Οι Αρχές ενημέρωσαν τον αδερφό της πως υπέστη καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό

 

Μια Ιρανή ηλικίας 22 ετών νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, όπως ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μαχσά Αμινί επισκεπτόταν την ιρανική πρωτεύουσα μαζί με την οικογένειά της όταν την συνέλαβε αυτή η ειδική ομάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια μεταξύ άλλων να υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα.

Ο αδελφός της είπε στον ιστότοπο IranWire ότι ενώ την περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα, είδε ένα ασθενοφόρο να φεύγει, μεταφέροντας την αδελφή του στο νοσοκομείο. Τον ενημέρωσαν ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό και ότι είναι σε κώμα.

«Δεν είχαν περάσει ούτε δύο ώρες από τη σύλληψή της μέχρι τη μεταφορά της στο νοσοκομείο», είπε, δηλώνοντας αποφασισμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Δεν έχω τίποτα να χάσω. Δεν θα αφήσω τα πράγματα έτσι, χωρίς να διαμαρτυρηθώ», πρόσθεσε.

Η αστυνομία της Τεχεράνης στην ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι η Μαχσά Αμινί συνελήφθη μαζί με άλλες γυναίκες για να τους δώσουν «οδηγίες» για τον ενδυματολογικό κώδικα. «Αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα (…) και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, με τη συνεργασία της αστυνομίας και της υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ο “1500tasvir“, ένας λογαριασμός σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιρανική αστυνομία, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τη νεαρή γυναίκα, διασωληνωμένη, στο νοσοκομείο. «Η κατάσταση της Μαχσά Αμινί είναι ένα παράδειγμα σκόπιμου εγκλήματος. Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, υπό το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου για τη μαντίλα, είναι έγκλημα», κατήγγειλε ο ακτιβιστής για την ελευθερία της έκφρασης Χοσεΐν Ροναγί.

شیما بابایی
@shimababaeii
تصویری از #مهسا_امینی روی تخت بیمارستان.

Εικόνα

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση, το 1979, οι γυναίκες, Ιρανές και ξένες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με καλυμμένο το κεφάλι και το σώμα. Ο ζήλος των αρχών για την εφαρμογή του νόμου πάντως χαλάρωσε επί προεδρίας του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί και πολλές Ιρανές, στις μεγάλες πόλεις, αφήνουν να φαίνονται τα μαλλιά τους. Τους τελευταίους μήνες, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις της αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου.

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις