Να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να ενισχύσει τους κλάδους, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται περισσότερο, γιατί διαφορετικά, όταν θα τελειώσει η πανδημία, δεν θα έχει μείνει κανείς όρθιος, καλεί την Πολιτεία ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ υπογράμμισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Όπως ανέφερε, στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν σήμερα πραγματική πρόσβαση 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Στο κρατικό σύστημα στήριξης, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, έχουν πρόσβαση περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν συνολικά στο 10% των ενεργών ΑΦΜ. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική πλειονότητά τους, έχουν μείνει μόνες να δίνουν τη μάχη, χωρίς χρηματοπιστωτικά εργαλεία.
«Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένες στη συντριπτική τους πλειονότητα, επειδή δεν πληρούσαν κάποια τυπική ή ουσιαστική προϋπόθεση. Μάλιστα, μας αναφέρθηκαν περιπτώσεις υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να δανειστούν» τόνισε ο κ. Μίχαλος σε διαδικτυακή εκπομπή που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης, ζητώντας άλλη μια φορά να αναλάβουν και οι τράπεζες τον ρόλο που τους αναλογεί στη διαχείριση της κρίσης.
«Χρειάζονται μέτρα στήριξης για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας θα παραμείνουν ζωντανές. Μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη “συγχώρεση χρέους” προς τις επιχειρήσεις. Να μπορέσει, δηλαδή, το κράτος να διαγράψει χρέη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο -σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– να υπάρξουν νέα προγράμματα χρηματοδότησης, χωρίς την παρεμβολή των τραπεζών.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις