Οι κορώνες Ερντογάν κατά του Ισραήλ δίνουν και παίρνουν, ενώ ο ίδιος στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο «πατερούλης» των απανταχού μουσουλμάνων, κόπτεται για το Παλαιστινιακό.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένα λίαν ενδιαφέρον δημοσίευμα των ιρανικών, Tehran Times, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει την Τουρκία να έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του πολέμου, όποτε αυτό συμβεί, στη Γάζα. Ρόλο που, ως γνωστόν, ζητάει η Τουρκία, η οποία έχει προτείνει ακόμα και αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεών» της στη Λωρίδα της Γάζας.
Άραγε, ο Ερντογάν είναι σκληρός στα λόγια, και στο παρασκήνιο κάνει παζάρια με το Τελ Αβίβ και τους Άραβες; Μένει να φανεί. Στην παρούσα, πάντως, εντός του Ισραήλ επικρατεί άκρως εχθρική ατμόσφαιρα απέναντι στον Ερντογάν. Το ίδιο, τουλάχιστον λεκτικά, και στην Τουρκία έναντι του Ισραήλ.
Tehran Times: Ο ρόλος της Τουρκίας
Σύμφωνα με τους Tehran Times, λοιπόν, «η εκκαθάριση της Γάζας από τον πληθυσμό της, κυριαρχεί στην ατζέντα του Ισραήλ». Αναφερόμενη στην ιρανική εφημερίδα, Farhikhtegan, οι Tehran Times σημειώνουν ότι σύμφωνα με «καλά πληροφορημένες πηγές, η Farhikhtegan αποκάλυψε ορισμένα από τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα. Ειδικότερα, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ζώνες ελέγχου του πληθυσμού, να κατεδαφίσει ολοκληρωτικά το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ούτως ώστε να μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός της νότια».
Στη συνέχεια, αναφέρει η ιρανική εφημερίδα, «μετά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, το σχέδιο των Ισραηλινών είναι να ανοικοδομηθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Σε επιλεγμένα άτομα που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την αντίσταση, θα επιτραπεί να επιστρέψουν στη συγκεκριμένη ζώνη, η οποία θα έχει σημαντικά μειωμένο πληθυσμό. Αυτή η περιοχή, με ελεγχόμενο στη σύνθεσή του πληθυσμό, θα έχει νέες υποδομές και θα είναι αυτοδιοίκητη».
Ο λόγος που διατυπώνεται ένα τέτοιου είδους σχέδιο και όχι η ολική εκδίωξη των Παλαιστινίων από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας (αν και σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί πρόσφυγες) είναι «η αδυναμία μετεγκατάστασης του πληθυσμού της Γάζας στην έρημο του Σινά, στην Αίγυπτο». Ως γνωστόν, η Αίγυπτος αντιδρά, ενώ είναι βέβαιο πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το καθεστώς Σίσι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, τόσο εσωτερικά όσο και απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην διαμόρφωση αυτού του σχεδίου ελήφθησαν υπόψιν και «οι διαθέσεις του τοπικού πληθυσμού υπέρ τη Χαμάς και των ομάδων αντίστασης».
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις