Η Τουρκία μετά την ανάληψη ελέγχου της σομαλικής ΑΟΖ τώρα «ειρήνευσε» την Σομαλία με την Αιθιοπία!

224

Η Αιθιοπία είχε υπογράψει συμφωνία με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαμεσολαβητικές συνομιλίες μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας για την λιμενική συμφωνία που υπέγραψε η Αντίς Αμπέμπα με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης νωρίτερα αυτό το έτος,

Έτσι μετά την ανάληψη του ελέγχου της σομαλικής ΑΟΖ, η Άγκυρα φαίνεται πως επιτυγχάνει και την ειρήνευση των σχέσεων της Σομαλίας με την Αιθιοπία και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να επεκτείνει κι άλλο το γεωπολιτικό της στίγμα στην Αφρική.

Οι διαπραγματεύσεις είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των γειτόνων της Ανατολικής Αφρικής, των οποίων οι σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Ιανουάριο όταν η Αιθιοπία συμφώνησε να μισθώσει 20 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τη Σομαλιλάνδη, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της.

Το Μογκαντίσου χαρακτήρισε τη συμφωνία παράνομη και εκδίωξε τον πρεσβευτή της Αιθιοπίας απειλώντας να εκδιώξει και τους χιλιάδες Αιθίοπες στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα βοηθώντας να πολεμήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν φιλοξένησε τον Αιθίοπα και τον Σομαλό ομόλογό του στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι οι τρεις υπέγραψαν κοινή δήλωση μετά από «ειλικρινείς, εγκάρδιες και μακροπρόθεσμες» συνομιλίες για τις διαφορές τους.

Οι υπουργοί της Σομαλίας και της Αιθίοπα συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των διαφορών τους “μέσα σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πλαίσιο” και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών στην Άγκυρα στις 2 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η δήλωση.

«Οι υπουργοί της Σομαλίας και της Αιθιοπίας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ειρηνική επίλυση των διαφορών», προστίθεται.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σομαλίας και του υπουργείου Εξωτερικών, της κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιθιοπίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ένας εκπρόσωπος της Σομαλιλάνδης, η οποία αγωνίστηκε να κερδίσει διεθνή αναγνώριση παρά το γεγονός ότι αυτοκυβερνάται και απολαμβάνει συγκριτική ειρήνη και σταθερότητα από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, είπε ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες.

Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν ασαφής και οι προσδοκίες για λύση ήταν χαμηλές, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.

«Παρά τις φήμες ότι η Σομαλία έχει αμβλύνει τη στάση της σχετικά με την άρνησή της να συμμετάσχει σε διάλογο έως ότου η Αιθιοπία αποσύρει τη (συμφωνία), φαίνεται απίθανο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Σομαλιλάνδη (αγγλικά: Somaliland, σομαλικά: Soomaaliland) είναι μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής.

Έχει έκταση 134.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι η Χαργκέισα.

Η Δημοκρατία της Σομαλιλάνδης θεωρεί εαυτήν ότι είναι διάδοχη χώρα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης, άλλοτε προτεκτοράτου, το οποίο είχε έκταση περίπου 137.600 τετρ. χλμ. που έγινε ανεξάρτητο στις 26 Ιουνίου του 1960 και ενώθηκε με την ιταλική Σομαλιλάνδη πέντε ημέρες αργότερα και δημιούργησε τη Δημοκρατία της Σομαλίας.

Στις 18 Μαΐου του 1991 οι κάτοικοι της Σομαλιλάνδης ανακήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σομαλία. Όμως, δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα ή διεθνή οργανισμό.

 

 

I am affronted @HassanSMohamud has accepted to negotiate with arch enemy of #Ethiopia an access to our seas that amounts to #treasonous act. #Ethiopia has neither agreed to abandon its illegal #MoU with our break away region nor affirmed any respect for #Somalia’s sovereignty. pic.twitter.com/rJwtf46YrB

— Wadani Warrior ⚖️🇸🇴 (@Somali_Lawyer) July 1, 2024

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like