«Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη» δηλώνει η 68χρονη Άνα Ομπρεγόν για τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε και την δείχνει με το νεογέννητο κοριτσάκι στην αγκαλιά – Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη  πρακτική στη χώρα

Πολλοί υπουργοί της ισπανικής κυβέρνησης επέκριναν σήμερα μια 68χρονη ηθοποιό της τηλεόρασης που, σύμφωνα με ένα κουτσομπολίστικο περιοδικό, υιοθέτησε ένα παιδί το οποίο γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υποκατάστατη μητρότητα είναι μια πρακτική που απαγορεύεται στην Ισπανία.

Η Άνα Ομπρεγόν, η οποία πρωταγωνιστούσε σε ισπανικές τηλεοπτικές σειρές στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000, εικονίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού ¡Hola! να κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έξω από ένα νοσοκομείο του Μαϊάμι, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Το ρεπορτάζ, που χαρακτηρίζεται «αποκλειστικό» και τιτλοφορείται «Άνα Ομπρεγόν, μητέρα ενός κοριτσιού μέσω παρένθετης μητρότητας», δεν επικαλείται την ηθοποιό, ούτε κάποια άλλη πηγή. Δεν διευκρινίζεται επίσης αν η παρένθετη μητέρα έλαβε κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα.

ana6278

Η ίδια η Ομπρεγόν ανάρτησε τη φωτογραφία του εξωφύλλου του περιοδικού στο Instagram, με τη λεζάντα: «Μας τσάκωσαν! Ένα φως γεμάτο αγάπη ήρθε στο σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. ΖΩ ΞΑΝΑ».

Το μοναδικό βιολογικό παιδί της Ομπρεγόν, ο γιος της Άλες Λέκιο, πέθανε από καρκίνο το 2020 σε ηλικία 27 ετών.

Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, απαγορεύουν κάθε είδος παρένθετης μητρότητας, ακόμη και την «αλτρουιστική», χωρίς δηλαδή την παροχή κάποιου χρηματικού ανταλλάγματος.

Το ρεπορτάζ για την Άνα Ομπρεγόν αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το θέμα στην Ισπανία, όπου τρεις υπουργοί την επέκριναν δημοσίως, αν και η ηθοποιός δεν παρανόμησε στη χώρα της αφού απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό.

«Είναι μια μορφή βίας σε βάρος των γυναικών» είπε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σαφής προκατάληψη» απέναντι στις γυναίκες που γίνονται παρένθετες μητέρες λόγω οικονομικής ανάγκης.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Προεδρίας Φελίξ Μπολάνιος και η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο. «Το σώμα της γυναίκας δεν μπορεί να αγοράζεται ή να νοικιάζεται για να ικανοποιεί τις επιθυμίες του καθενός», σχολίασε ο Μπολάνιος.

Η εμπορική υποκατάστατη μητρότητα είναι μια σύμβαση με την οποία μια γυναίκα συμφωνεί να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα παιδί για λογαριασμό άλλων, με οικονομικά ανταλλάγματα. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής την εξισώσουν με την εμπορία ανθρώπων και τα Ηνωμένα Έθνη την χαρακτηρίζουν «πώληση παιδιών υπό τη σκέπη της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής λένε ότι είναι ένας τρόπος ώστε, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, τα άτεκνα ζευγάρια αλλά και μεμονωμένα να αποκτήσουν οικογένεια έχοντας περισσότερη συμμετοχή στην κύηση, απ’ ό,τι στην παραδοσιακή υιοθεσία. Λόγω των περιορισμών στις χώρες τους, πολλοί αναγκάζονται συχνά να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες με πιο χαλαρή νομοθεσία ώστε να αποκτήσουν παιδί με αυτόν τον τρόπο.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιδιώξει να ασκούνται διώξεις σε όσους φεύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητρότητας. Πέρσι, με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις αμβλώσεις στην Ισπανία, απαγορεύτηκε η διαφήμιση κάθε μορφής παρένθετης μητρότητας. Τα γονεϊκά δικαιώματα αναγνωρίζονται μόνο αφού προηγηθεί διαδικασία νόμιμης υιοθεσίας του τέκνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις