Η αγωγή της Μελόνι για δυσφήμιση αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε τη δημοσιογράφο Τζούλια Κορτέζε να καταβάλει αποζημίωση 5.000 ευρώ στην Τζόρτζια Μελόνι, επειδή αναφέρθηκε υποτιμητικά, κάνοντας body shaming, στο σώμα της ιταλίδας Πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρει ο Guardian, στην Κορτέζε, μια 36χρονη δημοσιογράφο από το Μιλάνο, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 1.200 ευρώ με αναστολή για το περιστατικό, το οποίο συνέβη τον Οκτώβριο του 2021, ένα χρόνο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της Μελόνι.

Η ένταση μεταξύ τους ξεκίνησε όταν η Κορτέζε μοιράστηκε στο Twitter μια παραποιημένη φωτογραφία της Μελόνι μαζί με τον Μπενίτο Μουσολίνι. Η Μελόνι απάντησε χαρακτηρίζοντας την εικόνα «μοναδικής σοβαρότητας» και έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να κινηθεί νομικά. Η Κορτέζε αθωώθηκε για εκείνο το tweet που συνέκρινε τη Μελόνι με τον Μουσολίνι, αλλά κρίθηκε ένοχη για δυσφήμιση για δύο επόμενα tweets που θεωρήθηκαν «body shaming».

«Αυτό που δημιούργησες στη σελίδα σου στο Facebook σε χαρακτηρίζει ως αυτό που είσαι: μια μικρή γυναίκα» έγραψε αρχικά η Κορτέζε, και συνέχισε: «Δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,2 μέτρα ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω».

Η Κορτέζε εξέφρασε την απογοήτευσή της για την καταδίκη της για μια «αστεία φράση», νιώθοντας στοχοποιημένη και περιορισμένη στη δημοσιογραφική της ελευθερία. Δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, επικαλούμενη το πιθανό κόστος και την αβεβαιότητα του αποτελέσματος.

Ο δικηγόρος της Μελόνι δήλωσε ότι τα 5.000 ευρώ θα δοθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα μόλις επικυρωθεί η τελική απόφαση και καταβληθούν τα χρήματα. Η Μελόνι έχει ύψος 1,63 μ., σύμφωνα με διάφορα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που η Μελόνι κινείται νομικά εναντίον δημοσιογράφου ή κάποιου ατόμου που την έκρινε. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνησή της έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στρατηγικά αγωγές δυσφήμισης για να φιμώσει δημοσιογράφους και προσωπικότητες της διανόησης. Για παράδειγμα, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέας και δημοσιογράφος που χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία και το ερευνητικό ρεπορτάζ για να μιλήσει για την οικονομική πραγματικότητα της επικράτειας και των επιχειρήσεων του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, όπως στο διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο του «Γόμορρα», τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1.000 ευρώ επειδή αποκάλεσε τη Μελόνι «μπάσταρδη» για τις μεταναστευτικές πολιτικές της σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2020.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις