Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ παρέχουν πληροφορίες σε ακροδεξιές οργανώσεις ισραηλινών πολιτών, ώστε αυτοί να σαμποτάρουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζας, με μπλόκα και βανδαλισμούς, στα καραβάνια που μεταφέρουν τις ζωτικής σημασίας προμήθειες για τους ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι πληροφορίες, που δίνονται από ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς, αφορούν στην τοποθεσία των φορτηγών, ενώ στη συνέχεια τα μπλόκα και οι λεηλασίες πραγματοποιούνται με την ανοχή των παρευρισκόμενων δυνάμεων ασφαλείας.
Τη ροή των πληροφοριών επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί στο μπλοκάρισμα των φορτηγών, υποστηρίζοντας, όπως και άλλοι ομοϊδεάτες του, πως η βοήθεια δεν πηγαίνει στους Παλαιστίνιους που την έχουν ανάγκη, αλλά στη Χαμάς. Οι ακροδεξιοί μάλιστα κατηγορούν και την ισραηλινή κυβέρνηση πως δίνει «δώρα» στον εχθρό.
«Όταν η αποστολή ενός αστυνομικού ή στρατιώτη υποτίθεται ότι προστατεύει τους Ισραηλινούς και αντ’ αυτού στέλνεται για να προστατεύσει τις νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας – γνωρίζοντας ότι θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς – δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αυτούς ή τους πολίτες που παρατηρούν τα φορτηγά που περνούν από τις πόλεις τους ότι παρέχουν πληροφορίες σε ομάδες που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη βοήθεια. Ναι, ορισμένες από τις πληροφορίες μας προέρχονται από μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων», δήλωσε η Ρέιτσελ Τουίτου, εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας Tzav 9, που εμποδίζει συχνά τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Σκοπός μας είναι να τονίσουμε ότι η τροφοδοσία του εχθρού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Χαμάς, ειδικά σε περίοδο πολέμου, είναι ανήθικη», είπε η Τουίτου και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ παραδίδει αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα. Και το 80% του πληθυσμού συμφωνεί με τη στάση μας». Αναπαράγοντας μια ακόμη θεωρία, η οποία απορρίπτεται από όλες τις πλευρές και τους διεθνείς οργανισμούς, που εμπλέκονται στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Τουίτου ισχυρίστηκε πως «η Χαμάς πουλάει αυτή τη βοήθεια σε πολίτες, η οποία προορίζεται να διανεμηθεί δωρεάν. Θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι να αποδείξουν ότι φτάνει στους αμάχους».
Παλαιστίνιοι οδηγοί φορτηγών που παραδίδουν βοήθεια στη Γάζα περιέγραψαν στον Guardian «βάρβαρες» σκηνές μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα οχήματά τους , υποστηρίζοντας ότι Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τη συνοδεία δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν.
Το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως όλο και περισσότερο βίντεο από ακροδεξιούς Ισραηλινούς εποίκους να μπλοκάρουν και να βανδαλίζουν φορτηγά στο σημείο ελέγχου Ταρκούμιγια, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν ακόμη και εμπρησμοί φορτηγών. Ένα από τα βίντεο, στο οποίο οι ισραηλινοί εμφανίζονται να πετούν προμήθειες στο έδαφος, προκάλεσε και την αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά».
Ο 26χρονος Γιαζίντ Αλ Ζούμπι, ένας Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα στο σημείο ελέγχου Ταρκούμιγια, είπε: «Υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των εποίκων και του στρατού. Είμαστε συγκλονισμένοι και έκπληκτοι που ο στρατός δεν μας παρείχε καμία προστασία. Ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν τι γινόταν. Ο στρατός ήταν στην υπηρεσία των εποίκων».
Πλάνα από το περιστατικό που εξασφάλισε ο Guardian φαίνεται να δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να συνοδεύουν τη συνοδεία, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα εναντίον των εποίκων.
Μηνύματα που είδε ο Guardian επιβεβαιώνουν την αγαστή συνεργασία μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και εποίκων για την παρεμπόδιση ή και καταστροφή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακροδεξιοί ακτιβιστές ειδοποίησαν μα μαζική αποστολή μηνύματος ότι «θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή των φορτηγών από στρατιώτες και αστυνομικούς». Σε άλλο μήνυμα, που διανεμήθηκε μέσω του WhatsApp, ένα μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης έγραψε: «Έλαβα πληροφορίες από έναν αξιωματικό του IDF ότι φέρνουν τα φορτηγά μπροστά από την Όφρα [έναν οικισμό] στο Μπιτίν [ένα παλαιστινιακό χωριό]».
«Όταν λαμβάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης για μια συνοδεία φορτηγών», λέει το πρώτο μήνυμα, «η ομάδα ανοίγει για συζήτηση. Όταν συμβεί αυτό, να στέλνετε μόνο μηνύματα που σχετίζονται με τον αποκλεισμό, όπως τοποθεσίες, φωτογραφίες, πληροφορίες και σημεία στάθμευσης».
Η Σαπίρ Σλούζκερ Αμράν, μια ισραηλινή δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να επισκεφτεί το σημείο ελέγχου στην Ταρκούμιγια για να τεκμηριώσει τις ενέργειες των εποίκων και να αποτρέψει τη λεηλασία της βοήθειας, είπε ότι ξυλοκοπήθηκε και χαστουκίστηκε από έναν έποικο, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που βρίσκονταν στο σημείο, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την επίθεση.
«Οι έποικοι είχαν όπλα και μαχαίρια», δήλωσε στον Guardian και πρόσθεσε: «Ζήτησα από τους στρατιώτες του IDF να τους σταματήσουν καθώς αυτό που έκαναν ήταν παράνομο, αλλά μου ζήτησαν να αποχωρήσω. Κάποια στιγμή, καθώς προσπαθούσα να αποτρέψω τον βανδαλισμό ενός φορτηγού βοήθειας, ένας άποικος με χαστούκισε πολύ δυνατά και έφυγε. Τον τράβηξα βίντεο και τον έβγαλα φωτογραφίες. Πήγα στην αστυνομία και τους ρώτησα ότι χρειαζόμουν τη βοήθειά τους καθώς ήθελα να κινηθώ νομικά εναντίον του άνδρα. Και πάλι μου ζήτησαν να φύγω. Οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν ελεύθερο τον άνδρα που μου επιτέθηκε να βανδαλίσει τα φορτηγά».
Σημειώνεται πως ακροδεξιοί έποικοι έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και για τον διωγμό παλαιστίνιων από διάφορα χωριά στη Δυτική Όχθη, στα οποία εισβάλλουν ακόμη και με όπλα και τρομοκρατούν τους ντόπιους πληθυσμούς. Ακολούθως αυτές οι περιοχές συχνά μετατρέπονται σε ισραηλινές συνοικίες με την εγκατάσταση εποίκων. Επίσημα – και παραδοσιακά – η ισραηλινή κυβέρνηση διαψεύδει τη σχέση των ακροδεξιών με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σε μια δήλωση, ο Νιρ Ντινάρ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς τύπου του Ισραηλινού Στρατού, απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους», τους οποίους «ακούει για πρώτη φορά». Όπως είπε, η αστυνομία διερευνά τα περιστατικά που σχετίζονται με μπλόκα και λεηλασίες αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας και ο ισραηλινός στρατός «εργάζεται για να αποτρέψει τέτοιου είδους γεγονότα».
Πάντως, την Κυριακή ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πρότεινε η ίδια η κυβέρνηση να σταματάει τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αντί να το κάνουν οι οργανώσεις. «Είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα και είμαι υπέρ της ελεύθερης διαμαρτυρίας. Τους επιτρέπεται να διαδηλώνουν», ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Είμαι εναντίον να λεηλατούμε και να καίμε φορτηγά… Θα πρέπει να είναι το υπουργικό συμβούλιο που θα τα σταματήσει».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις