Ισραήλ: Ο ακροδεξιός Μπεν-Γκβιρ θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας  

21

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του ισραηλινού εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε την πρώτη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ανακοίνωσε σήμερα το Λικούντ.

Η συμφωνία, η οποία πάντως δεν αρκεί για να σχηματισθεί μια πλήρης και οριστική νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δίνει στον Μπεν-Γκβιρ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και μία έδρα στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

«Κάναμε απόψε ένα μεγάλο βήμα προς μια πλήρη συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού, προς το σχηματισμό μιας πλήρως, πλήρως δεξιάς κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπεν-Γκβιρ.

Το Λικούντ του Νετανιάχου και τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα, που είναι σύμμαχοι του, κέρδισαν ξεκάθαρη νίκη στις ισραηλινές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, βάζοντας τέλος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικής αστάθειας. Οι προσπάθειές του να σχηματίσει γρήγορα μια κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ωστόσο εμπόδια, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ενδεχόμενους εταίρους σ’ ένα συνασπισμό καθυστερούν.

Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί φαίνεται ότι θα είναι η πιο δεξιά που είχε ποτέ το Ισραήλ, κάτι που θα αναγκάσει τον Νετανιάχου να ισορροπεί διπλωματικά ανάμεσα στο συνασπισμό του και τους δυτικούς συμμάχους του.

Το 2007 ο Μπεν-Γκβιρ είχε καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού εναντίον των Αράβων και για υποστήριξη της τρομοκρατίας, καθώς και για ακτιβισμό κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Ο ίδιος λέει πως δεν υποστηρίζει πλέον την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων, αλλά μόνο αυτών τους οποίους θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες.

Έποικος που ζει στη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέχει από τον πόλεμο του 1967, ο Μπεν-Γκβιρ αντιτίθεται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εβραίοι πρέπει να προσεύχονται σ’ έναν ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ που αποτελεί εστία συγκρούσεων, καθώς ήταν η τοποθεσία αρχαίων εβραϊκών ναών, αλλά σήμερα βρίσκεται εκεί το τζαμί αλ-Άκσα.

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like