Οι δανειστές έλαβαν τις πρώτες 15 ΚΥΑ του νέου νόμου και απαίτησαν να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των αποφάσεων
Πάνω από 50 κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) απαιτούνται για να εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεδιασκέψεις της κυβέρνησης με τους δανειστές παρουσιάστηκαν οι πρώτες 15 αποφάσεις, οι οποίες υπεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των θεσμών, αλλά και να μπορεί να λειτουργήσει ο νέος νόμος τους επόμενους μήνες. Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως οι πρώτες υπογεγραμμένες ΚΥΑ έχουν σταλεί στους δανειστές, αφού πρώτα έλαβαν την έγκριση των τραπεζών και των funds, σε μία διαδικασία που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα χρόνια κατά τα οποία η χώρα βρισκόταν και τυπικά σε Μνημόνιο.
Με τις συγκεκριμένες ΚΥΑ ρυθμίζονται θέματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν:
- στην έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη
- στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού
- στην επιδότηση καταβολής δόσεων
- στη διαδικασία εξυγίανσης
- στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων
Υπογραφές σε δύο φάσεις
Πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν πως οι θεσμοί απαίτησαν να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε δύο φάσεις, ζήτησαν να «τρέξουν» οι διαδικασίες σε «διπλό» χρόνο.
Συγκεκριμένα:
- όσες ΚΥΑ αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί έως το τέλος Φεβρουαρίου
- όσες ΚΥΑ αφορούν τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν λάβει τις απαραίτητες υπογραφές έως το τέλος Μαρτίου
Υπενθυμίζεται πως ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά, σε διαφορετικές ημερομηνίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ως εξής:
- Για τα φυσικά πρόσωπα, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2021, με το κράτος να δίνει πεντάμηνη παράταση. Από εκείνη την ημερομηνία οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών σε έως και 240 δόσεις ή να προχωρήσουν σε πτώχευση, ρευστοποιώντας όλη την περιουσία τους, με στόχο να απαλλαχθούν από τα χρέη τους.
- Για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε τρεις μήνες από τώρα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες και η αίτηση εξυγίανσης και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας με πτώχευση της επιχείρησης μπορεί να τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου του 2021.
Να σημειωθεί πως, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εμπλέκονται μια σειρά από υπουργεία και δημόσιοι φορείς, όπως είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, οι τράπεζες, οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, που εκπροσωπούν τα funds, η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και φυσικά η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κάτι που καθιστά δυσχερή την υπογραφή των απαιτούμενων αποφάσεων.
Πότε ο δανειολήπτης έρχεται αντιμέτωπος με την έξωση
Σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», καυτό θέμα αποτελεί η υπουργική απόφαση για τον φορέα διαχείρισης ακινήτων που θα αποκτά ένα ακίνητο, όταν ο δανειολήπτης προχωρήσει στη διαδικασία της πτώχευσης. Η δημιουργία του φορέα αναμένεται να τεθεί σε διεθνή διαγωνισμό μέσα στους επόμενους δυο μήνες.
Ο φορολογούμενος θα συμφωνεί με τον φορέα ένα μηνιαίο ενοίκιο, το οποίο και θα πρέπει να καταβάλλει για 12 έτη. Ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης, με επιδότηση του ενοικίου, και καταβολή μισθώματος, με δικαίωμα επαναγοράς, στο τέλος της μίσθωσης. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών μισθωμάτων, ο δανειολήπτης χάνει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου και θα προχωρά η διαδικασία έξωσής τους. Παράλληλα, θα κληθεί να επιστρέψει όλα τα ποσά που έλαβε ως κρατική ενίσχυση για την επιδότηση του ενοικίου.
«Αγκάθι» αποτελεί και η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών. Αρχικά ο νόμος θα παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, σε μια ενιαία δόση, με βάση το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη. Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε μπορεί να υποβληθεί από τον οφειλέτη ή τον πιστωτή αίτηση πτώχευσης, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη με ταυτόχρονη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου.
Σε ρύθμιση των οφειλών τους δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσω της εξωδικαστικής διαδρομής που προσφέρει η «δεύτερη ευκαιρία», όσοι οφειλέτες χρωστούν σε ποσοστό 90% σε έναν πιστωτή (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, κ.λπ.).
Ρύθμιση από μία έως και 240 δόσεις
Ο νόμος «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» (νέος πτωχευτικός κώδικας) δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων (funds). Σύμφωνα με τον νόμο, ένας οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του σε μία έως και σε 240 δόσεις.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου και, στο μεσοδιάστημα, οι οφειλέτες -εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση- θα πρέπει να μεταβούν στο Πρωτοδικείο της έδρας τους.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις