Η Ινδονησία «συνεπιβάτης» της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα Kaan
Η Ινδονησία γνωστοποίησε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στο πρόγραμμα σχεδιασμού και παραγωγής του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, Kaan.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ινδονήσιος πρόεδρος Πραμπόβο Σουμπιάντο δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Θέλουμε να συμμετάσχουμε στο Kaan. Θέλουμε να επωφεληθούμε από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας… Υπήρχαν τομείς όπου συμφωνήσαμε για κοινές επιχειρήσεις. Θα κάνουμε αυτές τις συμφωνίες μεταξύ στρατηγικών και αμυντικών εταιρειών μας».
Όπως πρόσθεσε ο Π.Σουμπιάντο, η Ινδονησία θέλει επίσης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Kaan, ώστε «να επωφεληθούμε από αυτό».
Το ενδιαφέρον αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η Ινδονησία προσπαθεί να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ενισχύοντας τη στρατηγική της παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η Ινδονησία συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα μαχητικού KF-21 με τη Νότια Κορέα, ωστόσο η σχέση αυτή έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές. Οικονομικές καθυστερήσεις από την πλευρά της Τζακάρτας και πιθανές διαρροές πληροφοριών δημιουργούν σκιές στη συνεργασία, δίνοντας ώθηση για εξερεύνηση εναλλακτικών – όπως το τουρκικό Kaan.
Η Τουρκία, από την άλλη, έχει επενδύσει σημαντικά στο πρόγραμμα Kaan, ένα μαχητικό που προορίζεται να αποτελέσει το μέλλον της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα stealth αεροσκάφος πέμπτης γενιάς με έμφαση στην αεροδυναμική ευελιξία και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Η πρώτη του πτήση έγινε τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ έως το 2026 θα έχουν κατασκευαστεί τρία πρωτότυπα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η γραμμή παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει το 2028, με προοπτική τα επόμενα μοντέλα να ενσωματώνουν τεχνολογίες έκτης γενιάς.

Η πτήση του πρωτοτύπου, που πραγματοποιήθηκε έγινε με κινητήρα F110-GE-129 – τον ίδιο που χρησιμοποιούν τα F-16 – κατόπιν άδειας από τις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η συνεργασία της τουρκικής KALE με την βρετανική Rolls-Royce.
Όπως σχολίασε το Bloomberg:
«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και βλέπει τις εξαγωγές ως βασικό στοιχείο αυτού του στόχου».
Παράλληλα με την Ινδονησία, η Τουρκία έχει ανοίξει διαύλους και με τη Σαουδική Αραβία για πιθανές συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων, πλοίων και πυραύλων.
Η δυναμική αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη. Η ιστοσελίδα Bulgarian Military έγραψε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι τυχαίο που η Ινδονησία θέλει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία αναδεικνύεται σε «ανερχόμενο παράγοντα στην παγκόσμια αγορά όπλων».
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις