με το Ισραήλ η Αγκυρα, παρά την πομπώδη διακήρυξη Ερντογάν ότι κηρύσσει εμπορικό εμπάργκο, εξαιτίας της σφαγής στη Γάζα. Οι ίδιοι οι Ιρανοί, εσχάτως, έβγαλαν στη … σέντρα την Τουρκία ότι δεν τηρεί τον λόγο της.

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις έχουν ως έναν από τους σημαντικότερους στόχους να χαϊδέψουν τα αυτιά του μουσουλμανικού κόσμου, όπου το κλίμα είναι άκρως εχθρικό απέναντι στο Ισραήλ. Πόσο μάλλον, αφού ο Τ. Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται ως ο «πατερούλης» των απανταχού μουσουλμάνων (και αυτων εντός της ΕΕ).

Πέραν αυτού, όμως, σε διπλωματικό – πολιτικό επίπεδο, στόχο έχει να εμφανίσει την Τουρκία ως «δύναμη ειρήνης και σταθερότητας» στα κατεχόμενα. Στο σχεδόν ήμισυ της μεγαλονήσου, το οποίο έχει καταστήσει αβύθιστο αεροπλανοφόρο, σε μια κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Οπως το ίδιο, εξάλλου, έχει κάνει και ο βρετανικός παράγων, με τις βάσεις του στην Κύπρο.

Ολα αυτά, βέβαια, έρχονται να «δέσουν» με το ότι η Τουρκία θέλει «λύση» δύο κρατών και όχι επίλυση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως πάγια ήταν η θέση του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις Φιντάν, ωστόσο, ρίχνουν λάδι στη φωτιά του Μεσανατολικού, καλλιεργώντας κλίμα εχθροτητας στον μουσουλμανικό κόσμο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάτι που φαινόταν μήνες τώρα ότι θα πράξει η Τουρκία, αλλά ειδικά η Αθήνα ουδόλως δραστηριοποιήθηκε για να παίξει ρόλο ως δύναμη ειρήνης και διαμεσολάβησης στη μεσανατολική κρίση.

Αρχικά, μάλιστα, όλες οι κυβερνητικές δηλώσεις ήταν αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, στον ΟΗΕ καταψήφισε ψηφίσματα για κατάπαυση του πυρός, ενώ μόλις σχετικά πρόσφατα άρχισε να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και ανάγκη άμεσης διευθέτησης. Ωστόσο, από διπλωματικές πρωτοβουλίες … μηδέν!

«Εγγυήτρια δύναμη»

Οι αναφορές Φιντάν, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν ποικίλους σχολιασμούς, με πολλούς Τούρκους σχολιαστές να επισημαίνουν πάντως ότι «δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των πληροφοριών που λέγει ότι έχει».

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι κάποιοι στην Τουρκία «ερμήνευσαν» τις δηλώσεις του ως «κάλεσμα» της Αγκυρας προς την Ελλάδα και την Κύπρο «να συμμορφωθούν με τη Συνθήκη Εγγυήσεων, ειδάλλως η Τουρκία θα παρέμβει». Σύμφωνα με αυτή την άποψη, «το Ισραήλ και η Λευκωσία δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Αρα, κάθε βήμα που αφορά τους Τουρκοκυπρίους (σ.σ. τα κατεχόμενα), θα τύχει απάντησης. Θα υπάρξουν συνέπειες για τους Έλληνες αν μετατρέψουν το νησί σε πυριτιδαποθήκη».

Τα λόγια του Φιντάν ότι «το Ισραήλ έκανε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) βάση του» και ότι «συμβουλή μας είναι να μείνετε μακριά από αυτό», είναι μια «ιστορική προειδοποίηση», σχολιάζει Τούρκος αναλυτής.

Ως γνωστόν, διαχρονικά, ένα από τα κύρια ζητούμενα για την Ελλάδα ήταν η κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων. Κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή του Αττίλα. Τώρα, η Αγκυρα, η οποία μονίμως αρνείτο την κατάργηση της Συνθήκης, την ξαναφέρνει στην επιφάνεια ως απειλή, αλλά και ως προσπάθεια να πείσει ότι δικαίως κατέχει τη μισή Κύπρο.

Παράτες στα κατεχόμενα

Ολα αυτά τη στιγμή που οργανώνονται χολιγουντιανού τύπου παράτες στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Ενδεικτικά, η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, Daily Sabah, αναπαράγοντας πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρει ότι «η διχοτομημένη Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Τούρκο και τον Ελληνα ηγέτες σε μια κρίσιμη ημερομηνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθούν στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, με τον πρώτο να καταδικάζει την “κατοχή”, και τον δεύτερο να βρίσκεται στις εκδηλώσεις για την επέτειο της “Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζει η Αγκυρα την εισβολή και κατοχή)».

Παρ’ ότι, συνεχίζει η εφημερίδα, οι δυό τους «επιδιώκουν να αποφορτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να έρθουν ξανά σε αντιπαράθεση στις 20 Ιουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας ηγέτης που θα παραστεί σε μια “αντικατοχική” εκδήλωση στην Κύπρο, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση και εορταστική εκδήλωση την ίδια μέρα στην τουρκοκυπριακή πλευρά (σ.σ. τουρκική κατοχή, στην οποία αντιδρούν πάμπολλοι Τουρκοκύπριοι) του νησιού».

Διεθνείς περατζάδες με νόημα

Προτού μεταβεί στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν έχει το εξής λίαν ενδιαφέρον πρόγραμμα για τον Ιούλιο:

Θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, 3-4 Ιουλίου στην Αστανά, στο Καζακστάν. Εκεί, η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί ως «εταίρος διαλόγου», δεδομένου ότι δεν είναι μέλος. Ο Ερντογάν, εκτός των άλλων, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Β. Πούτιν.

Κατόπιν, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού «Τουρκογενών» Κρατών, στις 5-6 Ιουλίου, στην πόλη Σούσα του Καραμπάχ, το οποίο πήρε το Αζερμπαϊτζάν μετά από πόλεμο με την Αρμενία. Οικοδεσπότης της Συνόδου θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Το ψευδοκράτος των κατεχομένων της Κύπρου που το 2022 έγινε παρατηρητής, προσκλήθηκε στη Σούσα.

Τρίτος σταθμός του Ερντογάν θα είναι η Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 9-11 Ιουλίου. Κατά τον τουρκικό Τύπο, αναμένεται να κάνει διάφορες συναντήσεις, «ιδίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν». Πάντως, η προηγούμενη προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Μπάϊντεν δεν έγινε, δήθεν λόγω φορτωμένου προγράμματος του Αμερικανού και Τούρκου προέδρων.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις 20 Ιουλίου, θα παραστεί στην 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις