ΗΠΑ: Η Κίνα «παπαγαλίζει» ορισμένες ρωσικές ιδέες σε θέματα ασφαλείας

51

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στους Κινέζους αν βοηθήσουν τους Ρώσους στον πόλεμο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Κίνα συνεχίζει να «παπαγαλίζει» ορισμένες από τις ρωσικές απόψεις στον τομέα της ασφάλειας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της «αδιαίρετης ασφάλειας» του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο στη διάρκεια ενημέρωσης όταν ερωτήθηκε για το σχόλιο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, όπου αναφέρθηκε στην ιδέα «αδιαίρετης ασφάλειας», μαζί με την πρότασή του για «πρωτοβουλία παγκόσμιας ασφάλειας».

Ο Πράις επανέλαβε ότι η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες αν δώσει υλική βοήθεια στη Ρωσία για να πολεμήσει τους Ουκρανούς. Υπογράμμισε, όμως, πως η Ουάσινγκτον δεν έχει στοιχεία για το αν το Πεκίνο έχει συνδράμει τη Μόσχα.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να διατηρήσουμε τα διάφορα συστήματα αξιών που ορισμένες χώρες στον κόσμο, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα, προσπαθούν να προκαλέσουν και σε διάφορες περιπτώσεις επιδιώκουν ακόμη και να καταστρέψουν», τόνισε.

Ο πρόεδρος Σι επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στις μονομερείς κυρώσεις και στη «δικαιοδοσία της μακράς χειρός» σε ομιλία του σήμερα, χωρίς να αναφέρεται άμεσα στις τιμωρητικές ενέργειας σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε βάρος της Ρωσίας, αλλά έχει επίσης υπάρξει προσεκτική στο να μην προσφέρει βοήθεια στη Μόσχα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.

Σε ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στο ετήσιο Φόρουμ Μποάο για την Ασία στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, ο Σι προειδοποίησε ότι η οικονομική «αποσύνδεση» και οι τακτικές άσκησης πίεσης, όπως η διακοπή των εφοδιαστικών αλυσίδων, δεν θα αποδώσουν.

«Η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια πρωτοβουλία για την παγκόσμια ασφάλεια» που στηρίζει «την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», δήλωσε ο Σι.

«Θα πρέπει να διατηρήσουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας με βάση την ανασφάλεια σε άλλες χώρες».

Η Ρωσία έχει επιμείνει ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία του 1999 που βασίζεται στην αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενδυναμώσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων.

Η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν ολοένα και πιο στενές σχέσεις και η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση». Η Κίνα αποδίδει την ουκρανική κρίση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο Σι δήλωσε ότι χρειάζονται προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, αλλά είπε επίσης ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη τάση της δεν έχει αλλάξει.

Η κινεζική οικονομία είναι αντιμέτωπη με αντιξοότητες από τον αντίκτυπο της επιθετικής της προσπάθειας να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της COVID-19, ειδικά στο οικονομικό της κέντρο, τη Σανγκάη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like