Μετ’ επαίνων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την Πέμπτη (1/8) στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τους νέους διοικητές ΥΠΕ. Μια διαδικασία που σερνόταν εδώ και μήνες, προκαλώντας παρατεταμένη γκρίνια στον χώρο της Υγείας.
Την ίδια ώρα, παραμένουν εκκρεμείς οι τοποθετήσεις των υποδιοικητών, δύο σε κάθε ΥΠΕ, αλλά και των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων. Και φυσικά, τα μύρια όσα προβλήματα στα νοσοκομεία, που στενάζουν από νοσηλευτές και εξειδικευμένο προσωπικό.
«Είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται βάσει του νέου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωστού ως ‘’νόμου Κεραμέως’’», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Διαγωνίστηκαν μαζί με άλλα χίλια πρόσωπα και αναδείχθηκαν μέσα από μια ανταγωνιστική και δύσκολη διαδικασία», σημείωσε.
Η καταγγελία για «νοθεία»
Κατά την παρουσίαση των νέων διοικητών ΥΠΕ στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε «νοθεία», με πριμοδότηση συγκεκριμένων προτεινόμενων για διορισμό σε θέσεις διοικητών ΥΠΕ.
«Κανείς από τους προτεινόμενους διοικητές δεν ήταν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης. Μόνο ο κ. Τσαλικάκης και ο κ. Ροϊλός» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο τελευταίος ήταν τρίτος στην κατάταξη σε άλλη ΥΠΕ, αλλά στην 2η ΥΠΕ που τοποθετείται ήταν έβδομος.
Η μεγάλη αλλαγή έγινε με τη βαθμολογία της προσωπικής συνέντευξης» κατήγγειλε ο Παύλος Πολάκης. «Η κατάταξη που έφτασε στον υπουργό Υγείας διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της προσωπικής συνέντευξης», εξήγησε ο ίδιος.
Η περίπτωση της Όλγας Μπαλαούρα
Ο βουλευτής έθεσε ερωτήματα προς την προτεινόμενη για την 1η ΥΠΕ, Όλγα Μπαλαούρα, η οποία είχε στοχοποιήσει συνδικαλιστή γιατρό ως διοικήτρια στο «Άγιος Σάββας».
Σημείωσε πως από τα δέκα χρόνια εργασίας της κ. Μπαλαούρα, τα έξι εξ αυτών αφορούν τη θητεία της ως διοικήτρια στο «Κωνσταντοπούλειο» και το «Άγιο Σάββας». «Το μεταπτυχιακό στο LSE πώς έγινε; Πήγατε εκεί;» ρώτησε την προτεινόμενη διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στον προτεινόμενο διοικητή της 3ης ΥΠΕ, κ. Τσαλικάκη, «να μην κυνηγά ανθρώπους» και να ξεκαθαρίσει γιατί μετέφερε την 4η ΥΠΕ σε κτίριο με διπλάσιο ενοίκιο τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στο ακίνητο που στεγάζεται η 3η ΥΠΕ άνευ μισθώματος.
Είναι αλήθεια ότι η νέα διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Όλγα Μπαλαούρα είχε απασχολήσει την επικαιρότητα κατά το παρελθόν. Είχε έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τους εργαζόμενους του «Αγίου Σάββα» όταν ήταν διοικήτρια. Το Σωματείο Εργαζομένων την είχε κατηγορήσει το 2020 ότι είχε κάνει ΕΔΕ σε τρεις γιατρούς της Β’ Παθολογικής, επειδή είχαν νοσήσει από κορονοϊό. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τις είχαν επιρρίψει ευθύνες για την «εκδικητική μετακίνηση», όπως τη χαρακτήριζαν, του τότε προέδρου του σωματείου Κώστα Καταραχιά στην ΜΕΘ-covid του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον «Άγιο Σάββα» κατά τη θητεία της στο νοσοκομείο και είναι ευρέως γνωστό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με το Μαξίμου. Εξ ου και παρά την κόντρα που είχε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της ενώ άλλοι διοικητές είχαν αποπεμφθεί.
Στενάζουν τα νοσοκομεία – Λείπουν 6.000 γιατροί
Η κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη – γιατρών για τη διάταξη της επίταξης κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα για την στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων. Αφενός η διάταξη «λύνει» προσωρινά το πρόβλημα, αφετέρου δεν είναι μόνο αυτά που «στενάζουν».
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία είναι 6.000 γιατροί, εκτός των ελλείψεων σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Και οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον…
Σε κάθε περίπτωση, η «μαύρη τρύπα» στο ΕΣΥ είναι μεγάλη. Και μεγαλώνει όλο και περισσότερο με τους ασθενείς να υποχρεώνονται σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Λύσεις μόνιμων προσλήψεων και ισχυρών κινήτρων δεν φαίνεται να είναι στον σχεδιασμό κυβέρνησης και υπουργείου.
Το φιάσκο με τα απογευματινά χειρουργεία
Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου 2024, όταν ξεκινούσαν τα απογευματινά χειρουργεία, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης ήταν πως τα πρώτα 50.000 θα γίνουν δωρεάν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το είχε δηλώσει ο υπουργός, το είχε επαναλάβει και ο πρωθυπουργός. Έλεγαν ότι θα αξιοποιηθούν 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων.
Όπως δήλωσε επί λέξη: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».
Πριν από λίγο καιρό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέκρουσε πρύμναν: «Δυστυχώς, δεν είχα υπολογίσει εξαρχής τους χρόνους που θα απαιτούσε η όλη διαδικασία, καθόσον μεσολάβησαν ευρωεκλογές και τα λοιπά. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Εφόσον πράγματι αυτό επιτευχθεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το έχουμε κάνει» όπως είπε, δίνοντας «ραντεβού» το Σεπτέμβρη.
Δηλαδή, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που είχαν ανακοινώσει από τον Μάρτιο Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα εφαρμοστούν από Σεπτέμβριο. Αν δεν έρθει και νέα αναβολή.
Στο μεταξύ, οι επεμβάσεις στο ΕΣΥ έχουν πάνω από 100.000 αναμονές. Δημόσια υγεία με χιλιάδες ασθενείς στο περίμενε…
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ στα κάγκελα
Τον περασμένο Ιούνιο, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρέθηκαν στους δρόμους.
Όπως ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το ΕΣΥ αποθεώθηκε και οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν. Ωστόσο, με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος υγείας, ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.
Οι υγειονομικοί επισήμαναν ότι οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Παράλληλα, έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.
«Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ» τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ. Δεν είναι πρώτη φορά που τα λέει άλλωστε.
«Βροχή» οι αποχωρήσεις
Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν.
Κι όταν γίνονται οι προσλήψεις διαπιστώνεται ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού: Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο. Χόρτασαν πάντως υποσχέσεις, όπως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.
Μπάχαλο με τις διακομιδές ασθενών
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει φέρει στη δημοσιότητα άλλη μια ιστορία που περιγράφει το αλαλούμ στο ΕΣΥ. Γιατροί άσχετων ειδικοτήτων αναγκάζονται να πραγματοποιούν διακομιδές διασωληνωμένων ή βαρέως πασχόντων ασθενών.
Όπως επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ο νόμος καταργήθηκε από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Απρίλιο του 2023, λόγω ακριβώς τέτοιων προβλημάτων αντικαταστάθηκε με μία γενικόλογη αναφορά σε «οδηγίες ΚΕΣΥ», οι οποίες διαχρονικά και σαφώς προβλέπουν ότι συνοδοί βαρέως πασχόντων μπορεί να είναι μόνο γιατροί με εμπειρία στο αντικείμενο.
Ελλείψεις μαιευτών
Το ΕΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με χιλιάδες κενές θέσεις. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), η έλλειψη μαιών-μαιευτών στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προσεγγίζοντας τις 1.000 κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος, οι μαίες/μαιευτές αποτελούν βασικό βραχίονα του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς η παρουσία τους κατά την περιγεννητική περίοδο συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη βρεφική και μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και με θετικές περιγεννητικές εμπειρίες για τη μητέρα, το νεογνό και την οικογένεια. Καλούμε λοιπόν όλη την κοινωνία να στηρίξει την προσπάθειά μας και τα δίκαια αιτήματά μας, προς όφελος όλων.
Η μακρά λίστα των ελλείψεων στο ΕΣΥ δεν έχει τέλος…
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις