Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων
Η πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων απέτυχε παταγωδώς, με μόλις 6 γιατρούς να ανταποκρίνονται θετικά από τους 150 που κλήθηκαν.
Συγκεκριμένα, υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 39 παθολόγων σε 14 νοσοκομεία της χώρας, από τα νησιά και την Πελοπόννησο μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.
Η πρόσκληση αφορούσε 150 ιδιώτες γιατρούς των αντίστοιχων περιοχών (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο) μέσω των Ιατρικών τους Συλλόγων, οι οποίοι κλήθηκαν να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ.
Ταυτόχρονα, πολύ μεγάλη ήταν η αντιπαράθεση που πυροδότησε στην ιατρική κοινότητα, μεταξύ γιατρών ΕΣΥ και ιδιωτών γιατρών, με τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων, τους εκάστοτε τοπικούς φορείς και φυσικά με το υπουργείο Υγείας.
Η ηγεσία του παραδέχεται τις ελλείψεις ιατρών, ωστόσο εγκαλείται για αποσπασματικές προτάσεις και λύσεις, που δεν φτάνουν στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στους χαμηλούς μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και στην αύξησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε αυτή την επιχειρησιακή προσπάθεια επέλεξε μάλιστα να προτάξει τα «υποχρεωτικά μέτρα» για τους ιδιώτες γιατρούς που έχει στη φαρέτρα της, ενώ ζητούσε – και ζητά- συνεργασία και συναίνεση.
Η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών, που τέθηκε την προπερασμένη εβδομάδα, «εξαφανίστηκε» γρήγορα καθώς κλιμάκωσε τις αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα και τη θέση της πήρε ο επαπειλούμενος αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους ιδιώτες που αρνούνται τη συνεργασία με το ΕΣΥ.
Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση σχετικής εξουσιοδοτικής απόφασης, όπως οριζόταν στον νόμο 4931/2022 κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα – κίνηση ενδεικτική και της πρόθεσης της Αριστοτέλους.
Το ερώτημα που θέτουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων προς τους διοικητές των νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών και της ηγεσίας του υπουργείου, χωρίς να παίρνουν απάντηση, είναι το εξής: «Ποιος εγγυάται ότι γιατροί που ασκούν ιατρική στην κοινότητα, μπορούν να λειτουργήσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον από το οποίο έχουν απομακρυνθεί πολλά χρόνια και με ποια επιστημονικά κριτήρια θα γίνει τελικά η επιλογή τους;».
«Η επιστράτευση παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, είναι επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ’ ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας» αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, αποδομώντας το μέτρο του υπουργείου για την εργασία των ιδιωτών γιατρών μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε δημόσιο νοσοκομείο.
Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, εστιάζουν λιγότερο στα προβλήματα και περισσότερο στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τον ιατρικό κόσμο (τόσο για τους περίπου 21.000 γιατρούς του ΕΣΥ όσο και για τους 50.000 που ιδιωτεύουν) αλλά και για τους πολίτες όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας.
Ενώ υποστηρίζουν πως είχε συζητηθεί με τους Ιατρικούς Συλλόγους η προσωρινή θερινή κάλυψη των κενών θέσεων μέχρι να εκδοθεί ο νέος χάρτης με τις άγονες περιοχές και τα αυξημένα επιδόματα για όσους γιατρούς υπηρετούν σε αυτές.
Το ποσό των 250 ευρώ για κάθε εφημερία προφανώς δεν είναι αμελητέο, και είχε αποτέλεσμα σε προηγούμενες κλήσεις.
Ωστόσο, εφέτος οι γιατροί, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, περίμεναν μακροπρόθεσμα και στοχευμένα για το σύστημα υγείας μέτρα αντί για επείγουσες προσπάθειες.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις