Eπιβεβαιώνει τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση των κοιμητηρίων
Μια νέα διάσταση στο ζήτημα της διοίκησης και διαχείρισης των κοιμητηρίων του Δήμου Μυτιλήνης φέρνει στο φως η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, αναδεικνύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ντοκουμέντο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, επιβεβαιώνει τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση των κοιμητηρίων και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε διορθωτικά μέτρα. Παράλληλα, διατηρεί το δικαίωμα λήψης νομικών μέτρων σε περίπτωση αδράνειας. Η κοινοποίηση του εγγράφου, μεταξύ άλλων, και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων του τμήματος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγειας,Τμημα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις, καθώς και πρακτικές στη διαχείριση μολυσματικών ιστών και υγρών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Στο κοιμητήριο της Χρυσομαλλούσας καταγράφηκαν σημαντικές υγειονομικές παραβάσεις, όπως η έλλειψη προστατευτικού πλέγματος στο οστεοφυλάκιο, η απουσία ειδικά διαμορφωμένου χώρου συγκέντρωσης απορριμμάτων και η ακατάλληλη κατάσταση των αποθηκευτικών χώρων, που καθίστανται εστίες έλξης και ανάπτυξης εντόμων και τρωκτικών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανεπεξέργαστη διάθεση υγρών αποβλήτων, τα οποία, αντί να διοχετεύονται μέσω κλειστού αγωγού στο δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης, καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο έδαφος και στο γειτονικό ρέμα. Οι ελεγκτές επισημαίνουν πως το κοιμητήριο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και απαιτείται η άμεση συμμόρφωσή του.
Ανάλογα προβλήματα διαπιστώθηκαν και στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου η έλλειψη κατάλληλου χώρου συγκέντρωσης απορριμμάτων οδηγεί στη συσσώρευση αποβλήτων σε ακατάλληλα σημεία. Επιπλέον, εντοπίστηκαν πλαστικοί αγωγοί μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι παρουσιάζουν ασυνέχειες και καταλήγουν σε φρεάτιο όμβριων υδάτων στον δρόμο μπροστά από το κοιμητήριο, χωρίς να είναι σαφές εάν χρησιμοποιούνται σωστά. Η απουσία νεροχύτη και πάγκου για την πλύση των οστών, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη πλέγματος στις εισόδους των οστεοφυλακίων, επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο εντόμων και τρωκτικών. Παράλληλα, κατά τον έλεγχο δεν επιδείχθηκαν άδειες λειτουργίας και σχέδια που να αποδεικνύουν ότι το κοιμητήριο πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής η κατάσταση είναι ακόμη πιο προβληματική, καθώς δεν υπάρχει νεκροθάλαμος ούτε αίθουσα αναμονής. Τα απορρίμματα από τις εκταφές εναποτίθενται υπαίθρια κοντά στη δεύτερη είσοδο του κοιμητηρίου και καλύπτονται απλώς με δίχτυ, χωρίς καμία επιπλέον υγειονομική προστασία. Παράλληλα, η έλλειψη φρεατίων όμβριων και αποβλήτων, καθώς και η απουσία νεροχύτη και πάγκου για την πλύση των οστών, καθιστούν το κοιμητήριο ακατάλληλο και μη σύννομο με τη σχετική νομοθεσία.
Τα πορίσματα της αυτοψίας είναι ξεκάθαρα και για τα τρία κοιμητήρια της Μυτιλήνης παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τους κατοίκους της Μυτιλήνης.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πού κατευθύνονται τα έσοδα από τα κοιμητήρια, τα οποία διαχειρίζονται τόσο τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα όσο και οι Ενοριακοί Ναοί. Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους απολογισμούς των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, τα έσοδα από τα νεκροταφεία ανήλθαν σε 562.615,91 ευρώ από το 2021 έως το 2023. Παρά τα σημαντικά αυτά ποσά, οι υποδομές παραμένουν σε άθλια κατάσταση, με τους πολίτες να αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες βελτιώσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις