Κοινωνικό έργο θα επιτελούν όσοι έχουν να πληρώνουν το “γρηγορόσημο” για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται ο χρόνος για όσους δεν έχουν. Άλλη μία καινοτομία της ντροπής από την κυβέρνηση.

Ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την επί πληρωμή λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Με την εφαρμογή του νόμου, οι έχοντες ασφαλισμένοι, ακόμη και αν πληρώνουν εδώ και χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα κληθούν να βάλουν και το χέρι στην τσέπη αν επιθυμούν να κάνουν χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την επί πληρωμή λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Με την εφαρμογή του νόμου, οι έχοντες ασφαλισμένοι, ακόμη και αν πληρώνουν εδώ και χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα κληθούν να βάλουν και το χέρι στην τσέπη αν επιθυμούν να κάνουν χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο.

 

Κάτι που σημαίνει ότι οι «ενδιάμεσοι», όπως τους χαρακτηρίζει ο υπουργός υγείας, θα επιτελούν κοινωνικό έργο, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο για να κάνουν την εγχείρηση, αλλά και για να μειωθούν οι ουρές από τα χειρουργεία, έτσι ώστε οι μη έχοντες να κάνουν πιο γρήγορα την επέμβαση που χρειάζονται.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν είναι πολλά και όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να λυθούν με τη μερική ιδιωτικοποίησή της.

Ακριβό «σπορ» το απογευματινό χειρουργείο

Το κόστος της κάθε επέμβασης καθορίζεται από τα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια και όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, οι ασθενείς που θα επιλέξουν απογευματινό χειρουργείο, θα πληρώνουν περίπου το 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, υπάρχουν επεμβάσεις οι οποίες μπορεί να κοστίσουν στον ασθενή και πάνω από 5.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε χθες, Τρίτη, το NEWS 24/7 σε ρεπορτάζ του.

«Για μια επέμβαση οσφυϊκής δυσκοκοίλης η συμμετοχή του ασθενούς με το 30% θα διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ. Γιατί να πληρώσει ο ασθενής από την τσέπη του, ενώ πληρώνει δεκαετίες τις ασφαλιστικές εισφορές για να έχει δωρεάν υγεία; Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει κρατικές εισφορές και φόρους θα πληρώνουν και στα νοσοκομεία νόμιμο φακελάκι;», διερωτάται ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Προβλήματα με τις ελλείψεις υγειονομικών

Ο ίδιος εξηγεί ότι στην ουσία αντί η κυβέρνηση να πληρώνει τους γιατρούς, βάζει τους ασθενείς να ξαναπληρώσουν τη δωρεάν υγεία, την οποία πληρώνουν υποχρεωτικά κάθε μήνα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι ελάχιστες δομές έχουν επαρκές προσωπικό για να καταφέρουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία.

Μάλιστα, φέρει ως παράδειγμα το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου «την περασμένη Παρασκευή οι αρμόδιοι αναγκαστικά έκαναν νέα μείωση στις λειτουργούσες καθημερινά χειρουργικές αίθουσες λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Λειτουργούσαν οι 7 από τις 10. Τώρα, θα λειτουργούν οι 6 από τις 10. Στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, το ίδιο και στο “Παπανικολάου”, όπου την περασμένη εβδομάδα αναισθησιολόγος υπέστη εγκεφαλικό λόγω υπερεργασίας».

Πάντως, όσον αφορά την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, οι περισσότεροι γιατροί είναι θετικοί στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

«Είναι μία ειδικότητα η οποία δεν μπορεί να κάνει απογευματινά ιατρεία και έτσι είναι σημαντικό για αρκετούς τους αναισθησιολόγους να έχουν κάποιο επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

Σε έρευνα που έγινε από την ΕΑΕ για τα απογευματινά χειρουργεία ανταποκρίθηκαν 511 αναισθησιολόγοι από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εντελώς υπέρ τάχθηκε το 12,91%, θετική πρόταση υπό όρους είχε το 42,23%, επιφυλακτικό εμφανίστηκε το 30,63% και εντελώς αντίθετο το 14,22%. Συνολικά το 55% έχει τάση προς το θετικό και 45% προς το αρνητικό.

Πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, δεν θα μπορούν όλες οι επεμβάσεις να γίνουν σε απογευματινά ιατρεία.

«Υπάρχουν νευροχειρουργικές επεμβάσεις που διαρκούν 12 ώρες. Ποιος νοσηλευτής και γιατρός θα τελειώσει τις τουλάχιστον 8 ώρες που είναι η βάρδια του και θα μπει σε 12ωρο χειρουργείο», λέει.

Νέα αύξηση της ιδιωτική δαπάνης στην υγεία

Ωστόσο, ακόμη και αν όλα «τρέξουν» καλά προς όφελος των ασθενών, αυτό που θα δούμε να εκτοξεύεται, είναι η ήδη διογκωμένη ιδιωτική δαπάνη στην υγεία που έχουν οι Έλληνες.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ιωάννη Υφαντόπουλο, η χώρα μας έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, τα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών υγείας από τους ασθενείς φτάνουν στο 35% και η χώρα μας έχει την αρνητική πρωτιά στην ΕΕ, καθώς ολοένα και περισσότεροι ασθενείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο μέσος όρος ιδιωτικής δαπάνης της ΕΕ στην υγεία είναι στο 15,3%, ενώ στην Πολωνία που έρχεται δεύτερη φτάνουν στο 20% και στη Ρουμανία στο 19%.

Για το σύνολο των δαπανών υγείας (κατά κεφαλή), η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφει μείωση κατά 22,8% έναντι αύξησης στο μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 16,7%. Κάτι που σημαίνει μείωση κατά 39,5%.

Απαισιοδοξία για τα απογευματινά χειρουργεία από τους γιατρούς

Οι γιατροί πάντως εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, καθώς όπως εξηγούν, το πιθανότερο είναι να μην λύσει κανένα πρόβλημα.

«Η προσπάθεια επίλυσης του εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος με σχετικά απλά μέτρα, τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα ακριβώς πώς θα λειτουργήσουν, δεν βοηθούν. Κι αυτό διότι ή τα μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα ή το σύστημα δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών. Το ΕΣΥ πρέπει να αναταχθεί συνολικά», αναφέρει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Το υπουργείο θεωρεί κίνητρο έξτρα μισθού τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να έρθουν αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ. Ωστόσο θα έπρεπε να προηγείται η ενίσχυση των περισσότερων νοσοκομείων σε προσωπικό», υποστηρίζει από την πλευρά της η κυρία Γαρίνη.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις