Απόφαση-πλήγμα για την πολιτική του Μπάιντεν, που θεωρεί ότι τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες δεν είναι ευθύνη των Πολιτειών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε στο Τέξας τη δυνατότητα να εφαρμόσει τον αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο του που επιτρέπει στους αξιωματούχους της Πολιτείας να συλλαμβάνουν και να κρατούν άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Έξι από τους εννέα δικαστές πήραν το μέρος του Τέξας ενώ οι τρεις φιλελεύθεροι του δικαστηρίου διαφώνησαν.

Όπως συμβαίνει συχνά σε επείγοντα αιτήματα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε το σκεπτικό του.

Αν και ο νόμος θα κριθεί και σε ομοσπονδιακό εφετείο, η απόφαση δίνει μια σημαντική -έστω και προσωρινή- νίκη στο Τέξας, επισημαίνει το CNN. Η Πολιτεία τους τελευταίους μήνες είναι σε σύγκρουση με τη κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μεταναστευτική πολιτική. Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Ο νόμος υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τον περασμένο Δεκέμβριο. O Άμποτ δήλωνε ότι ο νόμος είναι αναγκαίος λόγω της αποτυχίας του Μπάιντεν να επιβάλλει ομοσπονδιακούς νόμους που ποινικοποιούν την παράνομη είσοδο ή επανείσοδο στη χώρα.

Ανάμεσα σε όσους μειοψήφισαν, η δικαστής Σοτομαγιόρ γράφει ότι η απόφαση ανατρέπει την ισορροπία ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος και τις Πολιτείες, βάσει της οποίας η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για όσους δεν είναι Αμερικανοί πολίτες. Πέρα από αυτό, γράφει η δικαστής, ο νόμος θα διαταράξει και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Πρακτικά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επιτρέπει την εφαρμογή του νόμου όσο η νομιμότητά του είναι αντικείμενο εξέτασης από ομοσπονδιακό Εφετείο.

Ο νόμος, γνωστός ως SB4, δίνει τη δυνατότητα στην πολιτειακή αστυνομία, όπως και σε τοπικές αστυνομικές δυνάμεις να σταματούν και να συλλαμβάνουν άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό. Οι συλλήψεις μπορούν να γίνουν σχεδόν παντού· εξαιρούνται τα σχολεία, οι δομές υγείας και οι λατρευτικοί χώροι.

Βαρύτατες είναι οι ποινές για όσους συλλαμβάνονται να έχουν μπει στο Τέξας και μετά την απέλασή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ποινές φτάνουν ακόμη και σε κάθειρξη 20 ετών, ανάλογα με το ιστορικό του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις