Στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα βρεθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς.

Αντί να αφουγκραστεί το αίτημα που μετά την ψυχρολουσία του 28%, εκφράζει σταθερά ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών για αλλαγές σε κυβερνητικές πολιτικές που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον δρόμο της εσωκομματικής πυγμής, προσπαθώντας, επί της ουσίας, να φιμώσει τις φωνές δυσαρέσκειας και να βάλει… κάτω από το χαλί την πραγματικότητα που επικρατεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με μία διαγραφή – μήνυμα προς τους γαλάζιους βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί επί της ουσίας να προλάβει την επέκταση της αναταραχής που όλοι αντιλαμβάνονται ότι υφίσταται από τον Ιούνιο στο εσωτερικό της γαλάζιας ΚΟ, η οποία, ταυτόχρονα με την αλλαγή πορείας σε τομείς που το κυβερνητικό έργο αποδοκιμάζεται από την κοινωνία, διεκδικεί να έχει και η ίδια ενεργότερο ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικών.

Ερχεται νέα ερώτηση από «γαλάζιους» βουλευτές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα γαλάζιων βουλευτών προετοιμάζει νέα ερώτηση, επίσης με επίκεντρο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Ταυτόχρονα, στους κόλπους των «11» υπάρχουν σκέψεις για συμβολή και επιστημονικής ομάδας ώστε αναλόγως με το τι θα κάνει στην πράξη η κυβέρνηση για την ουσία των ζητημάτων που θέτει η ερώτησή τους, να επανέλθουν με διατύπωση και συγκεκριμένων πλέον προτάσεων επί του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, που στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα βρεθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ αντιμέτωπος με το ερώτημα της διαγραφής από την ΚΟ, μπήκε στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου λόγω σειράς κριτικών παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες και η περίπτωσή του χρησιμοποιείται για να αποσταλεί μήνυμα στο σύνολο της ΚΟ πριν οι εσωκομματικές «φωτιές» που άναψε η ερώτηση των «11» για τα «κόκκινα δάνεια», πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με τις νέες πρωτοβουλίες που ήδη κυοφορούνται.

Η λήψη μέτρων κατά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη λόγω σειράς κριτικών προς το Μέγαρο Μαξίμου παρεμβάσεων οι οποίες ξεκινούν από την επιστολή που απηύθυνε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη μιλώντας για «δυσμενές αποτέλεσμα» και ζητώντας να συγκληθεί η ΚΟ της ΝΔ.

Στην θερμή συνεδρίαση της ΚΟ άσκησε σκληρή κριτική αμφισβητώντας ότι η κυβερνητική πολιτική ευνοεί τους πολλούς, προκαλώντας μάλιστα και παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος επικαλέστηκε ως επιχείρημα για το αντίθετο, το 41% των εθνικών εκλογών. Είχε επίσης ασκήσει κριτική στο επιτελικό κράτος του… Μαξίμου, ενώ η κριτική του, έκτοτε, αφορούσε την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, σε πρακτικές των τραπεζών σε προμήθειες και επιτόκια, στην πολιτική για τα «κόκκινα δάνεια» και φυσικά τις αναφορές του σε «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς για τα κυλικεία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Αυτές αποτέλεσαν άλλωστε και αφορμή για την παραπομπή του από τον κ. Μητσοτάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με επιχείρημα ότι παρά τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από την αρμόδια υπουργό, τις επανέλαβε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό έδωσε την αφορμή για να θεωρηθεί ότι υπερέβη μια λεπτή γραμμή που ξεπερνά την πολιτική κριτική.

Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις συνθέτουν, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, μία ξεχωριστή περίπτωση στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ, η οποία χρησιμοποιείται για να… κοπεί ευρύτερα η διάθεση για κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Το Μαξίμου θέλει εκτόνωση της κρίσης

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει πάντως και κινήσεις… εκτόνωσης του κλίματος στην ΚΟ, με συναντήσεις του πρωθυπουργού με βουλευτές, σε υλοποίηση και της δέσμευσης που είχε αναλάβει κατά την συνεδρίαση του Ιουνίου, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί.

Σε αυτή την προσπάθεια θα κληθούν να συμβάλουν και οι υπουργοί με αναθέρμανση και της διαδικασίας ενημερωτικών συζητήσεων με βουλευτές ιδιαίτερα ενόψει σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σαφές ότι το τοπίο στο εσωτερικό της ΝΔ επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι βουλευτές διαπιστώνουν από το κλίμα που εισπράττουν από την κοινωνία, πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές- και προσφάτως μετά την ΔΕΘ- δεν έχουν αποδώσει. Ακόμη και η επικείμενη διαγραφή του Μ. Σαλμά εκτιμάται ότι δεν θα ανακόψει την διάθεση εσωκομματικής κριτικής, τα δε περιθώρια σκληρής αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ περιορισμένα, καθώς πρόκειται για άσκηση πολιτικής κριτικής.

Το γεγονός άλλωστε ότι η ερώτηση των «11» έφερε… παράπονα άλλων γαλάζιων βουλευτών επειδή δεν ενημερώθηκαν και εκείνοι για να συνυπογράψουν, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ΚΟ και της πίεσης που αισθάνονται οι γαλάζιοι βουλευτές μπροστά στην δυσαρέσκεια που εισπράττουν από την βάση.

Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγες εβδομάδες την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή της μέσα σε εσωκομματική ατμόσφαιρα διόλου… πανηγυρική και με ισχυρό το αίτημα για επιστροφή στις ρίζες. Κάτι που η ηγεσία σκοπεύει να κάνει μόνο… συμβολικά, με μία χαλαρή επετειακή εκδήλωση στην ιστορική έδρα της ΝΔ, στην Ρηγίλλης.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις