Απόσειση ευθυνών από τον πρωθυπουργό για την μεγαλύτερη οικολογική καταστρφοή που βρήκε ποτέ την χώρα

 

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 11:07): Επιθετικός απέναντι στους επιστήμονες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ευθέως αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος της καταστροφής κατά την ομιλία του στην Βουλή για τις φονικές πυρκαγιές και πρόσθεσε πως για όλα αυτά φταίει η… κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του «πυρονέφους της νύχτας»!

Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την συνηθισμένη του στρατηγική «του όλα τα κάναμε καλά αλλά φταίει παγκοσμίως η κλιματική κρίση» ενώ αναφερόμενος στον Έβρο και τη φωτιά που καίει για 13η μίλησε για «το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας» ενώ ευθέως έδειξε τους παράνομους μετανάστες ως εμπρηστές στις ακριτικές περιοχές.

Βέβαια εδώ τίθεται το ερώτημα, αφού αναγνωρίζει ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι αυτοί που προκάλεσαν με εμπρηστικές ενέργειες την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, γιατί τότε η κυβέρνηση του ενεργεί κατά των πολιτών που συνέλαβαν πολλούς από αυτούς κατά την διάρκεια εμπρηστικών πράξεων;

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του δεν έκανε καμιά αναφορά στους νεκρούς από την πυρκαγιά στον Έβρο και σε άλλες περιοχές της χώρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, το πλάνο αποκατάστασης της οικολογικής καταστροφής στον Έβρο και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Θα ακολουθήσουν οι πρωτολογίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης ενώ θα υπάρξει και γύρος δευτερολογιών για να κλείσει η διαδικασία με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Η διαδικασία διεξάγεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Το λόγο αρχικά έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, υπευθυνότητα ωριμότητα σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει την χώρα μας και όλο τον πλανήτη. Οι φωτιές δεν έχουν χρώμα. Οι απόψεις μας πρέπει να είναι δοκιμασμένες στην ζυγαριά του κοστολογημένου και του εφαρμόσιμου.

Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου σε όλες και όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα και να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει με γρήγορες διαδικασίες τις αποζημιώσεις. Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα έγιναν.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε μια κοινή παραδοχή που προκύπτει από την παγκόσμια εμπειρία. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου.

Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Θα το κάνουμε σήμερα και κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Στην Αμερική κάηκε η Χαβάη με εκατοντάδες νεκρούς , δεν είχαν εκκενώσεις. Στην Τενερίφη στον Καναδά . Αυτή είναι η πραγματικότητα της νέας κλιματικής κρίσης που είναι ήδη εδώ. Και στον τόπο μας αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλη χρονιά βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων.

Αυτό το καλοκαίρι είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους. ‘’Hot dry wind’’. Στον Εβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους ως προς την επιμονή και διάρκεια. Είχαμε πάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρξαν στιγμές που η πυροσβεστική διαχειριζόταν πάνω από 220 πυρκαγιές. Μαθαίνουμε αυτές τις πυρκαγιές που δεν αντιμετωπίζονται.

 Τον Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε επίπεδα ακραία, επιπέδου 5, επτά φορές.

Φέτος ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι, αλλά είχαμε περισσότερες καμένες περιοχές.

Στη φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως από αστυνομική δύναμη που βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Το ελικόπτερο έφτασε 5 με 6 λεπτά από την στιγμή που εντοπίστηκε. Ελικόπτερο που κουβαλούσε 8 τόνους νερού αλλά δεν ήταν αρκετό.

Όταν η φωτιά καβάλησε την πλαγιά πέρασε από την μια πλευρά της χαράδρας στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή ήταν η κατάσταση που διαχειρίζονταν οι πυροσβέστες μας.

Το λέω γιατί συχνά ακούμε αναλύσεις για αντιπυρικές ζώνες κα. Κοιτάξτε, υπάρχουν όρια. Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο είδαμε και στην φωτιά του Εβρου.

Είχαμε πυρονέφος της νύχτας. Ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε στις φωτιές Καλιφόρνιας με 18 νεκρούς. Το φαινόμενο που συνέβη στον Εβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες.

Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση που είχε καεί το 2021 σε 5 ημέρες.

Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν την μάχη όλο και πιο άνιση. Δεν πρέπει όμως να θεωρούμε την μάχη αυτή χαμένη.

Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος και πότε πρέπει να πετάξουν τα αεροπλάνα. Σήμερα το κράτος είναι παντού αλλά η φωτιά επιμένει.

Τα αεροπλάνα είναι παντού αλλά σε πολλές περιπτώσεις το νερό που ρίχνουν εξατμίζεται. Δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με πρώτο απ όλα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε τον αγώνα των ανθρώπων μας, πυροσβεστών πιλότων, αστυνομικών σώζουν περιούσιες και ζωές και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική». 

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις