«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν γνωρίζουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν», δήλωσε ο δικαστής
Όπως αναφέρει ο Guardian, διακτής Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, ο οποίος ασχολείται με εγκλήματα μίσους και διακρίσεις, ο οποίος προτείνει πως οι πλατφόρμες θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών σε περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους, ώστε ο νόμος να μπορεί να επιβάλει ψηφιακά περιοριστικά μέτρα.
Αφορμή για την πρόταση αυτή αποτελεί η δολοφονία του 11χρονου Ματέο την Κυριακή 18 Αυγούστου, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του σε ένα γήπεδο του Μοθεχόν της Ισπανίας, όταν δολοφονήθηκε από έναν κουκουλοφόρο άνδρα, ο οποίος τον μαχαίρωσε πάνω από 11 φορές. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας 20χρονος, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Ο ύποπτος βρισκόταν στην περιοχή του Τολέδο για να επισκεφθεί τον πατέρα του.
Ωστόσο, μετά το βάναυσο περιστατικό, εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδίδουν την επίθεση σε μετανάστες και ειδικότερα με τους λεγόμενους menas, ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ισπανία, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική.
Η περίπτωση του 2019 με έναν Youtuber στη Βαρκελώνη
Ο Αγκιλάρ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ότι αυτοί που προχωρούν σε ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο θα πρέπει να ταυτοποιούνται και ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναγκάζονται να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, εάν το ζητήσει η δικαιοσύνη.
Στις δηλώσεις του, ο δικαστής τοποθετήθηκε ρητά κατά του στιγματισμού κοινωνικών ομάδων, ενώ τόνισε πως «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν γνωρίζουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν και κυρίως αν η δικαιοσύνη θέλει να ξέρει ποιοι είναι».
Ο Αγκιλάρ επισήμανε μια περίπτωση το 2019, όταν ένας YouTuber στη Βαρκελώνη καταδικάστηκε σε 15 μήνες για την ανάρτηση ενός εξευτελιστικού βίντεο με έναν άστεγο. Του επιβλήθηκε να καταβάλει στο θύμα 20.000 ευρώ και παράλληλα του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το YouTube. «Τώρα είναι σημαντικό (αυτή η διαδικασία) να γίνει νομοθεσία», είπε, παρόλο που αναγνώρισε τη δυσκολία του να καταταχθεί η ρητορική μίσους στα εγκλήματα.
«Επιδημία» παραπληροφόρησης στην Ευρώπη
Σημειώνεται ότι ο Αγκιλάρ ήταν ο πρώτος δικαστής στην Ισπανία που εξασφάλισε καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Επρόκειτο για την επιβολή ποινής φυλάκισης 15 μηνών σε έναν άνδρα, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο στο X που φέρεται να έδειχνε ανήλικους μετανάστες να ξυλοκοπούν κάποιον στο Canet de Mar κοντά στη Βαρκελώνη. Αποδείχτηκε, ωστόσο, πως το βίντεο είχε γυριστεί στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ η Ισπανία δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει ένα ευρύ κύμα παραπληροφόρησης με αφορμή κάποιο έγκλημα. Πρόσφατα, μια επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της Βρετανίας, κατά την οποία τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους, στάθηκε η αιτία – όχι μόνο να διαδοθούν πολλές ψευδείς πληροφορίες αναφορικά με το περιστατικό – αλλά και να ξεσπάσουν πολλά επεισόδια αντιμεταναστευτικού χαρακτήρα σε όλη τη χώρα, σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα βίας που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις