Κρίσιμο οπλισμό για τη διατήρηση του αξιόμαχου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας περιλαμβάνει το «πακέτο F16».
Η υπογραφή Ερντογάν για τη Σουηδία «ξεκλείδωσε» τα F16 - Τα όπλα ύψους 20 δισ. που θα πάρει από τις ΗΠΑ

Άνοιξε ο δρόμος ώστε η Τουρκία να βάλει στο οπλοστάσιο της 40 νέα F-16 Viper και να αναβαθμίσει 79 υπάρχοντα.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ» αφορά σε 40 νέα F-16 του προηγμένου μοντέλου Block 70/72 Viper και πακέτα αναβάθμισης Block 70/72 για 79 υπάρχοντα μαχητικά, μαζί με 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, με εκτιμώμενη συνολική αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η συναλλαγή θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μεγάλου μέρους του στόλου της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει ή να σχεδιάσει ένα πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος. Ωστόσο, η παράδοση των νέων F-16 ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια καθυστέρηση στην παραγωγή», σημειώνεται σε έγγραφο της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS).

Διαμόρφωση F-16 Block 70/72 Viper

f 16VIPER 1 f494e

πηγή: Lockheed Martin

Η διαδικασία

Για τις περισσότερες πιθανές μεγάλες πωλήσεις όπλων που απαιτούν έλεγχο από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέχει πρώτα ανεπίσημη ειδοποίηση στην SFRC (Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας) και στη HFAC (Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων), επιτρέποντας μια εμπιστευτική διαδικασία κατά την οποία οι επιτροπές μπορούν να θέσουν και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους με την εκτελεστική εξουσία. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως 20 έως 40 ημέρες, και ακολουθεί η επίσημη κοινοποίηση της πιθανής πώλησης.

Ωστόσο, εάν ένας πρόεδρος ή ένα μέλος της επιτροπής θέτει σε «αναμονή» στην προτεινόμενη συναλλαγή, η επίσημη κοινοποίηση συνήθως δεν προχωρά, παρόλο που οι αναστολές δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Σύμφωνα με τον νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων (AECA, P.L. 90-629, 82 Stat. 1320), η Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει σε μια πώληση -αν δεν μπλοκαριστεί – σε 15 ημέρες (για συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως οι Τουρκία) μετά την επίσημη κοινοποίηση.

Και εθνικό πρόγραμμα «τρέχει» παράλληλα

Το εθνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας «OZGUR» ξεκίνησε το 2012 και αρχικά αφορούσε στα παλαιότερα F-16 Block30.

Το πρόγραμμα «τρέχει» υπό τη σκέπη της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) και θα μετέχει η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία και την Aselsan. Ο σχεδιασμός θέλει στο πρώτο στάδιο του προγράμματος τις παραδόσεις εκσυγχρονισμένων των F-16 Block30 την περίοδο 2025-2027 και θα ακολουθήσουν τα Block40/50 τη διετία 2028-2030.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «OZGUR» θα εγκατασταθούν τουρκικής κατασκευής συστήματα όπως νέος υπολογιστής αποστολής, σύστημα αναγνώρισης φίλου – εχθρού (IFF), αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, έγχρωμες οθόνες πολλαπλών ενδείξεων στο πιλοτήριο, ασφαλές σύστημα επικοινωνιών, σύστημα ελέγχου καυσίμων και υδραυλικών κ.α.

Τα F-16 του προγράμματος «OZGUR» θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το ατρακτίδιο στόχευσης ASELPOD της Aselsan ενώ θα πιστοποιηθούν και σε τουρκικής κατασκευής όπλα αέρος – αέρος όπως οι πύραυλοι Gokdogan και Bozdogan και αέρος – εδάφους όπως οι SOM.

Πάντως, τo «OZGUR» δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 σε Viper.

Τι μετέδωσε το Reuters

Ο Λευκός Οίκος έστειλε την Τετάρτη επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου με την οποία ζητά την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν την επιστολή.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την Τρίτη την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μετά από 20 μήνες καθυστέρησης. Οι πηγές δήλωσαν ότι η επιστολή εστάλη την Τετάρτη και ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για τα σχέδια της πώλησης.

Η αποτυχία της Τουρκίας να εγκρίνει την επικύρωση αποτελούσε ένα σημαντικό εμπόδιο για να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία με τα μαχητικά αεροσκάφη. Οι νομοθέτες είχαν δηλώσει ότι ανέμεναν την έγκρισή της – συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν – προτού αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την πώληση.

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει για 20 δισεκατομμύρια δολάρια μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.

ieidiseis.gr

AP Photo/Vadim Ghirda

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις