Η έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/07, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις δυσθεώρητες αυξήσεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος και την εκ νέου επιβάρυνση στα τιμολόγια νοικοκυριών, με τιμές που έχουν εκτοξευθεί, οδηγώντας το λαό σε πραγματική απελπισία και αδιέξοδο, φαίνεται πως είχε περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές, παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς, ενώ το σχέδιο θα αφορά στην εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν εορτής, με τα υποτιθέμενα μέτρα να αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Ενέργειας, την στιγμή που η κοινωνία έχει ήδη πληρώσει μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φανερώνεται  η «παγίδα» με τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία εξαρχής προωθούσε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση των τιμών για τον μήνα Ιούλιο επιβεβαίωσε την εικόνα.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες μέρες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και μάλιστα σε περίοδο ακραίου καύσωνα που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση ρεύματος λόγω των κλιματιστικών.
Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη – η ίδια κυβέρνηση που κατήργησε τις οριζόντιες επιδοτήσεις του 2023, θεσπίζοντας τα πράσινα τιμολόγια στα οποία μεταφέρθηκε η πλειονότητα των καταναλωτών – έταζε το προηγούμενο διάστημα «μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» και  «εξομάλυνση» της αγοράς, εξαπατώντας συνειδητά τους πολίτες.

Τώρα, μπροστά στο νέο «ηλεκτροσόκ» δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι πάροχοι ρεύματος ανακοίνωσαν ήδη μέση αύξηση άνω του 10% στα τιμολόγια του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο, που επίσης είχε αύξηση έναντι του Μαΐου, ενώ υπάρχουν εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση άνω του 20%.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει την αύξηση των τιμών στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα. Όμως, στην πραγματικότητα η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, που είναι η πηγή του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου, η ανώτερη τιμή είναι και αυτή όπου πουλιέται και αγοράζεται όλη η ποσότητα Ενέργειας που έχει καταναλωθεί σε μια χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, ισχυρίστηκε πως οι τιμές λιανικής δεν φαίνεται να χρήζουν παρέμβασης, υποστηρίζοντας πως «έχουμε ρεύμα λιανικής στα επίπεδα πριν από την κρίση».
«Φαίνεται ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο που οι τιμές λιανικής θα χρειάζονται να παρέμβει η κυβέρνηση. Δώσαμε το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη κυβέρνηση […] Αυτή τη στιγμή έχουμε ρεύμα λιανικής στα επίπεδα πριν από την κρίση», σχολίασε.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη τιμή ρεύματος, καθώς αυτό ανήλθε στις 176,33 ευρώ ανά MWh και η εκτόξευση του κόστους αναμένεται να περάσει στους καταναλωτές και στα επόμενο τιμολόγια ρεύματος.

Οι πληροφορίες που διακινούνται, σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μιλάνε για πιθανή φορολόγηση των υπερκερδών και επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις αιτίες του προβλήματος. Ακόμα και η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών δεν μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση που έχει προκύψει από τα αμύθητα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει και που θα συνεχίσουν να βγάζουν από τα υπέρογκα ποσά που θα πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής. 

Να σημειωθεί ότι το μέτρο είχε δοκιμαστεί και πέρυσι, αποδίδοντας γύρω στα 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, χωρίς κανείς ωστόσο να γνωρίζει με πόση διαφάνεια λειτούργησαν οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Αν και απομένουν ακόμη δύο εβδομάδες για το κλείσιμο του μήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχει δείξει ήδη «τα δόντια» του με τη μέση χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται στα 131,46 ευρώ/μεγαβατώρα (1-16/7). Σε αυτό το επίπεδο η χονδρεμπορική είναι αυξημένη κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνιο, κατά 62% έναντι του Μαΐου και κατά 118% συγκριτικά με το ύψος των τιμών του Απριλίου. 

Προβλήματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κακός χαμός έχει επίσης δημιουργηθεί με την κυβερνητική απόφαση (ΚΥΑ που πέρασε «στα ψιλά» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, για ευνόητους λόγους), η οποία υποχρεώνει αίφνης επιχειρήσεις, μικρομεσαίους και κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις κρατικές -κατά τα άλλα- επιδοτήσεις που έλαβαν, ως στήριξη, για καταναλώσεις ρεύματος την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επιδοτήσεις αυτές, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι παράτυπες και πλέον οι όμιλοι της Ενέργειας, οι πάροχοι δηλαδή, ζητούν και παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από χιλιάδες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022 – 2023.

Οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν τους έκτακτους λογαριασμούς που κατέφθασαν στα τέλη Ιουνίου, με υπέρμετρες χρεώσεις-επιστροφές, οι οποίες έρχονται μάλιστα να προστεθούν στα ήδη αυξημένα τιμολόγια Ιουνίου – Ιουλίου. Η κυβέρνηση, που τότε έκανε λόγο για δήθεν ανάσα «ανακούφισης» στους επαγγελματίες, τώρα δίνει το πράσινο φως στους παρόχους ενέργειας να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης.

Εν ολίγοις μιλάμε για την απόλυτη κοροϊδία σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια ακόμα σελίδα στη “μαύρη βίβλο” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δήθεν κάνει ότι μπορεί για να φέρει την ανάπτυξη. Βέβαια, αυτήν την ανάπτυξη θα την δουν στην τσέπη της η ελίτ. Όχι εσύ, αγαπητέ μου πολίτη.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις