Ισραήλ: Προειδοποίηση στρατιωτικής γενικής εισαγγελέως σε Νετανιάχου για υπονόμευση ανεξαρτησίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου  

30

Η στρατιωτική γενική εισαγγελέας του Ισραήλ Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι, κορυφαία αξιωματούχος της ισραηλινής στρατιωτικής δικαιοσύνης, απηύθυνε προειδοποίηση για τα μέτρα που θα υπονομεύσουν την ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, διατυπώνοντας την πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα δημόσια κριτική κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Νετανιάχου για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα χάσει ένα από τα βασικά στηρίγματα σε διεθνή νομικά θέματα κατά την ομιλία της στον δικηγορικό σύλλογο του Τελ Αβίβ.

«Οι προσπάθειες για την διεθνή νομιμοποίηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ ωφελούνται σημαντικά από την αύρα, την προστασία που τους παρέχει το δικαστικό σύστημα, ιδιαίτερα το επαγγελματικό και ανεξάρτητο καθεστώς του Ανωτάτου Δικαστηρίου», δήλωσε η Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι.

«Μέτρα που μπορούν να βλάψουν, ή να θεωρηθεί ότι βλάπτουν, την ανεξαρτησία, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, μπορεί να διαλύσουν την αύρα με την οποία αυτό περιβάλλει τον στρατό και να βλάψουν τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».

Αποστολή του Σώματος του Στρατιωτικού Γενικού Εισαγγελέα είναι η διατήρηση της έννομης τάξης στις τάξεις του στρατού και περιλαμβάνει υπηρεσία διεθνούς δικαίου που συμβουλεύει τον ισραηλινό στρατό για το δίκαιο του πολέμου.

Η Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι πρόσθεσε κατά την ομιλία της ότι ο στρατός έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα που προβλέπονται από την δικαστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επικρίσεις για την νομιμότητα των ενεργειών του στην από δεκαετίες διένεξή του με τους Παλαιστίνιους.

Η εθνικιστική-θρησκευτική κυβέρνηση συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε τον Ιανουάριο μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προκαλώντας ανησυχίες για την υγεία της δημοκρατίας του Ισραήλ που οδήγησαν στην εκδήλωση διεθνών αντιδράσεων και πρωτοφανούς κινήματος διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της χώρας που επεκτάθηκε και στον ισραηλινό στρατό.

Εκτοτε, ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο έχουν απαλειφθεί και ότι θα επιδιώξει ευρεία συναίνεση για την εισαγωγή οποιωνδήποτε μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ισχυρίζεται ότι στόχο έχουν την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στην δικαστική, την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία, με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί «πολιτικοποιημένο» και υπερβολικά επεμβατικό, υπέρ του Κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής εναντίον του απόφασης.

Στο Ισραήλ, αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου σειρά προσφυγών βουλευτών και οργανώσεων κατά μέτρων της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο και περιορίζει την δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στον έλεγχο των κυβερνητικών αποφάσεων.

Πρόκειται για την ρύθμιση του νομοσχεδίου, η οποία περιορίζει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει αποφάσεις της κυβέρνησης μέσω της ρήτρας για τον «εύλογο χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η ρήτρα αυτή ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αριέ Ντέρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για φορολογική απάτη, έπειτα από παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like