Η επιλογή του πεδίου είναι σαφής: Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της μετά covid κρίσης που επιδεινώνεται από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στα ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού στην Ισπανία.
Μπορεί να μην είναι η σύγχρονη εκδοχή του Ρομπέν των Δασών, αλλά παρ’ όλα αυτά ο ισπανικός κρατικός προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε οριστικά από τη Γερουσία, βασίζεται στην ιδέα ότι -σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- η πιο σοφή επιλογή είναι να ζητηθεί μια επιπλέον προσπάθεια από τους πλουσιότερους για να δοθεί στους φτωχότερους μια ανάσα.
Ένα αποτέλεσμα που ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας Psoe-Podemos, πέτυχε χάρη στην υποστήριξη των Καταλανών και των Βάσκων ανεξάρτητων, προνομιούχων εταίρων σε αυτή τη νομοθετική περίοδο που πλησιάζει στο τέλος της: στην Ισπανία θα διεξαχθεί ψηφοφορία το επόμενο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Νοέμβριο, και με αυτόν τον ελιγμό ο Σάντσεθ ελπίζει να εξασφαλίσει στον εαυτό του μια περίοδο κοινωνικής ειρήνης και, φυσικά, επανεκλογή για μια νέα θητεία.
Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει δαπάνες ύψους 274 δισεκατομμυρίων ευρώ (η αύξηση είναι 10%) για την κάλυψη των μέτρων στήριξης των οικογενειών που είναι πιο ευάλωτες στη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος.
Μεταξύ των σημαντικότερων μέτρων στον τομέα αυτό συγκαταλέγονται η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, η επέκταση του μηνιαίου βοηθήματος των 100 ευρώ για μητέρες με παιδιά έως τριών ετών (το οποίο μέχρι σήμερα περιοριζόταν στις εργαζόμενες γυναίκες), η αύξηση του εισοδήματος του πολίτη κατά 8,5%, από την οποία θα επωφεληθούν 1,2 εκατομμύρια Ισπανοί, και 620 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των εξαρτώμενων ατόμων.
Ένα αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε μετά από μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ των αριστερών εταίρων του συνασπισμού, ιδίως χάρη στην πίεση του Podemos, το οποίο είχε ως στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών.
Ο ελιγμός της κυβέρνησης Σάντσεθ περιλαμβάνει επίσης αύξηση των συντάξεων, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία και επέκταση των δωρεάν τοπικών και περιφερειακών τρένων μέχρι το 2023.
Μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αλλά, κυρίως, με στόχο τη δίκαιη κατανομή του κόστους της κρίσης, ζητείται πρόσθετη συνεισφορά από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, τις ενεργειακές εταιρείες και τις μεγάλες περιουσίες.
Νέοι φόροι στα εξαιρετικά κέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες και οι ενεργειακοί κολοσσοί από την άνοδο των επιτοκίων και των τιμών των εμπορευμάτων. Ωστόσο, οι φόροι θα επιβληθούν επί των εσόδων και όχι επί των κερδών, όπως είχε υποτεθεί αρχικά.
Στην περίπτωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα επηρεάσουν το 4,8% του περιθωρίου τόκων και προμηθειών που θα κερδηθούν το 2023 και το 2024: οι φορολογικές αρχές αναμένουν να εισπράξουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια. Οι εταιρείες ενέργειας θα επιβαρύνονται με συντελεστή 1,2% επί του καθαρού κύκλου εργασιών, γεγονός που θα επιτρέψει στο κράτος να εισπράττει 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τέλος, υπάρχει ο φόρος αλληλεγγύης για τις μεγάλες περιουσίες, που ξεκινά από τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπονται τρία κλιμάκια: 1,7% μεταξύ τριών και πέντε εκατομμυρίων ευρώ, 2,1% μεταξύ πέντε και δέκα εκατομμυρίων και 3,5% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατομμυρίων. Η μόνη ελάφρυνση που προβλέπεται είναι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα δουν τον εταιρικό φόρο να μειώνεται από 25 σε 23%.
ieidiseis.gr
AP Photo
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις