Η δημοκρατική Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα της στο Παρίσι, αναμένοντας με κομμένη την ανάσα τα αποτέλεσμα των ιστορικών γαλλικών εκλογών της Κυριακής.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Άκρα Δεξιά των Λεπέν και Μπαρντελά βρίσκεται μια ανάσα πριν την εξουσία, για πρώτη φορά από το 1940. Μόνο εμπόδιο στο δρόμο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, του Κομμουνιστικού Κόμματος, των Οικολόγων και άλλων προοδευτικών κομμάτων και οργανώσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συντονισμένη προπαγανδιστική προσπάθεια για να παρουσιαστεί το κόμμα της Λεπέν ως πιο μετριοπαθές από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η Carine Fouteau όμως στο κεντρικό άρθρο του υποδειγματικού δημοσιογραφικού site Mediapart.fr μάς υπενθυμίζει τι είναι ακριβώς το κόμμα της Λεπέν: «Αυτό το κόμμα που ιδρύθηκε από νεοφασίστες και συνεργάτες των Ναζί το 1972 δεν απαρνήθηκε ποτέ την αντιδραστική ιδεολογική του μήτρα, σε πλήρη ρήξη με την αρχή της ισότητας όλων ενώπιον του Νόμου, που κατοχυρώνεται στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος και γύρω από την οποία οικοδομήθηκε η χώρα μας από Επανάσταση του 1789».

Οι δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos δίνει:

  • 36% στην Λεπέν και το τμήμα της παραδοσιακής Δεξιάς που συνεργάζεται μαζί της,
  • 29% στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο,
  • 19,5% στο κεντρώο «Μαζί» του Μακρόν,
  • 8% στους Ρεπουμπλικάνους (Δεξιά).

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων. Οι 577 εκλογικές περιφέρειες είναι μονοεδρικές και δικαίωμα παρουσίας στον β γύρο έχουν οι λίστες που ξεπερνούν το 12,5%. Στον δεύτερο γύρο μπορούν να συμμετάσχουν δύο ή τρεις υποψήφιοι, κάτι που δίνει την ευκαιρία σύναψης συμμαχιών μεταξύ των υποψηφίων του πρώτου γύρου.
Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για τον δεύτερο γύρο. Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο διακεκριμένος μεταφραστής Πάνος Αγγελόπουλος που ζει στο Παρίσι, «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι η μόνη δύναμη που δήλωσε ότι στον β γύρο θα στηρίξει κάθε υποψηφιότητα ενάντια στην Εθνική Συσπείρωση».

Ο τυχοδιωκτισμός Μακρόν

Τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει στο σημερινό σημείο, αν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ δεν είχε τη φαεινή ιδέα να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση μετά τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές η λίστα της Λεπέν και του πουλέν της Μπαρντελά είχε πάρει 31,37% ενώ το κόμμα του Μακρόν συνετρίβη με 14,60%.

Ο Μακρόν πίστεψε ότι με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα γινόταν κύριος του πολιτικού παιχνιδιού και τελικά οδηγείται σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Το πρόβλημα είναι ότι ο τυχοδιωκτισμός του δεν είναι μόνο αυτοκαταστροφικός, αλλά θέτει σε πρωτοφανή κίνδυνο τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μεγαλύτερη πολιτική ανευθυνότητα από έναν ηγέτη μιας μεγάλης χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.

Ιστορικό δίλημμα

Ο ανταποκριτής της Liberation στην Αθήνα Φαμπιέν Περιέ σε σχόλιό του στο Dnews έθεσε το δίλημμα των αυριανών γαλλικών εκλογών: «Οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές. Θα σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής, είτε προς την πιο ακραία αντίδραση, είτε προς μια προοδευτική απόπειρα. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της εσπευσμένης προκήρυξής τους, δεν προηγήθηκε αυτών των εκλογών μια εκστρατεία που να επιτρέπει μια υγιή και εις βάθος συζήτηση αντάξια των διακυβευμάτων τους. Ενώ η Ακροδεξιά αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε το ρίσκο να εμπιστευτεί τα κλειδιά της εξουσίας σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Αφού βοήθησε να κανονικοποιηθεί ο ακροδεξιός λόγος, τώρα κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ της Ακροδεξιάς και του Νέου Λαϊκού Μετώπου».

Ο Φαμπιέν Περιέ προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά είναι συνεπής με την προηγούμενη πολιτική του. Κάθε φορά που δεχόταν κριτική, ο Μακρόν παρέμενε κωφός και τυφλός στις διαμαρτυρίες του πληθυσμού. Εμφανιζόταν αυταρχικός και απαξιωτικός. Το πρόβλημα είναι ότι δεν παίζει μόνο με τη θέση του, με το μέλλον του, αλλά με μια χώρα, το μέλλον της και τη συνοχή της Ευρώπης».

Τα δύο σενάρια

Το Dnews συνομίλησε επίσης με τον συγγραφέα και ακτιβιστή Κριστόφ Αγκτιτόν τόσο για το πώς εκτυλίχτηκαν τα τελευταία γεγονότα όσο και για το ποια είναι τα σενάρια για το βράδυ της Κυριακής. «Παραδοσιακά η Άκρα Δεξιά στην Γαλλία είχε δύο βασικά στοιχεία: Τον ρατσισμό και τον αυταρχισμό από τη μια μεριά, και από την άλλη την αντίθεση την κοινωνική ατζέντα της Αριστεράς, των συνδικάτων και των κινημάτων», μάς είπε ο Αγκιτόν. Και προσέθεσε: «Τα τελευταία 10 χρόνια η Ακροδεξιά έκανε όμως στροφή. Διατήρησε την ρατσιστική και αυταρχική ατζέντα της, αλλά υποστήριξε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς και μικρότερα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Συνεχίζει βέβαια να υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα της στροφής της είναι να διευρυνθεί η κοινωνική υποστήριξή προς την Λεπέν. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 50% των εργατών και των 40% των υπαλλήλων ψηφίζουν την Εθνική Συσπείρωση. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου η Λεπέν εγκατέλειψε τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων, τα οποία υποσχόταν».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Αγκιτόν σημείωσε: «Ο Μακρόν εκτιμούσε τελείως λανθασμένα ότι θα δίχαζε τόσο την Αριστερά όσο και τη Δεξιά, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολωτικό δίπολο με τη Λεπέν. Τελικά αυτό δεν συνέβη. Η Αριστερά κατάφερε να ενωθεί γρήγορα, δημιουργώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ενώ η Δεξιά όντως διασπάστηκε, αλλά η διάσπαση κατευθύνθηκε προς την Λεπέν. Μετά την ανόητη κίνησή του ο Μακρόν βρέθηκε απομονωμένος. Ακόμα και οι βουλευτές του κόμματός του στα προεκλογικά φυλλάδια τους δεν βάζουν τη φωτογραφία του, προκειμένου να αποστασιοποιηθούν».

Σε ό,τι αφορά ο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο Αγκιτόν εκτιμά ότι «η δυναμική του αυξάνεται από την ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων. Στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις πριν 15 μέρες συμμετείχαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι».

Ο Κριστόφ Αγκιτόν θεωρεί ότι δύο είναι τα σενάρια για τη νέα σύνθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το πρώτο είναι να κερδίσει η Ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία. «Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή», τονίζει. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μια Εθνοσυνέλευση τριχοτομημένη ανάμεσα στη Λεπέν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και το κόμμα του Μακρόν. «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία», εκτιμά ο Αγκιτόν.

dnews.gr

Φωτογραφία: EPA/CHRISTOPHE ENA

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις