Κάτω από τον πήχη περνά για ακόμη μία φορά το περιβόητο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ότι αφορά τις πλημμύρες που σάρωσαν την Εύβοια και την ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού εκπροσώπου να τα ρίξει στο… Θεό.

 

Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, το Δασαρχείο Λίμνης προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δύο μέρες μόλις πριν τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Δείτε και το σχετικό έγγραφο:

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε: «Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο, προχωράμε στα άμεσα έργα απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και κατασκευής των έργων υποδομής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συγκράτηση των εδαφών. Αφενός για να αποτρέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αναδάσωση θα γίνει με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους».

Συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου το Δασαρχείο Λίμνης εξέδωσε πρόσκληση προς τους «δασικούς συνεταιρισμούς» για την «ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην υδρολογική λεκάνη 23.27.05 ‘Χείμαρρος Γερανιά’ (Λίμνη ΙΙΙ) και στην υδρολογική λεκάνη 23.27.07.01 ‘Χείμαρρος Βούδωρου Νηλέως’ (Λίμνη ΙV) για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης», όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Δασαρχείο Λίμνης, τα έργα ήταν «αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων για τη συγκράτηση του εδάφους την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις στους οικισμούς, στα έργα υποδομής και τις αγροτικές καλλιέργειες».

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αφορούσαν στην «κατασκευή κορμοδεμάτων, κορμοφραγμάτων, κλαδοπλεγμάτων, σανιδότοιχων) για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής». Οι ενδιαφερόμενοι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας θα μπορούσαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και την Παρασκευή * Οκτωβρίου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 2,517 εκατ. ευρώ.

Τελικά μία μέρα μετά ξέσπασε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας. Οι μεγαλύτερες από τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν έγιναν στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι.

 

Λέκκας: Δεν έγιναν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν οι πλημμύρες

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Open εξέφρασε την άποψη ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες, ιδιαίτερα μετά τις τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

«Αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

documentonews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις