Συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομικών στους δρόμους γύρω από το κτίριο της Κνεσέτ – Βαθαίνει η κρίση στη χώρα όπου αναμένεται να κηρυχθεί γενική απεργία.

Δεν λέει να κοπάσει το χάος που έχει προκαλέσει στο Ισραήλ το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε εχθές, Δευτέρα, από τη βουλή της χώρας και εντάσσεται στην ευρύτερη δικαστική μεταρρύθμιση που επιδιώκει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Guardian, γιατροί σε ολόκληρο το Ισραήλ κατεβαίνουν σήμερα σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που τους τελευταίους μήνες έχει διχάσει την κοινωνία της χώρας και έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αυτός αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις αν τις κρίνει «παράλογες».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και αποχώρησαν από την ολομέλεια της Κνεσέτ φωνάζοντας «Ντροπή». Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του κύριου συνδικάτου του δημόσιου τομέα του Ισραήλ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους συνδικάτων για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κήρυξης γενικής απεργίας.

Ο Ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος, που φέρεται να εκπροσωπεί περίπου το 95% των γιατρών, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει 24ωρη διαμαρτυρία, με εξαίρεση την ιατρική περίθαλψη στην Ιερουσαλήμ και τις παροχές φροντίδας έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα είχε παραγματοποιήσει μια σύντομη απεργία ως προειδοποίηση, υποστηρίζοντας ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θα «καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης». Στη σημερινή απεργία πρόκειται να συμμετάσχουν το 73% των ασκουμένων ιατρών, σύμφωνα με τον δικό τους οργανισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο υπουργός Υγείας της χώρας Μοσέ Άρμπελ πρόκειται να ζητήσει με ασφαλιστικά μέτρα να κριθεί παράνομη η απεργία για να αποτρέψει τη διεξαγωγή της.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνουν τις κινητοποιήσεις των γιατρών, την απειλή γενικής απεργίας και την πιθανή άρνηση 10.000 έφεδρων στρατιωτικών να παρουσιαστούν για να αναλάβουν υπηρεσία, δείχνουν να ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην κρίση που ταλανίζει το Ισραήλ εδώ και αρκετούς μήνες.

Εχθές το βράδυ, οι δρόμοι γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Ιερουσαλήμ πλημμύρισαν με περίπου 20.000 διαδηλωτές που κυμάτιζαν σημαίες και φώναζαν οργισμένα συνθήματα όπως «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ». Στους τοίχους και του φράχτες της γύρω περιοχής είχαν τοποθετηθεί από τους διαδηλωτές αμέτρητα αυτοκόλλητα που έγραφαν «δεν θα υπηρετήσουμε έναν δικτάτορα», «δημοκρατία ή εξέγερση» και «σώστε το Ισραήλ από τον Νετανιάχου».

Η αστυνομία χρησιμοποίησε «κανόνια νερού» και χημικά για να διαλύσει το πλήθος που είχε κλείσει ορισμένους δρόμους και είχε ανάψει φωτιές, ενώ εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις έκλεισαν τις πόρτες τους ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές. Έχουν γίνει τουλάχιστον 19 συλλήψεις.

«Οδεύουμε προς τη δικτατορία», δήλωσε σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ένας από τους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ, ονόματι Ντάνι Κίμελ. «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται. Είναι δικαίωμά τους».

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν επίσης στο κέντρο του Τελ Αβίβ – το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες. Έλαβαν χώρα συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, και τουλάχιστον 8 άτομα συνελήφθησαν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν οδηγό που χτύπησε μια ομάδα διαδηλωτών στο κεντρικό Ισραήλ, τραυματίζοντας τρία άτομα.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την έγκριση του μέτρου που θεωρείται «κλειδί» για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είναι λυπηρό που η σημερινή έγκριση δόθηκε με τόσο ισχνή πλειοψηφία», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, στην ανακοίνωσή της, με την οποία επαναλαμβάνει την προτροπή της Ουάσινγκτον προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώξει «ευρύτερη συναίνεση» στο θέμα αυτό. «Ως φίλος του Ισραήλ, εδώ και πολλά χρόνια, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε, δημοσίως και σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι οι μεγάλες αλλαγές σε μια δημοκρατία, προκειμένου να έχουν διάρκεια, πρέπει να συγκεντρώνουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τον νέο νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπιντ έκανε λόγο για «καταστροφή της ισραηλινής δημοκρατίας».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν εμφανίστηκε απτόητος από τις διαμαρτυρίες. «Κάναμε ένα πρώτο βήμα στην ιστορική, σημαντική διαδικασία διόρθωσης του δικαστικού συστήματος και αποκατάστασης των εξουσιών που είχαν αρπάξει από την κυβέρνηση και την Κνεσέτ», είπε σε μια ομιλία του, όπου εμφανίστηκε να αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις