Μια αξιολόγηση της CIA που κυκλοφόρησε μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πιθανόν κρίνει ότι μπορεί να «ξεφύγει» χωρίς να καθορίσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο, αγνοώντας τις πιέσεις από την Ουάσινγκτον, αλλά και από το εσωτερικό της κυβέρνησής του, που ζητούν τερματισμό της σύγκρουσης με την Χαμάς, στην Γάζα, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο Νετανιάχου «πιθανότατα πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και να αποτρέψει τις αποστασίες» από τη δεξιά πτέρυγα του συνασπισμού του, συζητώντας το μέλλον της Γάζας με «ασαφείς όρους», αναφέρεται στην έκθεση της 3ης Ιουνίου, την οποία εξέτασε το CNN.

Η εκτίμηση της CIA, που έρχεται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα, αποτελεί μία από τις πιο ενημερωμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τη νοοτροπία του Νετανιάχου που έχει κυκλοφορήσει μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την εσωτερική αναφορά.

Εμφανίζεται μάλιστα εν μέσω μιας σαφούς αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει το Ισραήλ: Λιγότερο ως αξιόπιστο εταίρο και περισσότερο ως μια απρόβλεπτη ξένη κυβέρνηση που πρέπει να αναλυθεί και να κατανοηθεί. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ρεπορτάζ του CNN.

Τι επιδιώκει ο Νετανιάχου

Η αξιολόγηση υπογραμμίζει πώς ο Ισραηλινός ηγέτης αψηφά την πίεση από μέλη της ίδιας του της κυβέρνησης και της κυβέρνησης Μπάιντεν που του ζητούν να ορίσει μια «τελική κατάσταση» (ένα τελικό καθεστώς) για τη Γάζα και προειδοποιεί ότι αυτό που ο Νετανιάχου έχει πει δημοσίως είναι πιθανότατα αλήθεια: ότι θα εμπλακεί σοβαρά σε μεταπολεμικά ζητήματα, μόνο αφού ικανοποιήσει «αυτό που θεωρεί ως βασικά σημεία αναφοράς για την ασφάλεια, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, αυτά «τα σημεία αναφοράς για την ασφάλεια» περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση «σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» -κάτι που οι αναλυτές έχουν πει ότι είναι σκόπιμα ασαφές- καθώς και την εξάλειψη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ.

Ο Deif είναι ο διοικητής των Ταξιαρχιών Qassam και, ως ανώτερος διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, πιστεύεται ότι συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να στοχοποιήσει τον Deif πολλές φορές στο παρελθόν και παρόλο που έχει τραυματιστεί, πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανός.  Η αναφορά αυτή συνάδει με όσα έχουν μεταδώσει το CNN και άλλα ΜΜΕ έπειτα από την ανακοίνωση της πρότασης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια τριμερή ειρηνευτική συμφωνία, πρόταση την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε στο Ισραήλ.

Η ανάλυση της CIA έρχεται επίσης την ώρα που ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ουίλιαμ Μπερνς, συναντώνται με βασικούς διαμεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή των διαπραγματεύσεων.  Ο Μπερνς ήταν ο κύριος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για μια πιθανή συμφωνία.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει δημοσίως τη συμφωνία ως ισραηλινή πρόταση και έχουν δηλώσει ότι περιμένουν από τη Χαμάς να εγκρίνει τους όρους. Όμως το Ισραήλ ήταν στην καλύτερη περίπτωση χλιαρό ως προς την πρόταση. Κατ’ ιδίαν, οι αξιωματούχοι έχουν εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει τη δυσκολία να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Οι σχέσεις Μπάιντεν – Νετανιάχου

Η σχέση μεταξύ του Μπάιντεν και του Νετανιάχου – ενός ηγέτη τον οποίο ο πρόεδρος κάποτε ισχυρίστηκε ότι «αγαπά» – έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα έχει αυξηθεί από τις ισραηλινές επχειρήσειςτου Ισραήλ. Ο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν γίνει όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στον Νετανιάχου δημοσίως.

Αν και αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση ήταν βαθιά απρόθυμη να συζητήσει δημοσίως την ισραηλινή πολιτική, οι αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες δεν αποφεύγουν τυις ειλικρινείς εκτιμήσεις για τα κίνητρα του Νετανιάχου.

«Υπάρχει κάθε λόγος για τους ανθρώπους να βγάλουν [το] συμπέρασμα» ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για το δικό του πολιτικό όφελος, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη στο περιοδικό TIME αυτή την εβδομάδα.

Σε μια πρώιμη και σκληρή στιγμή τον Μάρτιο, η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε δημοσίως ότι εκτιμούσε πως η «βιωσιμότητα του Νετανιάχου ως ηγέτη» ήταν «σε κίνδυνο», επισημαίνοντας τη δυσπιστία του κοινού για την ικανότητα του πρωθυπουργού να κυβερνήσει και προβλέποντας «μεγάλες διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτησή του και νέες εκλογές».

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρά ερωτήματα για τις αποτυχίες του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών που οδήγησαν στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αντιμετωπίζει επίσης βαθιές διαιρέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Ακόμη και εν μέσω σκληρής πίεσης από τον Μπάιντεν να τερματίσει τον πόλεμο, αντιμετωπίζει εξίσου έντονες πιέσεις από δεξιούς αξιωματούχους του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του να συνεχίσει να πολεμά.

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Η ανάλυση της CIA υπογραμμίζει ότι, στο εσωτερικό του Ισραήλ, δεν υπάρχει συναίνεση για το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, υποδεικνύοντας τις διαφορετικές απόψεις κάθε υπουργού για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση, στην περιοχζή για την οποία, θεωρητικά, την ευθύνη έχει η Χαμάς.

Ο Νετανιάχου, για παράδειγμα, εμφανίζεται σε ένα σημείωμα να «προτιμά έναν συνασπισμό μετριοπαθών αραβικών κρατών για την διακυβέρνηση της Γάζας με ενδεχόμενη συμμετοχή» άλλων ηγετών.

Άλλοι ισραηλινοί ηγέτες εμφανίζονται να έχουν διάφορες απόψεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση που είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτές που αποδίδονται στον Νετανιάχου.

Συνολικά, η ανάλυση καταδεικνύει πώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ παραμένει βαθιά διχασμένη σε διάφορα κρίσιμα μεταπολεμικά ζητήματα. Έτσι ευθυγραμμίζεται με το ευρύτερο συμπέρασμα της CIA ότι η έλλειψη ενότητας μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του Νετανιάχου θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του προς οποιαδήποτε πίεση να καθορίσει ένα σχέδιο για τη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης.

«Η κύρια διαφωνία μου με τον Νετανιάχου είναι, τι θα συμβεί μετά το τέλος της Γάζας». δήλωσε ο Μπάιντεν στο TIME. “Σε τι θα επιστρέψει; Θα επιστρέψουν οι ισραηλινές δυνάμεις;”

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις