Ο πρόεδρος του SSB, Χαλούκ Γκοργκούν, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο και ο οργανισμός του επισημοποίησαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη αυτού που χαρακτήρισε ως «μία από τις πιο κρίσιμες υποδομές» στην ανάπτυξη του εγχώριου σχεδίου του τουρκικού συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, το οποίο ονομάστηκε «Steel Dome».
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Το Steel Dome είναι μια εγχώρια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από τους κρατικούς αμυντικούς εργολάβους της Τουρκίας Aselsan και Roketsan και το τουρκικό κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE. Συγκεντρώνει υφιστάμενους και μελλοντικούς αισθητήρες, δίκτυα επικοινωνίας και όπλα σε ένα σύστημα για την ολοκληρωμένη προστασία του εναέριου χώρου.
Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αμυντικό δίκτυο ικανό να υπερασπιστεί την Τουρκία από τις αναδυόμενες εναέριες απειλές, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι.
Το Σύστημα Cloud, στο οποίο θα πρωτοστατήσει ο αμυντικός εργολάβος της Τουρκίας HAVELSAN, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση στις ευρύτερες προσπάθειες στρατιωτικής ψηφιοποίησης της χώρας εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων και εξελισσόμενης πολεμικής δυναμικής.
«Αυτή η υποδομή είναι θεμελιώδης για την πρωτοβουλία μας Steel Dome», δήλωσε ο Γκοργκούν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής. «Το έργο θα διασφαλίσει τον από άκρη σε άκρη συντονισμό της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσω του κύριου αναδόχου μας HAVELSAN, επεκτεινόμενο σε κάθε τελικό χρήστη του συστήματος».
Η ανάπτυξη εντάσσεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Αμυντικού Σχεδίου της Τουρκίας 2024-2028 , το οποίο δίνει έμφαση στην τεχνολογική κυριαρχία και τις ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μετίν Γκουράκ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για τέτοιες εξελίξεις, αναφέροντας τις αυξανόμενες περιφερειακές απειλές και τις παγκόσμιες αβεβαιότητες.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
«Ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί ευέλικτες, προηγμένες δομές διοίκησης και ελέγχου, ικανές για ταχεία αντίδραση σε απειλές», δήλωσε ο Γκουράκ. «Ο μετασχηματισμός των συστημάτων επικοινωνίας, πληροφοριών και όπλων αλλάζει ριζικά όχι μόνο την τεχνολογική μας υποδομή αλλά και τις επιχειρησιακές μας αντιλήψεις».
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αναδειχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης αμυντικής στρατηγικής, μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν, επικοινωνούν και ανταποκρίνονται στις απειλές. Η τεχνολογία προσφέρει πρωτοφανείς δυνατότητες στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα, τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ φέρνει επανάσταση στη διαχείριση στρατιωτικών δεδομένων και στα συστήματα επικοινωνιών.
Το έργο έχει ως στόχο να παρέχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προηγμένες δυνατότητες διακομιστών, συστήματα αποθήκευσης και υποδομές δικτύου. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, ιδίως στην παρακολούθηση και διαχείριση επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που υποστηρίζονται από Τεχνητή Νοημοσύνη, στην ασφαλή αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και στην ενισχυμένη στρατιωτική εκπαίδευση και προσομοίωση, καθώς και στη βελτιωμένη εφοδιαστική και διαχείριση αποθεμάτων.
Καθώς η Τουρκία προωθεί το στρατιωτικό της έργο cloud computing, παρόμοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας cloud στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αυτής της παγκόσμιας τάσης. Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Πενταγώνου αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης υποδομής νέφους που θα συνδέει διάφορους στρατιωτικούς κλάδους, ενισχύοντας τον συντονισμό στο πεδίο της μάχης και τις δυνατότητες κυβερνοασφάλειας.
Η σύμβαση JWCC, αξίας έως 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία έως πέντε χρόνια, ανατέθηκε στις Amazon, Google, Microsoft και Oracle τον Δεκέμβριο του 2022.
Η Leonardo, ένας ιταλικός κρατικός αμυντικός εργολάβος, ανέλαβε από το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας να διερευνήσει τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού στρατιωτικού διαστημικού νέφους, με την ονομασία MILSCA.
Το έργο αποσκοπεί στην παροχή δυνατοτήτων υπολογιστών υψηλής απόδοσης, υπολογιστικού νέφους, τεχνητής νοημοσύνης και αποθήκευσης απευθείας στο διάστημα.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι ενώ το υπολογιστικό νέφος προσφέρει σημαντικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων κυβερνοασφάλειας και των πιθανών προβλημάτων εξάρτησης από το διαδίκτυο.
Turkish Minute-militaire.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις