Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα, τα ταρατατζούμ δίνουν και παίρνουν, ενώ οι ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ, με τις ημερήσιες διαταγές που εξέδωσαν χτες, έσπευσαν να μας θυμίσουν τα προγονικά έπη στις Θερμοπύλες, τον Μαραθώνα, κ.ο.κ.

Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και το «Βέλος»

Μόνο που μόλις πρόσφατα, το ιστορικό αντιτορπιλικό, ηλικίας 80 ετών, «Βέλος», ένα από τα σύμβολα της αντιδικτατορικής αντίστασης των δημοκρατικών αξιωματικών των ΕΔ, παραλίγο να βυθιστεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του … κακού καιρού μας. Άραγε, με την ντροπή της «αμέλειας» για το «Βέλος» θα εορτάσουν την ημέρα των ΕΔ;

Μόνο που μόλις προ ημερών, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την απαράδεκτη ανοργανωσιά στην «ανθρωπιστική αποστολή» στη Λιβύη, φέτος τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ελλήνων εθελοντών μεταφραστών και τους σοβαρούς τραυματισμούς μελών των Ειδικών Δυνάμεων. Κι’ αυτό, διότι κάποιοι στις ηγεσίες ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις δημόσιες σχέσεις, τις φωτογραφίες και τα βίντεο, απ’ ότι για την πρέπουσα προετοιμασία της επιχείρησης.

Για να μην μιλήσει κανείς για τα φιάσκο, το καλοκαίρι σε μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις, στην Αγχίαλο, που κατά τις πυρκαγιές, η φωτιά πέρασε στον χώρο ευθύνης και ανατινάχτηκαν -πολύτιμες για τα μαχητικά αεροσκάφη- βόμβες, με συνέπεια λίγο ακόμα και να γινόταν η κωμόπολη … Κούγκι.

Για να μην μιλήσουμε για το απίστευτο φιάσκο στο Στεφανοβίκειο, όπου η νευραλγικής σημασίας βάση των ελικοπτέρων πνίγηκε στις πλημμύρες, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, οι ζημιές να ανέρχονται στα δύο δισεκατομμύρια (!).

Βουνό τα προβλήματα

Και όμως για όλα αυτά ουδείς έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη. Ούτε την πολιτική. Αντί αυτού, κλωθογυρίζουν κάποιες Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) με εμφανή στόχο να ξεχαστούν οι υποθέσεις.

Τα προβλήματα στις ΕΔ έχουν μαζευτεί βουνό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και η -διόλου καλή- κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη των ηγεσιών υπουργείου και ΓΕΕΘΑ, δεν εξωραΐζεται με φιέστες, παρελάσεις και ταρατατζούμ, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να «μοιράζει» ξίφη στους αξιωματικούς.

Ούτε, βέβαια, με τη… σιωπή ασυρμάτου που έχουν επιβάλλει οι ηγεσίες στην πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Τόσο ο Ν. Δένδιας, όσο και ο Κ. Φλώρος αναδεικνύονται πρωταθλητές στο «μπλάκ άουτ» ενημέρωσης, αφού αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να προβούν ακόμα και στο στοιχειώδες: Να ενημερώνουν τα ΜΜΕ με συνεντεύξεις Τύπου.

Το «Βέλος»

Η υπόθεση του «Βέλους», το οποίο ορισμένοι από εκείνους που αρέσκονται στη λήθη του αντιδικτατορικού αγώνα Ελλήνων δημοκρατικών αξιωματικών, και ευχαρίστως θα ήθελαν να το δουν να βουλιάζει, είναι η κορυφή του παγόβουνου των συνεχών φιάσκο στις ΕΔ.

Να σημειωθεί ότι επανειλημμένως κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ερώτηση κατέθεσε εσχάτως στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι «η κυβέρνηση έμεινε για άλλη μία φορά απαθής σε αντίστοιχη ερώτηση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στις 20 Φεβρουαρίου 2023».

Το «Βέλος», είχε επισημάνει το κόμμα, σε ερώτηση, στις 20-2-23, «που δεν απαντήθηκε, είχε εκτεθεί απροστάτευτο επί χρόνια στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με κίνδυνο ακόμη και να βυθιστεί».

Τον Σεπτέμβριο του 2019, αναφέρεται στην ερώτηση, «μεταφέρθηκε – ρυμουλκήθηκε στη Θεσσαλονίκη προς έκθεση στους κατοίκους της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας εν γένει. Αν και αρχικά, είχε ανακοινωθεί η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες, εντούτοις συμπληρώνονται τρία χρόνια, ενώ η συνολική απομάκρυνσή του από την ασφαλή θέση που το είχε τοποθετήσει η πολιτεία φτάνει τα επτά χρόνια».

Εγκληματική «αμέλεια»

Ο χώρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο «αποδείχθηκε ότι αφενός δεν παρέχει την κατάλληλη προστασία, αφού είναι επισφαλής και δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι και αφετέρου είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους (κυρίως Βαρδάρης) και στη θάλασσα με αποτέλεσμα το πλοίο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι «το πλοίο να βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ έχει φτάσει στο σημείο βύθισης». Γεγονός που επιβάλλει «την άμεση μετακίνησή του στον ασφαλή χώρο του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, στον Φλοίσβο του Παλ. Φαλήρου, αφού επισκευαστεί και συντηρηθεί επαρκώς στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

Τέλος, στην ίδια ερώτηση αναφέρεται ότι, «με σχετική επιστολή του, ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 είχε ζητήσει την επαναφορά του Πλοίου – Μουσείου, στον Φλοίσβο του Παλ. Φαλήρου». Επίσης ότι «στην ιστοσελίδα της δωρήτριας εταιρείας, «Κύκλωψ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», αναφέρεται το ακόλουθο: «Τόσο το θωρηκτό «Αβέρωφ» όσο και το αντιτορπιλικό «Βέλος» θα παραμείνουν στη θέση τους», εννοώντας στο υπό δημιουργία Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο στο Παλ. Φάληρο».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις