Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει βρει στοιχεία ότι το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς σε όσους μεταφέρονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει βρει στοιχεία ότι το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς σε όσους μεταφέρονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα αφού χαρακτηρίζονται ψυχικά ασταθείς.
In Iran, a student harassed by her university’s morality police over her “improper” hijab didn’t back down. She turned her body into a protest, stripping to her underwear and marching through campus—defying a regime that constantly controls women’s bodies. Her act is a powerful… pic.twitter.com/76ekxSK7bI
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) November 2, 2024
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) χαρακτήρισε τη μεταφορά της φοιτήτριας σε ψυχιατρική κλινική ως «απαγωγή», λέγοντας ότι η μεταφορά αντιφρονούντων σε άσυλα αποτελεί συνήθη πρακτική φίμωσης.
«Οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία ως εργαλείο καταστολής της διαφωνίας, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ως ψυχικά ασταθείς προκειμένου να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Hadi Ghaemi, επικεφαλής του CHRI.
«Η μεταφορά ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν αποτελεί μόνο μια πράξη αυθαίρετης κράτησης αλλά και μια μορφή απαγωγής. Η πρακτική αυτή είναι μια κατάφωρα παράνομη κίνηση που απαξιώνει τους ακτιβιστές», συμπληρώνει.
Δεμένοι στα ψυχιατρεία
Σύμφωνα με το CHRI, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαδηλωτών και ακτιβιστών που συνελήφθησαν στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι.
Ο Σαμάν Γιασίν, γνωστός Κούρδος ράπερ και ανοιχτός επικριτής του καθεστώτος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Aminabad της Τεχεράνης.
Πηγή κοντά στον ράπερ περιέγραψε στον Guardian τα όσα βίωσε ο Γιασίν: «Ο Σαμάν ήταν δεμένος στο κρεβάτι του ψυχιατρικού κέντρου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Του χορήγησαν ηρεμιστικά σε μεγάλες δόσεις και παρά το γεγονός ότι ήταν αναίσθητος, παρέμενε δεμένος».
Επίσης, τον Οκτώβριο του 2023, η Roya Zakeri, μια νεαρή Ιρανή που βιντεοσκοπήθηκε να φωνάζει συνθήματα κατά του καθεστώτος, χαρακτηρίστηκε ψυχικά άρρωστη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και μεταφέρθηκε στην πτέρυγα γυναικών του ψυχιατρικού νοσοκομείου Razi. Άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειάς της είπαν στον Guardian ότι της έκαναν ενέσεις με υπνωτικά, της επιτέθηκαν σωματικά και της αλυσόδεσαν τα χέρια και τα πόδια.
«Να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή της»
«Όταν με ανέκριναν, με κατηγόρησαν ότι είμαι κατάσκοπος», είπε. «Ήθελαν να υπογράψω μια ομολογία στην οποία να δηλώνω ότι μετάνιωσα για τη διαμαρτυρία μου και ότι το έκανα επειδή ήμουν ψυχικά άρρωστη. Δεν την υπέγραψα… Μας κοροϊδεύουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων αναφέροντας τα παραδείγματα πρώην πολιτικών κρατουμένων που στάλθηκαν σε αυτά τα ψυχιατρεία, λέγοντάς μας “αν δεν μετανιώσεις για την πράξη διαμαρτυρίας σου, θα αντιμετωπίσεις την ίδια μοίρα”. Φοβάμαι ότι η φοιτήτρια βρίσκεται υπό φρικτές συνθήκες αυτή τη στιγμή και πρέπει να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή της», συμπλήρωσε.
«Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της επιλογής»
Φοιτήτρια μίλησε στον Guardian και είπε πως εμπνεύστηκε από την απόφαση της νεαρής να διαμαρτυρηθεί ημίγυμνη στο δρόμο.
«Αγωνιζόμαστε για να έχουμε την ελευθερία της επιλογής. Μας προκαλεί δέος η γενναιότητάς της. Αν ήταν στο χέρι του καθεστώτος, όλοι εμείς που διαμαρτυρόμαστε θα στιγματιζόμασταν ως ψυχικά ασθενείς», ανέφερε η Φαράχ, φοιτήτρια πανεπιστημίου της Τεχεράνης.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις